18/09/2014

Zimska pripoved (2014)


Zimska pripoved (Winter's Tale) je zgodba, ki govori o nadarjenem tatu Petru Lakeu (Colin Farrell), ki se spre z nekdanjim šefom Pearlyjem Soamesom (Russell Crowe), kateri se ga hoče odkrižati. Petru uspe pobegniti s pomočjo belega žrebca, ki pa ni navaden konj, prav tako kot ni Pearly navaden gangster. Ker Peter želi pobegniti iz mesta, se odloči oropati nekaj hiš, pri čemer pa naleti na prikupno rdečelasko Beverly Penn (Jessica Brown Findlay), katera ga popolnoma očara. Žal je Beverly na smrt bolna, a Peter je odločen, da ji bo pomagal, pri čemer pa je Pearly, ki je v bistvu demon, kateri želi preprečiti vsakršni čudež, odločen, da dekletu ne bo pustil preživeti.
Fantazijska romantična dogodivščina je celovečerni režijski prvenec priznanega scenarista Akive Goldsmana (Jaz, robot, Čudoviti um), ki je tudi za ta film spisal scenarij po knjižni predlogi Marka Helprina. Kot že v mnogih podobnih primerih se je tudi tokrat izkazalo, da je Goldsman boljši scenarist kot režiser, saj je izvedba nekoliko zvodenela, dolgočasna in razvlečena. Medtem ko so igralci, kot so Colin Farrell, William Hurt, Russell Crowe, Jennifer Connelly svojo vlogo odpravili solidno, so v filmu tudi takšni igralci, katerih igra je nadvse absurdna in smešna, pri čemer še posebej izstopa Will Smith v vlogi Sodnika (hudiča), v kateri se nikakor ne znajde najbolje.

Povrhu vsega je skoraj dveurna dolžina resnično preveč za ta film, saj je tempo tako počasen, da gledalec nekje na polovici enostavno začne dremati. Ni pa vse tako črno, kot se zdi. Film ima nekaj svetlih točk, ki pripomorejo k temu, da vsekakor ni popolna izguba časa. Romanca je dokaj solidna in nič kaj prisiljena, kot se to v zadnjih letih pogosto dogaja v romantičnih filmih. Plus je tudi sam Russell Crowe, ki res prepričljivo upodablja popolno zlo, tako da ima film res dobrega negativca, ki pa vsekakor zasenči Farrellovega lika.

Hollywoodska pravljica o večni ljubezni in čudežih je torej še en generičen izdelek, ki bi lahko bil veliko boljši, a je zaradi režiserjeve neizkušenosti ostal le na meji povprečnega. Film bi vsekakor potreboval čudež, kot ga potrebujejo junaki v njem, a ga žal ni dobil. Nežnejši spol bo ob filmu vsekakor užival, vendar pa je to eden tistih izdelkov, ki bo hitro potonil v pozabo, saj ga po večini pokonci držijo samo filmski zvezdniki v njem.

OCENA: 5/10

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Večer animejev in družabnih iger 7/2024

V soboto, 30. 3. 2024, ob 17. uri ste ponovno vabljeni v Kulturni inkubator na Koroški cesti 18 v Mariboru na Večer animejev in družabnih ...