29/03/2016

London je padel: Zabavna, a pozabljiva akcija


London je padel (London has Fallen) je nadaljevanje akcijske uspešnice Padec Olimpa (Olympus has Fallen), v katerem se vračata vodja predsednikove tajne službe Mike Banning (Gerard Butler) in ameriški predsednik Benjamin Asher (Aaron Eckhart), ki se morata v tem novem akcijskem podvigu prebiti skozi oblegani London, katerega so z vseh strani preplavili teroristi, ki so oko vrgli na ameriškega predsednika.
Čeprav je London je padel nadaljevanje Padca Olimpa, film deluje popolnoma samostojno, saj se pretekli dogodki niti ne omenjajo, kar je tudi logično, saj v dobri uri in pol trajanja nikakor ni časa obujati duhove preteklosti. Tako je film prepreden z nenehno akcijo, ki ne pojenja vse do konca. Posnet je v maniri starih akcijskih klasikov, kot so Umazani Harry, Umri pokončno, Smrtonosno orožje in podobni, vendar osrednjim likom žal manjka tiste karizme, ki so prej omenjenim filmom omogočili, da so se dvignili nad povprečje.
Ne razumite me napak. Film je zabaven in ima iznajdljive enovrstičnice, ki pa žal potenejo že naslednji trenutek v pozabo. Glavni negativec Barkawi (Alon Moni Aboutboul) je sicer solidno dodelan in ima tisto potrebno motivacijo za svoja dejanja, vendar na koncu izpade preveč povprečen, da bi prenesel kakšno resno sporočilo na gledalca.


Režiser Babak Najafi sicer uspe odlično krmiliti celotno dogajanje, ki pa se žal drži preveč tiste akcijske recepture, katero so premlevali že številni pred njim. Na trenutke bi si lahko drznil malce odstopati od začrtane poti in poskušal napraviti film bolj nepredvidljiv. Tako pa žal gledalec lahko skoraj vsakršno situacijo predvidi in ščasoma igra mačke in miši postane tako preprosta, da film začne postajati nadvse banalen.
Če so nekoč vse akcijske scene bile posnete čim bolj resnično, imamo v tem izdelku pretirano mero računalniške animacije, ki se uporablja vse od švigajočih nabojev do eksplozij v mestu. Tudi kri je ponekod dodana računalniško. Očitno je, da hollywoodski filmarji ne morejo več brez računalniške animacije, ki je tudi tokrat očitno eden izmed vodilni akterjev. Eksplozije, rušenje in uničenje so osrednja atrakcija filma, ki torej pomembnost likov potisnejo na stran.
Ravno v tem leži tudi težava, saj zgodba v takšnih visokoproračunskih filmih enostavno ni več pomembna, temveč zgolj dejstvo, da bo gledalec za svojo ceno vstopnice dobil čim več razdejanja na zaslonu. Časi pametnih akcionerjev so očitno minili, kar je res škoda. V kolikor bo torej to nadaljevanje uspešno, se lahko vsekakor nadejamo še enega dela, saj so ustvarjalci zgodbo zaključili na takšen način. Vprašanje je samo, katero mesto bo padlo naslednje.

OCENA: 5,5/10

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Konvencija UmiKo 2024 je pred vrati

To soboto, 20. 4. 2024, od 11. ure dalje bo v Osnovni šoli Koper potekala konvencija UmiKo 2024 , ki jo organizira istoimensko društvo na ...