30/10/2015

Kitajska drama Vrnitev domov na Liffu


Zadnja azijska produkcija, ki se bo predvajala na letošnjem festivalu Liffe in ki jo bomo omenili v tej novički, prihaja iz Kitajske in je delo filmskega virtuoza Zhanga Yimouja, ki nam je bolj poznan po fantazijskih avanturah, kakršne so Hiša letečih bodal, Heroj in Prekletstvo Zlate rože. Tokrat pa si bo na Liffu mogoče ogledati njegov nekoliko drugačen pristop, saj v tem njegovem delu stopi iz fantazijskega v realni dramatični svet preteklosti. Film, ki si ga bomo torej lahko ogledali na festivalu Liffe je

VRNITEV DOMOV
Naslov izvirnika: Gui lai
Angleški naslov: Coming Home
Država, leto: Kitajska, 2014
Režija: Zhang Yimou
Igrajo: Li Gong (Wanyu Feng), Daoming Chen (Yanshi Lu), Huiwen Zhang (Dan Dan), Tao Guo (Liu), Chun Li (Cui Meifang), Ni Yan (Li), Jia-yi Zhang (Dai), Peiqi Liu (Liu), Bai Qing Xin, Feng Zu (Deng), Xiaoyi Chen (Gong Suzhen), Jiali Ding (žena g. Fanga)
Zvrst: drama
Jezik: kitajščina
Podnapisi: slovenski
Trajanje: 109 minut

Termini projekcij:
- Sobota, 14. 11. 2015, ob 17:15
  Kino Komuna, LJ
- Ponedeljek, 16. 11. 2015, ob 17:00
  Linhartova dvorana, LJ
- Sreda, 18. 11. 2015, ob 16:45
  Kino Šiška, LJ
- Petek, 20. 11. 2015, ob 20:00
  Kolosej, MB

Opis na spletni strani festivala Liffe:
Veličastna ljubezenska zgodba iz časa prelomnih političnih dogodkov, kakor jo vidi velikan kitajskega filma Zhang Yimou.

Lu Yanshi in Feng Wanyu sta predan zakonski par, ki se mora ločiti, ko Luja zaprejo kot političnega zapornika in ga pošljejo v delavsko taborišče. Feng v istem času doživi nesrečo, v kateri utrpi hude poškodbe in izgubi spomin. Ko Luja v zadnjih dneh kulturne revolucije vendarle izpustijo domov, ga žena ne prepozna in še vedno čaka njegovo vrnitev. Lu tako postane tujec v lastnem domu, a je odločen, da bo obudil njuno skupno preteklost in ženi pomagal vrniti izgubljene spomine.

"Take vrste film je zelo težko ustvariti. Posneti ga je treba v stanju spokojnosti. Če bi samo za trenutek pomislil na prednosti in koristi, bi zašel z začrtane poti. Zato mi film pomeni vrnitev v prejšnje čustveno stanje in zrelejši pristop k ustvarjalnosti." (Zhang Yimou)

Napovednik:


Vir: Liffe

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Konvencija UmiKo 2024 je pred vrati

To soboto, 20. 4. 2024, od 11. ure dalje bo v Osnovni šoli Koper potekala konvencija UmiKo 2024 , ki jo organizira istoimensko društvo na ...