28/12/2012

Pijevo življenje 3D (2012)


Life of Pi. ZDA/Kitajska, 2012. Režija: Ang Lee. Igrajo: Suraj Sharma, Irrfan Khan, Ayush Tandon, Gautam Belur, Adil Hussain, Tabu, Ayan Khan, Gerard Depardieu, Rafe Spall. Pustolovska drama. 127 minut.

Deček, tiger in morje. To so besede, s katerimi bi lahko na kratko opisali filmsko stvaritev režiserja Anga Leeja (Prežeči tiger, skriti zmaj; Hulk), ki sloni na istoimenski knjigi pisatelja Yanna Martela. Zgodba govori o dečku Piju Patelu, katerega družina upravlja živalski vrt v Indiji, a ko se vlada odloči živalski vrt zapreti, se Pijev oče odloči, da bodo živali, katerih lastniki so, prodali drugim živalskim vrtom po svetu, sami pa začeli novo življenje v Kanadi. Tako se odpravijo s tovorno ladjo novemu življenju naproti, vendar Kanade nikoli ne dosežejo, saj se ladja v neurju potopi in Pi je edini, ki preživi. No, ne ravno edini, saj so med preživelimi tudi štiri živali: zebra, opica, hijena in tiger.

Pijevo življenje je tenkočutna pustolovska drama, ki govori o človeškem nagonu za preživetje, ki ga tako Lee kot tudi Martel enačita z živalskim, saj zakoni, kakršne pozna človeška družba v neokrnjeni naravi ne pomenijo niti počenega groša. Film se tako sooča z mnogimi vprašanji glede človeškega individuuma, ko se ta znajde v skoraj brezizhodni situaciji. Tako Suraj Sharma (mladi Pi) kot tudi Irrfan Khan (odrasli Pi) upodabljata Pija nadvse prepričljivo in mu dajeta neverjeten čustveni naboj, ki v gledalcu vzbudi popolno simpatiziranje z glavnim junakom, ki tudi v nadvse brezupni situaciji najde voljo do življenja in vso pot ne obupa.

Posebni učinki in računalniška animacija pri tem filmu tudi niso nikakršna ovira, kot se to zgodi pri marsikaterem filmu (Transformerji: Maščevanje padlih; Pirati s Karibov: Mrtvečeva skrinja), ampak dejansko popestrijo celotno dogajanje. Animirane so tudi živali, kar je režiserju omogočilo, da je tudi njim dodal emocije, kakršne smo večinom navajeni zgolj pri ljudeh. S tem pristopom jim je istočasno dal tudi nek metaforičen pomen, skozi katerega je prikazal tako temačno kot tudi svetlo plat človeškega uma ter istočasno uspel prikazati, da ljudje, ko zakoni in pravila družbe nimajo več nobenega pomena, nismo nič boljši kot živali, saj smo lahko morda celo še hujši.

Pohvaliti pa je treba tudi 3D, saj je v vsaki računalniško animirani sceni karseda najbolje izkoriščen ter pričara čudovit in neverjeten pomorski svet, ki se kljub vsem svjom nevarnostim izkaže kot nekaj neokrnjenega in misterioznega. Leteče ribe, ki skačejo proti gledalcu, svetleči se kit, ki skoči iz vode, in živali v živalskem vrtu, vse to je popolnoma izkoriščeno v 3D tehniki, ki gledalcu enostavno daje občutek, kot da je v središču dogajanja in doživlja celotno zgodbo skupaj s Pijem.

Zgodba z globokim pomenom, odlična računalniška animacija in 3D so vse aduti tega filma, ki so ga ustvarjalci več kot očitno pripravljali z vsem srcem in vložili veliko truda v njegov nastanek. Vsekakor je to eden izmed boljših filmov letošnjega leta, ki gledalca popelje globoko v lastno notranjost in v njem vzbudi vsa skrita čustva vse od začetka pa do nadvse presenetljivega konca, ki gledalcu pušča možnost lastne interpretacije. To je oenostavna prava emocijska bomba, ki si vsekakor zasluži več kot samo dva palca navzgor.

9/10

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Konvencija UmiKo 2024 je pred vrati

To soboto, 20. 4. 2024, od 11. ure dalje bo v Osnovni šoli Koper potekala konvencija UmiKo 2024 , ki jo organizira istoimensko društvo na ...