28/08/2012

Bournova premoč (2012)


The Bourne Legacy. ZDA, 2012. Režija: Tony Gilroy. Igrajo: Jeremy Renner, Rachel Weisz, Edward Norton, Scott Glenn, Stacy Keach, Donna Murphy, Oscar Isaac, Željko Ivanek. Akcijski triler. 135 minut.

Bournova zapuščina ni neposredno nadaljevanje Bournovega ultimata, temveč deloma poteka vzporedno z dogajanji iz tretjega filma. Zgodba se v četrtem filmu osredotoča na Aarona Crossa (Jeremy Renner), ki je torej agent tajnega vladnega programa Izid. A ko Jason Bourne ogrozi obstoj vseh tajnih programov, se odgovrni odločijo zaustaviti program, kar pa pomeni utišati vse agente. V Crossovem primeru jim to popolnoma spodleti, čeprav jih sam prepriča v to, da so z njim opravili in ima tako prosto pot, da razišče celotno situacijo.

Jeremy Renner se v vlogi Aarona Crossa znajde odlično in je dostojen naslednik Matta Damona v tej vohunski franšizi. Tudi Edward Norton (Klub golih pesti, Italijanska misija) in Rachel Weisz (Mumija, Mumija se vrača) sta prepričljiva v njunih vlogah, kar pa za nekaj stranskih likov ne moremo ravno trdi, vendar to je do neke mere tudi zanemarljivo. Tudi glasbena podlaga za film, za katero je poskrbel vsestranski James Newton Howard (Batman: Na začetku, Sneguljčica in lovec), poskrbi za napeto vzdušje v filmu, čeprav je John Powell v prejšnji trojici opravil boljše delo.

Tudi režiser Tony Gilroy (Michael Clayton, Dvojna igra) žal ni Paul Greengrass (Bournova premoč, Bournov ultimat), saj so določeni akcijski prizori zelo nedodelani in pustijo gledalca velikokrat razočaranega. Očitno je, da se bolje održe kot scenarist, saj je na tak način uspel ustvariti celotno Bournovo filmko franšizo na papirju, kateri je življenje na filmskem platnu kot prvi režiser dahnil Doug Liman (Skakač, Kdo je Bourne). Kljub vsemu temu pa se Gilroy vseeno odreže veliko bolje kot Liman in s tem postavi dobre temelje za novo trilogijo.

Kot sem že omenil, zgodba le deloma poteka istočasno z dogodki iz tretjega filma, s katerimi pa se istočasno zelo premeteno poigrava in tako ustvarja nove preobrate, ki pripomorejo k povsem nepredvidljivim izidom v sami zgodbi, ki v tem filmu poteka na dveh časovnicah. Žal pa je več kot očitno, da je Bournova zapuščina samo začetek povsem nove zgodbe in zaradi tega gledalec ne bo dobil vseh odgovorov, saj bodo nekatera vprašanja enostavno obvisela v zraku. Lahko samo upamo, da bodo franšizo še nadaljevali in nam ponudili odgovore na še vsa odprta vprašanja.

Bournova zapuščina je torej akcijski triler, v katerem se obravnavajo najrazličnejše tematike, kot so politika, genetika, teorije zarote, vladne skrivnosti in še marsikaj. Vsekakor film Bournovi premoči in Bournovemu ultimatu ne seže niti do kolen, vendar pa kljub temu kot začetek nove zgodbe predstavlja veliko obetavnejšo zasnovo, kot jo je za prejšnjo trilogijo predstavljal film Kdo je Bourne. Skratka, soliden vohunski triler, ob katerem se kljub vsem pomanjkljivostim lahko sprostite in uživate. Pa tudi prejšnjih delov vam ni nujno treba pogledati za razumevanje zgodbe, čeprav je priporočljivo.

7/10

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Konvencija UmiKo 2024 je pred vrati

To soboto, 20. 4. 2024, od 11. ure dalje bo v Osnovni šoli Koper potekala konvencija UmiKo 2024 , ki jo organizira istoimensko društvo na ...