24/04/2015

Štuk odet v japonske barve

Včeraj je v Štuku v Mariboru potekala prireditev Japonski večer, ki jo je organizirala Študentska organizacija Univerze v Mariboru (ŠOUM) v sodelovanju z Veleposlaništvom Japonske v Sloveniji. Dogodek bi lahko označili kot neke vrste generalko pred enim izmed večjih dogodkov japonskega veleposlaništva, in sicer Dneva Japonske, ki se bo odvijal 30. maja letos na Gospodarskega razstavišča v Ljubljani.

Kaj je torej bilo moč videti na Japonskem večeru. Najprej nas je Tomaž Hožič s potopisnim predavanjem popeljal v deželo vzhajajočega sonca in nam omogočil vpogled v nekaj zanimivosti te dežele, kjer se sodobno srečuje s tradicionalnim. Tako nam je izpostavil nekaj znamenitosti Tokia, Kjota, Hirošime, Nagasakija in še nekaj drugih mest skozi različne letne čase.

Predavanju je še sledila predstavitev japonskega mečevanja, ki jo je izvedel Klub japonskega mečevanja (KJM) Maribor (slika desno).

Po potopisnem predavanju in predstavitvi mečevanja pa so sledile še različne delavnice. Tako nas je Maja Pešelj iz Genki centra v Ljubljani učila o japonski pisavi (slika zgoraj), kjer smo se obiskovalci lahko tudi preizkusili, kako nam gre to od rok.

Na naslednji mizi so kuharski mojstri iz japonske restavracije Miyabi izvajali delavnico priprave sušija (slika levo spodaj), v čemer smo se lahko preizkusili tudi obiskovalci sami.

V naslednjem kotičku pa so predstavniki Veleposlaništva Japonske v Sloveniji za obiskovalce pripravili predstavitev obreda priprave in pitja čaja (slika desno spodaj). Tudi tukaj je bilo možno aktivno sodelovati, vendar zgolj v sklopu pitja čaja, saj so le-tega pripravili za to usposobljeni ljudje. Osebno sicer nisem prišel na vrsto, vendar po izjavah kolegice, ki je sodelovala pri obredu pitja, je bil čaj res odličen in kakovostno pripravljen.
Na naslednji stojnici pa je potekala delavnica izdelave origamija, za katero so poskrbeli vešči in spretni ročni mojstri iz ARS Origamija (slika levo spodaj). Obiskovalci smo se tako lahko sami preizkusili v izdelavi origamija, možno pa je bilo celo kupiti nekatere ročno izdelane mojstrovine. Tudi Tomaž Hožič, ki je vodil potopisno predavanje, je obiskovalcem ponudil majhno razstavo japonskih izdelkov, ki jih je prinesel s svojega potovanja po Japonski (slika desno spodaj).
Celotno galerijo naših fotografij si lahko ogledate na naši strani na Facebooku oz. s klikom na povezavo tukaj.

Japonski večer v Štuku je torej bil kratek vpogled na Japonsko in zgolj majhen predokus, kaj vse lahko pričakujemo 30. maja v Ljubljani, kjer bo po vsej verjetnosti sodelovala tudi naša skupina pri predstavitvi oblačenja kimonov in igre koi-koi, ki se igra s kartami Hanafuda. V vsakem primeru se bomo tudi dogodka v Ljubljani udeležili.

Pripravil: Andrej Zupanič