04/05/2017

Upokojitev v stilu: Ko Caine, Freeman in Arkin gredo v penzijo


Upokojitev v stilu (Going in Style) je zgodba o treh ostarelih prijateljih, ki so ostali brez pokojnine in se odločijo, da bodo oropali banko. Wille (Morgan Freeman), Joe (Michael Caine) in Albert (Alan Arkin) se tako odločijo izvesti rop, ki jim bo omogočil dostojna zadnja leta življenja, vendar je pot do tja trnova in polna zabavnih, pa tudi resnih pripetljajev.
Film je v bistvu nova adaptacija istoimenskega filma iz leta 1979, tako da nikakor ne gre za nobeno izvirno idejo, vendar pa so se problematike tedanjega časa dobro ohranile vse do današnjih dni, kjer korporativni mogotci krojijo usodo delavskega razreda, ki mora za hrano in streho nad glavo težko garati. Pokvarjenost korporacij in neusmiljenost bank, ki hočejo dobiti svoj kos pogače od ljudi brez denarja za najosnovnejše stvari, je dandanes žal stalnica in očitno je, da družba od tedaj do danes ni bistveno napredovala. Ljudje pri koritu se redijo kot zavaljeni prašiči, medtem ko ostalim mečejo drobtinice in svoje iztrebke.
Jasno je, da film kritizira današnjo družbo, ki ljudem ne omogoča stabilnosti, samostojnosti in dostojnega življenja oz. to omogoča le peščici priviligiranih oseb. Vse to je režiser Zach Braff (Stanje zamaknjenosti, Wish I was Here) zapakiral v satirični, občasno tudi črni humor, ki ga igralska trojica Freeman, Caine in Arkin dvigajo nad povprečje. Žal je film preveč Braffovski, kar tisto nadpovprečnost, ki jo prispevajo igralske staroste, pahne nazaj v povprečnost.


Tako film niha med komedijo in dramo kot pijanec, ki vijuga z ene strani ceste na drugo, vendar ga pogosteje zanese na komično stran, za kar smo gledalci vsekakor lahko hvaležni, saj bi film lahko v nasprotnem primeru zajadral v preveč resne vode in bi končni izdelek lahko bil nadvse turobna filmska stvaritev. Na srečo kemija med trojico igralskih veteranov deluje in so vsekakor dovolj prikupni, da gledalcu prirastejo k srcu in ga pripravijo do tega, da sočustvuje z njimi in se lahko tudi postavi v njihove čevlje, za kar se vsekakor ne moremo zahvaliti režiserju, temveč dolgoletnim izkušnjam teh odličnih igralcev, ki so svoje delo opravili zares odlično in iz svojih likov iztisnili, kolikor je pač bilo mogoče.
Izpostaviti pa je treba tudi še stranski lik, ki se sooča s starostno senilnostjo in poskrbi za veliko mero smeha s svojimi izjavami. Govorim o Miltonu, ki ga upodablja odlični Christopher Lloyd (trilogija Vrnitev v prihodnost) in je vsekakor eden najbolj dodelanih stranskih likov v filmu, pa čeprav je njegova vloga samo to, da vsake toliko časa postreže s kakšno absurdno enovrstičnico. Tukaj pa naj omenim še Matta Dillona (Nori na Marry, Jaz, ti in nadloga Dupree), ki je poskrbel še za drugo plat komičnosti, saj je upodobil nesposobnega in samovšečnega FBI agenta Hamerja ter ga prikazal v popolnoma stereotipični hollywoodski maniri.
Končni izdelek tako torej pestijo tudi številne stereotipične filmske pasti, kot so neumni policaji, dobrosrčni oz. robinhoodovski roparji in pretirano posploševanje ter poenostavljanje življenja, vendar se je vsekakor treba zavedati, da gre v prvi meri za komedijo s ščepcem drame in kriminalke, tako da gledalec to že lahko pričakuje. To je pač Hollywood, in nekake tesne povezave z realnostjo tako ali tako ne gre pričakovati. Film pa vsekakor poskrbi za zadostno mero zabavnega eskapizma, ki je sposoben poskrbeti, da se gledalec po napornem delovnem dnevu ali napornem dnevu nasploh sprosti in uživa v lahkotnih notah, ki mu jih film servira.
Upokojitev v stilu v sam žanr tovrstnih filmov, kjer osrednji liki ropajo banko, pa naj bo to komedija ali kakšna resna zadeva, kot je na primer Michael Mannova mojstrovina Vročina (Heat), ne prinaša nič novega, temveč premleva že vse videne zadeve in problematike. To pa še ne pomeni, da ob filmu ne morete uživati. Ravno nasprotno. Gre za lahkotno komedijo, ki obravnava problematike sodobne družbe na satiričen način in skuša vse obrniti bolj ali manj uspešno na šalo. Večinoma so za to zaslužni Caine, Freeman in Arkin, ki na platnu že s samo pojavo poskrbijo za dobro vzdušje.

OCENA: 6,5/10

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Konvencija UmiKo 2024 je pred vrati

To soboto, 20. 4. 2024, od 11. ure dalje bo v Osnovni šoli Koper potekala konvencija UmiKo 2024 , ki jo organizira istoimensko društvo na ...