11/04/2015

Parasyte -the maxim- (2014)


Parasyte -the maxim- je 24-delna animejska serija, ki govori o Shinichiju (Nobunaga Shimazaki), katerega neke noči napade majhna parazitska bakterija. A ker bitju spodleti, da bi se dokopalo do njegovih možganov, se nastani v njegovi roki. Shinichi bitje poimenuje Migi (Aya Hirano) in namesto parazitskega odnosa se med njima vzpostavi odnos simbioze. A Shinichi kmalu ugotovi, da obstajajo še druga parazitska bitja, ki jim je uspelo popolnoma prevzeti človeške gostitelje. Ta bitja se prehranjujejo z ljudmi in v njegovih očeh ogrožajo človeštvo. Nekega dne pa se zgodi nekaj, kar Shinichijev svet popolnoma obrne na glavo in ga skoraj stane življenja.
Animejska serija je sicer adaptacija mange Parasyte in se v prvi polivici odlično loteva tematike o parazitskih bitjih in njihovega smisla obstoja. Številni filozofski prijemi vsekakor dajejo čar animejski seriji, ki pa žal v drugi polovici serije enostavno začnejo bledeti, saj se celotno dogajanje preusmeri v preprosto igro mačke in miši ter ponudi zelo nezadovoljiv konec, ki bi vsekakor lahko bil odličen, če bi tako avtor mange kot ustvarjalci animejske serije ubrali malce drugačno pot. Tako pa so žal z drugo polovico animeja enostavno zajadrali v povprečnost.

Animacija je dokaj dobra, a na trenutke dokaj moteča, še posebej pri vozilih, ki so nadležno in slabo računalniško animirana ter se nikakor ne skladajo z ostalo vizualno podobo animeja. Tudi glasbena podlaga animeja je nekonsistentna, saj ima vmes mogoče kakšno zanimivo skladbo, vendar pa na trenutke deluje tudi kot glasba iz kakšnega cenenega porniča.


Poleg tega ima anime še eno napako, ki jo Japoncem pri tovrstnih animejih vedno znova očitam - cenzuro. Zatemnjeni ali malce bolj nejasni krvavi deli so že stalna praksa japonskih televizijskih hiš, ki enostavno pokvarijo vsak užitek ob gledanju. Če še animeja niste pogledali, vam priporočam, da raje počakate na necenzurirano verzijo na Blu-Ray ploščku in se zadeve šele nato lotite.

Parasyte -the maxim- je torej obetaven anime z odlično zasnovo, ki pa žal v drugi polovici izgubi skoraj ves svoj sijaj in zajadra v povprečne vode ter se izgubi v morju podobnih animejev ter potone v pozabo. Kljub temu je vseeno solidna zabava, ki na trenutke od gledalca zahteva vsaj malo razmišljanja. Tudi odnos med Migijem in Shinichijem je dovolj zanimiv, da pritegne gledalčevo pozornost, medtem ko stranski liki, za razliko od nekaterih izjem, tudi večinoma potegnejo kratko.

OCENA: 7/10

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Konvencija UmiKo 2024 je pred vrati

To soboto, 20. 4. 2024, od 11. ure dalje bo v Osnovni šoli Koper potekala konvencija UmiKo 2024 , ki jo organizira istoimensko društvo na ...