11/03/2016

(Ne)profesionalec: Orgija (ne)komičnih situacij


Sacha Baron Cohen je Nobby Butcher, londonski huligan z veliko družino še hujših huliganov, ki išče svojega mlajšega brata Sebastiana (Mark Strong), s katerim sta bila ločena, odkar se je rejniška družina odločila posvojiti samo enega. Pred tem sta bila neločljiva mala razgrajača. Ko pa ga končno najde, se izkaže, da je mlajši brat tajni agent MI6, ki mora razkriti globalno zaroto, ki lahko ima katastrofalne posledice za človeštvo. Tako je Nobby pahnjen v svet vohunstva in poskrbi za marsikateri kočljivi zaplet, saj bratu ravno ne olajšuje dela.
(Ne)profesionalec (The Brothers Grimsby) je akcijska komedija v stilu Cohenovih zgodnejših projektov, kot so Ali G Indahouse, Borat, Brüno in Diktator (The Dictator), le da je za razliko od vseh naštetih opremljen s precej večjo mero akcije, za kar je poskrbel režiser akcijskih filmov Louis Leterier (Prenašalec 2, Neverjetni Hulk), ki se odlično znajde v akcijskih delih filma, vendar mu komični deli vseeno povzročajo nekaj preglavic, saj se zdi, da nikakor ne najde pravega ravnovesja med obema poloma.
Cohen je sicer znan po marsikaterem pretiravanju, a zdi se, da je s tem najnovejšim filmskim podvigom prekašal samega sebe, saj so bili vsi njegovi prejšnji filmi proti temu zelo blagi do gledalca. Kjer sta Borat in Brüno sicer imela še zadržke in je gledalcu bila prihranjena marsikatera nagnusna podrobnost, boste v (Ne)profesionalcu bombardirani brez vsakršnega zadržka z različnimi genitalijami in izcedki. Tako je Cohenov straniščni humor v tem filmu dejansko to, pa še na stranišču ne bi delali takšne svinjarije.


Film, pa če hočete ali nočete, bo poskrbel, da se boste nasmejali, ampak vprašanje je, ali se boste smejali zaradi bistre komičnosti ali zato ker so šale tako absurdne in ekstremne. Recimo, da je razlog oboje. (Ne)profesionalec ima smešne trenutke, ki so premeteno duhoviti, vendar je teh žal zelo malo, tako da na koncu ostanejo še samo absurd, debilizem in velika mera situacijske ter telesne oz. medtelesne komike, ob kateri se vam bodo naježile dlake (pa ne samo na roki).
Kot zanimivost je treba povedati, da so si ustvarjalci filma zgodbo očitno sposodili kar od Dana Browna in njegove knjige Inferno, saj je zaplet skorajda identičen, le da je v tem filmu veliko bolj posplošen in poenostavljen. Konec koncev gre tukaj le za akcijsko komedijo, tako da ne gre pričakovati nekakšnih resnejših prijemov in razvozlavanja ugank, čeprav bi morda kaj takšnega filmu celo pripomoglo, da bi se povzpel iz povprečnosti, ki že meji na filmski sekret, kamor uvrščamo filme, kot so Film 43 (Movie 43) in skoraj vse izdelke Uweja Bolla.
Če ste torej oboževalec komedij, ki vsebujejo humor, za katerega ne rabite uporabljati malih sivih celic, žaljivke, masturbacijo, izliv sperme, raztegnjene zadnjične odprtine, padajoče z virusom HIV okužene otroke in HIV pozitivnega Harryja Potterja, potem je to vsekakor film za vas. A odkrito rečeno je film prava žalitev za možganske celice in resnično upajmo, da med snemanjem filma niso bile zlorabljene nobene živali, še posebej sloni.

OCENA: 4/10

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Večer animejev in družabnih iger 7/2024

V soboto, 30. 3. 2024, ob 17. uri ste ponovno vabljeni v Kulturni inkubator na Koroški cesti 18 v Mariboru na Večer animejev in družabnih ...