03/03/2016

Polnejša hiša: Je nostalgija dovolj?


Konec osemdesetih in v prvi polovici devetdesetih smo si na malih zaslonih lahko ogledali humoristično nanizanko Polna hiša (Full House), ki govori o družini Tanner oz., če smo natančnejši, o treh moških (Danny Tanner, Jesse Katsopolis in Joey Gladstone) in treh otrocih (D.J., Stephanie in Michelle Tanner) ter njihovih vsakodnevnih dogodivščinah. Tematike stare nanizanke so bile prijateljstvo, družina in odraščanje, kar so ustvarjalci prepletli s tedanjo aktualno problematiko, rezultat pa je bila zabavna, prisrčna in včasih celo pretirano simplistična humoristična nanizanka.
Sedaj pa so se po več kot dvajsetih letih od zadnje epizode stari znanci vrnili. Trije moški živijo svoja življenja, dekleta pa so odrasla in si ustvarjajo lastne družine in kariere. Nova nanizanka, ki nosi naslov Polnejša hiša (Fuller House) se tako osredotoča na D.J. Tanner-Fuller (Candace Cameron Bure) in Stephanie Tanner (Jodie Sweetin) ter D.J.-jino prijateljico iz otroštva Kimmy Gibbler (Andrea Barber), ki se odločijo vseliti skupaj, da bi ovdoveli D.J. pomagali vzgajati otroke.
Polnejša hiša torej govori o treh samskih ženskah in štirih otrocih. Če se je torej Polna hiša osredotočala na problematiko očeta samohranilca, se njeno nadaljevanje osredotoča na problematiko matere samohranilke, in treba je priznati, da dekleta kar solidno zapolnijo čevlje Boba Sageta, Johna Stamosa in Davea Coulierja, zvezdnikov predhodnika. Poleg tega pa nanizanka vsebuje kar nekaj poklonov originalu, kar še dodatno vzpodbudi tisto nostalgijo, še posebej pri gledalcih, ki so odraščali s Polno hišo.


A če damo nostalgijo na stran, je treba priznati, da ni vse zlato, kar se sveti. Kljub nostalgičnim trenutkom, ki jih nikakor ni malo, ima nanizanka kar nekaj napak. Prva je igra mlajših igralcev, ki je na ravni humorističnih nanizank na Disney Channelu. To pomeni, da je igranje na trenutke preveč leseno in pretirano popačeno. Občasno se te igre nehote nalezejo tudi starejši, nekoliko izkušenejši igralci, kar postane zelo moteče.
Mnogi so obsojali pocukranost nanizanke, ampak takšen je bil tudi original, tako da to nikakor ni slabost, ampak zgolj posvetilo originalu. Malce pretirana mera pocukranosti v tem času, ko prevladujejo nanizanke z resnejšo tematiko vsekakor ne škoduje, ravno nasprotno, je kar dobrodošla. Nanizanka se tudi ne brani občasno ubrati malce dramatičnega pristopa, čeprav ta deluje v večini primerov zelo nekompatibilen z ostalim delom serije, tako da bodo ustvarjalci morali še malce delati tudi na tem.
Poleg občasnih nastopov starejših družinskih članov ima nanizanka tudi nekaj drugih gostov, med njimi tudi Macy Gray, ki še dodatno popestrijo zadevo. A kljub vsemu se zdi, da nanizanki še vedno nekaj manjka, morda nek dodaten pridih topline izvirnika. Morda manjka še tretja sestra, Michelle Tanner, ki sta jo v originalni seriji upodabljali dvojčici Olsen, saj družina nekako ne deluje kompletna. V nanizanki se sicer omenjata v obliki različnih šal, ki so bolj nekakšna kritika nanju, kar je verjetno rezultat njune zavrnitve sodelovanja.
Če torej iščete nekaj mere nostalgije, jo boste v Polnejši hiši vsekakor našli, vendar pa nikar ne pričakujte nekakšnega presežka. Nanizanka je to, kar pač je, sredstvo za kratkočasenje in uživanje v enovrstičnih šalah. Vsekakor ne gre za popoln izdelek, je pa vsekakor zadovoljiv in še ima možnost za dodatno rast. Upajmo torej, da bo Netflix dovolil naslednjo sezono, in upajmo, da so se ustvarjalci naučili kaj iz napak prve sezone.

OCENA: 6/10

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Konvencija UmiKo 2024 je pred vrati

To soboto, 20. 4. 2024, od 11. ure dalje bo v Osnovni šoli Koper potekala konvencija UmiKo 2024 , ki jo organizira istoimensko društvo na ...