05/02/2014

Agent Ryan (2014)


Jack Ryan: Shadow Recruit. ZDA/Rusija, 2014. Režija: Kenneth Branagh. Igrajo: Chris Pine, Keira Knightley, Kevin Costner, Kenneth Branagh, Lenn Kudrjawizki, Alec Utgoff, Peter Anderson, Elena Velikanova, Nonso Anozie, Seth Ayott, Colm Feore, Gemma Chan. Akcijski triler. 105 minut.
Pred 10 leti Jack Ryan (Pine) v Afganistanu doživi hudo nesrečo, zaradi katere skoraj ohromi, a se mu s pomočjo terapevtke Cathy (Knightley), študentke medicine, uspe ponovno postaviti na noge. Po okrevanju ga obišče oficir Thomas Harper (Costner) in mu ponudi delo finančnega analitika pri centralni obveščevalni agenciji (Cia). Sedaj je Jack zaposlen v podjetju na Wall Streetu, kjer še vedno opravlja analitična dela za Cio, in živi skupaj s Cathy, ki je sedaj zdravnica. Nekega dne naleti na šifrirane transakcije ruskega poslovneža Čerevina (Branagh) in o tem obvesti nadrejenega, ki mu ukaže, naj se odpravi v Rusijo in zadevo razišče. Tako se mora Jack v trenutku preleviti iz pisarniškega uradnika v terenskega agenta, kar pa ni tako lahko, kot se zdi. V trenutku, ko prispe v Rusijo, mu že začno streči po življenju. Da pa je mera polna, mu v Rusijo sledi še Cathy, saj je prepričana, da jo vara z drugo žensko. In tako se mu ves svet obrne na glavo.

Agent  Ryan je že peti film o Jacku Ryanu, Chris Pine (Zvezdne steze, To je vojna!) pa že četrti igralec ki ga je upodobil. Prvi je bil Alec Baldwin v Lovu na Rdeči oktober, drugi Harrison Ford v Patriotskih igrah in Neposredni nevarnosti, tretji pa Ben Affleck v Vsoti vseh strahov. Poleg tega je to že drugi poskus začeti franšizo od začetka, saj je tudi film Vsota vseh strahov skušal predstaviti Ryana v mlajših letih, ampak žal mu to ni uspelo najbolje, saj so liki bili popolnoma nezanimivi in brez vsakršnih pravih emocij. To Agentu Ryanu vsekakor uspeva bolje, saj Pine brez dvoma bolje odigra to vlogo. Žal film vsekakor ni primerljiv s Patriotskimi igrami in Neposredno nevarnostjo, ki sta že pravi klasiki, a ga zagotovo lahko postavimo ob bok Lovu na Rdeči oktober.

Režiser tega filma je Kenneth Branagh (Frankenstein, Thor), ki je prav tako odigral glavnega negativca v fiilmu, Viktorja Čerevina. Kot režiserju mu je uspelo ustvariti zelo dobro tempiran akcijski triler, ki bo za marsikaterega akcijskega oboževalca vsekakor vseboval premalo akcije, vendar to še ne pomeni, da zgodba ni napeta. Napetost mu uspeva ustvarjati na drugačne načine, ki filmu dajejo pridih intelegentnega trilerja, ki občasno malce šepa, saj so marsikateri zapleti in razpleti privlečeni nekoliko za lase. S pridihom njegovega nagnjenja k Shakspearovim delom in inteligentnimi dialogi pa daje celotnemu dogajanju še dodatno intelektualno in artistično globino.

K napetosti vsekakor pripomore tudi odlična glasba Patricka Doyla (Pogum, Vzpon planeta opic), ki pripravi gledalca, da je ves čas na robu svojega sedeža. Brez te glasbe napetost vsekakor ne bi bila tako dobro izkoriščena in bi marsikatera scena lahko izpadla celo dolgočasno. To je še en odličen dokaz, da glasba lahko dogajanu še kako dobro dodaja tempo.

Kar se pa tiče stranskih likov, pa je treba pudariti, da razen Cathy, ki jo igra Keira Knightley (Pirati s Karibov, Zadeni kot Beckham), in Viktorja Čerevina, ki ga torej upodablja sam režiser, nihče ne pride kaj bolj do izraza. Še Harper, ki ga upodablja Kevin Costner (Robin Hood: Princ tatov, Jekleni mož) in bi naj bil Ryanov mentor, izpade popolnoma enodimenzionalno. Sicer pa slednji tako ali tako ni tako zelo pomemben v celotnem dogajanju, saj je režiser postavil v ospredje predvsem osebni konflikt in grožnjo finančnega kolapsa zaradi korporacijskega kriminala. Hkrati pa je oboje prepletal in se poigraval s tem, kaj bi se zgodilo, če bi se delo in zasebno življenje znašla v navzkrižnem ognju.

Agent Ryan je torej soliden akcijski vohunski triler, ki premore tudi določeno mero umetniške globine. Vsekakor je veliko boljši začetek od Vsote vseh strahov, Pine pa se v vlogi Clancyjevega najbolj priljubljenega književnega junaka tudi znajde veliko bolje od Afflecka. Vsekakor vredno ogleda, če ste ljubitelj vohunskih filmov. Poleg tega pa tukaj pretiran ameriški patriotizem niakkor ne pride tako do izraza, za kar se lahko zahvalimo verjetno Branaghu, ki je celotno grožnjo napravil globalno. Ob ogledu boste vsekakor uživali, film pa vas bo ves čas držal v napetosti.

7,5/10

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Konvencija UmiKo 2024 je pred vrati

To soboto, 20. 4. 2024, od 11. ure dalje bo v Osnovni šoli Koper potekala konvencija UmiKo 2024 , ki jo organizira istoimensko društvo na ...