09/07/2012

EPK 2012: Japonski dnevi poezije in vina

V okviru Evropske prestolnice kulture bodo od nedelje, 19. avgusta 2012, do nedelje, 26. avgusta 2012, v sklopu Kulturnih ambasad na Vrazovem trgu na Ptuju potekali tudi Japonski dnevi poezije in vina. Tudi v tem primeru ne bo vstopnine. Prav tako bosta potekali 22. in 23. avgusta dve okrogli mizi, in sicer ena v Mariboru in ena na Ptuju, na kateri se bodo avtorji predstavili s svojimi izdelki, torej pesmimi.

Za natančnejše informacije pa je najbolje, da kar citiramo, kar je objavljeno na uradni strani EPK, in sicer sledeče:
Japonski pesniki Misumi Mizuki, Kiwao Nomura, Kenji Fukuma, Ryochi Wago in Keijiro Suga bodo letos v okviru Festivala Dnevi poezije in vina tkali vezi med japonsko in slovensko poezijo. Na Ptuju se bodo mudili med 19.8. in 26.8., ko se bodo na prevajalskih delavnicah tri dni srečevali s slovenskimi pesniki Katjo Perat, Milanom Deklevo, Borisom A. Novakom in Alešem Štegrom. Pesniki bodo s pomočjo prevajalcev, ki jim bodo pomagali streti najtrše prevajalske orehe, vzajemno prevajali tako svojo poezijo kot tudi žlahtne izbore japonskih in slovenskih pesniških (sodobnih) klasikov. Prevajalske delavnice so zmeraj čudovita izkušnja za sodelujoče pesnike, hkrati pa izjemna priložnost za navezavo japonsko-slovenskih kulturnih stikov. Zelo pomemben produkt delavnic bodo vsekakor nastali prevodi, s katerimi bomo v slovenskem prostoru dobili vpogled v sodobno japonsko poezijo in obratno, hkrati pa morda z njimi odprli pot tudi novim literarnim prevodom.
Prevajalska delavnica se bo sklenila z dvema okroglima mizama, ki bosta potekali na Ptuju in v Mariboru, 22. in 23. avgusta, in na katerih bodo sodelujoči avtorji predstavili nastale prevode ter spregovorili o najzagonetnejših prevajalskih preizkusih ter o morda nepričakovanih jezikovnih podobnostih, s katerimi so se srečevali med prevajanjem. Japonski pesniki bodo ostali na Ptuju tudi po končani prevajalski delavnici – svoje pesmi bodo brali na velikih večernih branjih festivala Dnevi poezije in vina, vsak večer med 22. in 25. avgustom ob 20.30 na Vrazovem trgu na Ptuju.
Povezavo do dogodka najdete TUKAJ.