20/03/2016

Povezani: Popolnoma nepotrebno nadaljevanje

Povezani (Allegiant) je tretji del Trilogije Razcepljeni (The Divergent Series), ki je v slovenščini zelo zavajajoč naslov, saj so filmarji v bistvu zadnjo knjigo Veronice Roth razdelili na dva dela, tako da ima filmska trilogija v bistvu štiri dele; zadnji prihaja v kina naslednje leto. Medtem ko je prvi del (Razcepljeni) bil soliden izdelek, ki si je vzel čas za razvijanje likov, je drugi del (Neupogljivi) bil sicer veliko bolje tempiran, vendar skoraj prazen, kar se tiče likov. Takšen je žal tudi tretji del (Povezani), ki nadaljuje po isti poti kot njegov predhodnik, za kar se lahko zahvalimo režiserju Robertu Schwentkeju (RED, Flightplan) in scenaristom, ki so zgodbo iz knjige tako zelo priredili, da skoraj ni več prepoznavna.
Vizualno je film prava poslastica, čeprav je že v prvem trenutku, ko Tris in ostali stopijo na drugo stran zidu, jasno, da film od knjige drastično odstopa. Če bi film ocenjevali zgolj po vizualni podobi, bi ga vsekakor lahko samo hvalili, saj je sam koncept zgradb resnično veličasten, podoba sveta zunaj zidu pa kot da bi se znašli v popolnoma drugačnem svetu, ki z zgradbami in pokrajino spominja na nekakšne rdeče krvničke in genetski zapis. Za to je vsekakor treba pohvaliti ustvarjalce, a žal je to skoraj edina pozitivna plat filma.

Sama zgodba je preveč nedodelana, saj je nekako opazno, kaj spada v knjigo in kaj je dodano, prehodi med obema pa so tako očitni, da na koncu obe pripovedi nikakor nista kompatibilni. Zdi se, kot da so scenaristi na silo vklapljali v zgodbo dodatne zaplete, ki celotno zadevo naredijo sicer absurdno, vendar hkrati pripomorejo k vsaj malo več dogajanja, čigar pomanjkanje je na primer pokopalo pripoved zadnjih dveh delov filmske serije Igre lakote (The Hunger Games). Filmi posneti po mladinski literaturi imajo pač to napako, da ustvarjalci hočejo na silo zadnjo knjigo razdeliti na dva dela, vendar se ne vprašajo, ali je to sploh smiselno in ali ima sama knjiga dovolj vsebine, da bi si to lahko privoščili. Film Razcepljeni je tako poleg filmskih serij, kot so Saga Somrak (The Twilight Saga), Igre lakaote (The Hunger Games) in Harry Potter, še ena žrtev te odločitve.
Kar se tiče likov, sta Tris (Shailene Woodley) in Štirica (Theo James) zahvaljujoč prvemu delu iz filmske serije, ki ga je režiral Neil Burger (The Illusionist, Limitless), resnično dobro razvita, tako da izražata solidno kemijo, a žal je Schwentke pozabil na razvoj nekaterih stranskih likov, ki bi jih bilo pametno razviti. Naomi Watts, ki igra Štiricino mater Evelyn, in Jeff Daniels, ki igra preračunljivega in s svojo raziskavo obsedenega Davida, sta sicer odlična igralca, vendar ob takšnem scenariju in režiji tudi njima ne more uspeti iz svojih vlog narediti čudeža.
Trilogija Razcepljeni: Povezani je torej še ena podpovprečna adaptacija mladinske literature, ki sicer nudi odlično vizualno podobo in akcijo, vendar gledalcu ne uspe ponuditi solidne zgodbe in večplastnih likov, ki bi jih lahko vzljubili ali zasovražili. Tako je končni rezultat medla znanstveno-fantastična drama, ki je povsem nepotrebna, saj celotno dogajanje ne napreduje skoraj nikamor in je v bistvu zgolj zavlačevanje pred končnim dejanjem, ki ga bomo ugledali v začetku naslednjega leta. Upajmo, da bo menjava režiserja vsaj malo pripomogla k izboljšanju same pripovedi.

OCENA: 4/10