30/07/2012

Animoku okusomanija #1: YAKISOBA

Maribor ponovno odkriva kulinarična obzorja. Tokrat nas je pot popeljala v deželo vzhajajočega sonca, čigar slastne skrivnosti razkrivata dostava Njami Sushi in japonska restavracija Miyabi, ki sta na gurmanski sceni postavila nov mejnik. Skupina Animoku je povsem podlegla mamljivim jedem in sedaj vas vabimo na neverjetno potovanje v različne kuhinje, ki jih predstavljamo z nizom člankov z naslovom Okusomanija“. Odkrivali bomo tipične (mogoče celo klišejske) gastronomske predstavnike z Daljnega vzhoda, izvedeli kako zgodovinsko zanimivost in nore prebliske, pri tem pa bomo imeli priročne nasvete v obliki koristnih naslovov do bližnjih restavracij in ponudnikov ter nekaj receptov za domačo kuho. 

Prvi del se bo (v duhu novih kulinaričnih pridobitev) vrtel okoli Japonske in njenih prepoznavnih priboljškov kot so yakisoba, suši, yakitori, ramen, kari in še bi lahko naštevali.

Yakisoba 焼きそば

Naša prva postojanka bo yakisoba, ki je v štajerski prestolnici na stojnici restavracije Miyabi požela vso pozornost. Hitra, lahka in okusna jed je bila uspešnica Festivala Lent 2012.

Beseda yakisoba (焼きそば) pomeni pražene ajdove testenine“ (焼き yaki  pražiti, grilati; そば soba - ajdove testenine) in označuje špagetom podobno jed z mesom (običajno svinjsko ribico), svežo zelenjavo (zeljem, korenčkom, porom, mlado čebulo itd.) in yakisoba omako, katero lahko nadomestite z worchestershiresko omako ali si jo zmešate iz osnovnih sestavin. Kljub zavajajočemu imenu se yakisoba ne dela z ajdovimi testeninami, temveč jajčnimi testeninami chukamen, ki so podobne testeninam za ramen.


Zanimivo je vedeti, da je ta ljubljena japonska hitra hrana dejansko kitajskega izvora. Iz zgodovinskega vidika je namreč izpeljanka iz chow meina, ki so pražene kitajske testenine z mesom in zelenjavo. Do prelivanja kulinaričnega znanja je prišlo, ko so Japonci to jed udomačili preko postopka, ki ga v sodobni gastronomiji poznamo pod pojmom fusion cuisine“ (kuhinja zlivanja). Pri tem so uporabili domače sestavine (sake, mirin, japonsko sojino omako in testenine itd.), da bi nadomestili originalne - po istem postopku kot mi, ko nimamo česar pri roki ali pa je predrago.
Stojnica yakisobe na japonskem festivalu
(Vir: eHow food)

Prednik yakisobe: kitajski chow mein
 (Vir: carslonclancountry)


Yakisoba se pripravlja s hitrim in stalnim mešanjem na vroči plošči, kjer se sprva speče meso, nato se postopoma dodajo še druge sestavine (zelenjava, testenine in omaka). Iz tega razloga je to idealna ulična in festivalna jed. 

Testenine so na Japonskem veljale za hrano revnih, saj je bil riž nekdaj luksuzna dobrina, ki se je pripravila za praznike in bolnike (riževa kaša je sitostna in hitro prebavljiva). Iznajdljivost japonskih kmetov pa je omogočila razvoj preprostih in okusnih jedi iz testenin, ki jo z velikim tekom uživamo še danes.

Ajdove testenine soba そば

Čeprav ajdove testenine niso del yakisobe, je kljub temu zanimivo govoriti o njih iz drugih razlogov.

Soba - ajdove testenine (Vir: JustHungry)

V nasprotju s splošno veljavnimi dejstvi, da testenine slabo vplivajo na zdravje, imajo ajdove testenine (zlasti tiste z visokim deležem ajde) bogato zalogo rutina, ki blagodejno vpliva na zdravje. Rutin je ena vrsta flavnoida, ki ščiti, krepi in utrjuje celice žil ter tako preprečuje krvavitve tudi v že razširjenih žilah. Iz teh razlogov je ajda zelo priporočljiva pri srčno-žilnih težavah kot npr. krčnih žilah ali za preventivne ukrepe. Vašemu zdravju koristite tudi s kuhanjem sobe v nesoljeni vodi, saj so te testenine same po sebi dovolj soljene. Pazite le, da jih kuhate v dovolj globoki posodi, saj pri vretju rade vzkipijo.

