21/01/2016

Agentka Carter v drugo: Vrnitev v svet kiča in klišejev

Prvi dve epizodi druge sezone nanizanke Agentka Carter (Agent Carter) sta se odvrteli in nam servirali kar dva misterija. Prvi misterij, ki se odvija v prvem delu z naslovom "Dama v jezeru" (The Lady in the Lake) je detektivska zgodba o raziskovanju nepojasnjenega zamrznjenega jezera sredi Los Angelesa, v katerem najdejo truplo dekleta. Skozi zgodbo tako ugotovimo, da ima ta misterij veliko večje razsežnosti, saj je zgolj vrh ledene gore. Tako nekaj pojasnil za vse dobimo v drugi epizodi z naslovom "A View in the Dark", vendar ravno dovolj, da gledalec ostane zainteresiran. Tudi sama zgodba se v 2. sezoni očitno seli iz New Yorka v Los Angeles.
Agentka Carter je v prvi sezoni servirala nekonsistentno zgodbo, ki je na trenutke delovala preveč razdrobljeno na posamezne primere, kateri so se potem nekako na silo povezali, pa še 40. leta prejšnjega stoletja so delovala umetno, kičasto in zelo boleče za oko. Tako je bila klišejska tudi sama igra določenih likov, ki so se "afnali" v maniri slabih igralcev v tem obdobju. Po prvih dveh epizodah druge sezone se očitno ta manira še vedno nadaljuje, slaba igra pa se je očitno še stopnjevala. Če producenti to počnejo namerno, naj raje kar nehajo s tem, saj so se očitno odločili izrabljati vse klišeje tega obdobja, vendar ne na pozitiven način.

Težava Agentke Carter leži tudi v tem, da sam ton nanizanke preveč niha, saj nikakor ne najde pravega ravnovesja med smešnim, štorastim in resnim. Osrednji liki kot so Peggy, Jarvis in Sousa so sicer zanimivi in imajo nekakšno kemijo med sabo, medtem ko je večina negativcev in stranskih likov, kot je v MCU-ju že v navadi, nekako enoplastnih in nezanimivih. Marvel je doslej ustvaril samo enega dobrega večplastnega negativca, za katerega sploh ne moremo reči, da je negativec v pravem pomenu. Kot kaže, v tej nanizanki kot negativca očitno spet prikazujejo cel odbor Hidre, ki je tako v nanizanki Agenti O.B.O.D.-a (Agents of S.H.I.E.L.D.) kot tudi v vseh Marvelovih filmih bila predstavljena kot druščina popolnih nesposobnežev.
Agentka Carter je tako s prvo sezono kot tudi z začetkom druge sezone dokazala zgolj to, da je samo nanizanka, ki zapolnjuje vrzel, ki je nastala med prvo in drugo polovico sezone nanizanke Agenti O.B.O.D.-a (Agents of S.H.I.E.L.D.), ki je v vsakem pogledu superiorna nanizanka. Ta nanizanka je sicer zabavna in gledljiva, vendar gledalcu ob vsakem ogledu pusti grenak priokus in samo posipava sol na rano, da je na drugi del sezone Agents of S.H.I.E.L.D. treba še kar lep čas čakati. Težava nanizanke je tudi v tem, da je po tonu in videzu preveč podobna filmu Stotnik Amerika: Prvi maščevalec (Captain America: The First Avenger), kjer je Hayley Atwell tudi nastopila kot Peggy Carter. Dokler bodo producenti gledali na to nanizanko kot zapolnjevanje te vrzeli, ta nanizanka nima možnosti za rast.
Ocena:
The Lady in the Lake: 6/10