09/10/2020

Novi mutanti (2020)

Novi mutanti (The New Mutants) je zadnje poglavje v franšizi  Možje X (X-Men) nekdanjega studia Fox, ki je sedaj v lasti najbogatejšega miška na svetu. Zgodba govori o peterici mladih mutantov, ki so proti lastni volji zaprti v neki ustanovi na neznani lokaciji, ki jo vodi dr. Reyesova (Alice Braga). Ko v ustanovo prispe mlada Danielle Moonstar (Blu Hunt), se začno dogajati čudne in srhljive stvari.

S tem filmom smo torej priča zaključku Foxovega univerzuma o Možeh X, ki se je žal zaključil na zelo povprečni noti, ampak vseeno veliko boljše, kot je bilo sprva pričakovati. Temni Feniks (Dark Phoenix), predhodni film iz te zmedene franšize, je vsekakor bil dno filmskega ustvarjanja in je bilo težko pričakovati, da se bo franšiza sploh še kdaj uspela pobrati, ampak režiser Josh Boone (The Fault in Our Stars) je uspel dokaj solidno izpeljati novo poglavje, ki sicer kliče po nadaljevanju in razširitvi zgodbe, katerih žal nikoli ne bomo dobili.

Če je Simon Kinberg, ki je mimogrede tudi producent tega filma, s Temim Feniksom šablonsko pokazal, čemu vse se je treba izogibati pri ustvarjanju superherojskega spektakla, je Boone uspel v zametkih povrniti nekaj potrebnih elementov za dober superherojski izdelek, ampak žal zgolj v zametkih. Ker je film bil oglaševan kot prva Marvelova grozljivka, žal temu nikakor ni tako. Že res, da je zadeva sama po sebi temačnejša, ampak je še vedno zdaleč od grozljivke, ker srhljivi trenutki žal nimajo dovolj ostrine, da bi gledalca prestrašili do kosti. Prej bi lahko rekli, da gre bolj za temačno fantazijo.

Tudi igralska zasedba je nabita z mladimi talenti. Tako poleg Brage in Huntove v filmu nastopajo še Maisie Williams (Game of Thrones), Anya Taylor-Joy (Split), Charlie Heaton (Stranger Things) in Henry Zaga (13 Reasons Why). Kemija med poameznimi liki vsekakor deluje in se zelo dobro izraža v enovrstičnih zbadljivkah. Ko se film zateka k lahkotnejšim in dramatičnim trenutkom, takrat dejansko blesti, a žal so potem vsi akcijski vložki in "strašljivi" trenutki tista šibka točka, pri kateri film izgubi svoj čar.

Za nadebudne oboževalce Marvelovih stripov film vsebuje kar nekaj drobtinic, ki jih lahko odkrijejo, med katerimi je vsekakor najpomembnejša tista, v katero časovno obdobje Mož X film sploh spada, glede česar nam ustvarjalci servirajo pojasnilo. Novi mutanti so najbrž korak v pravo smer, s katere je Temni feniks močno zabredel, saj se osredotoča na samo problematiko mutantskih moči in ljudi, ki se jih šele učijo uporabljati. Medtem ko so se ostali filmi osredotočali bolj na boj med mutanti in ljudmi ter diskriminacijo, se ta film loteva celotne zadeve z bolj filozofskega vidika. Zasnova filma je vsekakor zanimiva in bi v morebitnih nadaljevanjih obetala, ampak je sama izvedba na koncu izpadla žal malce majavo.

Novi mutanti so vsekakor dobra zabava na velikem platnu, ki na trenutke ponudi zanimive zaplete in solidno začrtano problematiko, vendar nikoli ne poda jasnega odgovora ali rešitve nanjo. Če ste se bali, da je to še en izdelek, kot je Temni feniks, potem se nikar ne bojte, saj je film vseeno veliko boljše zasnovan, vendar je v primerjavi z boljšimi izdelki v franšizi vseeno majhno razočaranje. Franšiza o Možeh X se tako zaključuje zgolj na povprečni noti, kar je na koncu vseeno bolje, saj popravi malce grenak priokus, ki nam ga je v ustih pustil Kinbergov prvenec.

Ocena:



3 komentarji:

Konvencija UmiKo 2024 je pred vrati

To soboto, 20. 4. 2024, od 11. ure dalje bo v Osnovni šoli Koper potekala konvencija UmiKo 2024 , ki jo organizira istoimensko društvo na ...