S sobo je tudi povezana lušna japonska tradicija, ki se odvija med selitvijo v nov dom. Oseba, ki se je ravnokar preselila, ponudi svojim novim sosedom selitveno sobo t. i. hikkoshi sobo (引越そば; 引越hikkoshi - seliti se, そば soba - ajdove testenine). Vzrok za to je homofonija (tj. enakozvočnost; besede, ki se isto pišejo in berejo, a imajo drugačen pomen), saj pomeni soba そば tako ajdove testenine kot tudi blizupoleg. Zato velja dar sobe kot gesta, ki prinaša srečo in zagotavlja dobre medsosedske odnose.

Kje to poskusiti?

Če vas je članek premamil in želite poskusiti to krasno jed, vam pri Animoku svetujemo, da obiščete japonsko restavracijo Miyabi v Mariboru, ki je (po naših poizvedovanjih) edini ponudnik yakisobe v Sloveniji. Zato kar korajžno, saj se splača poskusiti avtentično hrano, ki ga z veščimi rokami pripravljajo strokovnjaki.

Po yakisobo v Miyabi (Vir: Miyabi)
Yakisoba (Vir: Miyabi)

Yakisoba recept

Za tiste, ki hočete v vašem domu pričarati matsuri vzdušje, imamo sledeči recept, ki ga lahko v nekaj korakih izvedete na žar plošči ali v voku.

Sestavine

- 280 g testenin chukamen ali jajčnih testenin
  (lahko jih nadomestimo z navadnimi špageti ali kitajskimi rezanci)
- 2 jedilni žlici rastlinskega olja
- 1 strok na drobno narezanega česna
- 110 g na tanko narezane svinjske ribice
- 130 g na grobo narezanega zelja
- 64 g na tanko narezane čebule
- 32 g na kratke palčke narezan korenček
- 130 g kalčkov (lahko tudi brez)
- malo yakisoba omake
  (alternativno se lahko uporabi mešanica 5 žlic worchestershireske omake, 4 jedilnih žlic sojine omake, 1 jedilne žlice sladkorja, 1 čajne žličke mirina, 1 jedilne žlice sakeja in dobrega brizga kečapa)
- malo mlade čebule ali pora za okras

Postopek

Skuhajte testenine, kot je napisano na ovitku. Najboljše, da jih pripravite že vnaprej.

Zagrejte ploščo ali vok. Na vročo površino polijte olje in dodajte še česen, da prijetno zadiši in postane zlato rumene barve. Nato dodajte meso, ki ga enakomerno pražite.

Ko ima meso lepo barvo, postopoma dodajte še zelje, čebulo in korenček. Ves čas temeljito mešajte. Čez minutko dodajte testenine, nato pa še polijte z yakisoba omako. Nekaj časa mešajte, da se jed prepoji z omako in vsemi dodatki. Tik pred koncem lahko še dodate kalčke in mlado čebulo oz. por.

Tako hitro in preprosto se naredi yakisoba.
Animoku vam želi dober tek in prijetno kuhanje ^^ .

Veselo na delo

Naslednja destinacija: čudoviti svet sušija.

4 komentarji:

  1. Slabo poizvedovano. Miyabi ni edini ki dela yakisobo. V LJ je restavracija, ki sicer ni japonska, Romeo, ki ma na jedilniku tudi yakisobo. Je pa v Miyabiju boljša.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Aja, imaš slučajno v mislih Cafe Romeo, kjer imajo kao fusion cuisine? Ker jaz pa sem vedno mislil, da imajo tam večino neko mešanico mehiške prehrane. Ampak ok, persumption is the mother of all fuck-ups. :P

      Izbriši
    2. Hvala za pohvalo MIYABIja! Lahko poskusite tudi drugo japonsko hrano in pjačo, ne bo vam žal...

      Izbriši
  2. Mmmmm, na spletni strani Cafe Romea sem pogledala meni, vendar nisem zasledila nobene yakisobe. Ne vem, če jo imajo mogoče napisano na fizičnem meniju ali pa se kar tak ponuja. To bi se moralo dejansko pogledati ^^. Sem hvaležna za dodatne informacije.

    OdgovoriIzbriši

Večer animejev in družabnih iger 7/2024

V soboto, 30. 3. 2024, ob 17. uri ste ponovno vabljeni v Kulturni inkubator na Koroški cesti 18 v Mariboru na Večer animejev in družabnih ...