03/03/2017

Logan: Zadnje poglavje o Rosomahu in Možeh X


Piše se leto 2029. Mutanti so že skoraj iztrebljeni. Logan (Hugh Jackman) pod psevdonimom dela kot šofer limuzine in skrbi za obolelega Charlesa Xavierja (Patrick Stewart), ki ga pred oblastmi skriva na neznani lokaciji v bližini ameriško-mehiške meje. Pri tem mu pomaga albinasti mutant Kaliban (Stephen Merchant). Nekega dne pa Logan sprejme delo, da bi prepeljal žensko Gabrielo (Elizabeth Rodriguez) in deklico Lauro (Dafne Keen) v Severno Dakoto, kjer bi lahko prečkali mejo v Kanado, a se izkaže, da dvojico preganjajo neusmiljeni možje, ki želijo za vsako ceno dobiti Lauro, ki je v bistvu mutantka. Logan in njegova mutantska kolega so tako znova pahnjeni v spopad z ljudmi, ki želijo iztrebiti vse mutante, in začne se pregon čez celotne ZDA.
Režiser James Mangold (Wolverine, Kot noč in dan), ki je sodeloval tudi pri scenariju, nam tokrat servira povsem samostojno zgodbo o ostarelem Rosomahu, ki jo je napolnil z odlično akcijo, srce parajočo dramo in skoraj popolnoma umeščenimi zabavnimi trenutki, ki znajo ublažiti resni ton tega zadnjega poglavja tako o Wolverinu kot tudi o Možeh X. Režiser je tako znova dokazal, da zna mojstrsko zlivati resno z zabavnim, akcijo z dramo, hkrati pa tudi mojstrsko razvijati like, ki so v bistvu gonilo tega filma. Medtem ko se je večina filmov Možje X bolj ali manj zanašala na vizualne učinke in bitke epskih razsežnosti, je Logan osredotočen predvsem na zgodbo in like, vizualni učinki pa so povsem minimalistični ali pa so uporabljeni predvsem za postranske zadeve zadeve (robotski tovornjaki, robotski kombajni itd.).
Hugh Jackman (Avstralija, Skrivnostna sled) je v vlogi Logana/Rosomaha resnično dal vse od sebe in napravil res odličen portret lika, verjetno najboljšega doslej, saj smo končno dobili vpogled pod površino njegove osebnosti. Tudi Patrck Steawart (Zvezdne steze: Generacije, Teorija zarote)  je Charlesu Xavierju dal povsem novo globino, čeprav smo to dobili že tudi v Možeh X: Prvi razred (X-Men: First Class), kjer je svoje delo odlično opravil James McAvoy. Ampak tokrat smo dobili portret starejšega Charlesa, ki ga pestijo duhovi preteklosti in ki izgublja tisto, kar mu je bilo najpomembnejše - lasten um. Izpostaviti pa je treba še mlado igralko Dafne Keen, ki se je v vlogi Laure odlično znašla ter pokazala odlično in prepričljivo igro.


Kot pri večini filmih, posnetih po Marvelovih stripih, je morda treba izpostaviti, da so tudi tukaj negativci malce premalo izraziti, vendar je Pierce (Boyd Holbrook), ki preganja naše junake, vseeno dovolj karizmatičen in nesumiljen, da vseeno v neki meri pride do izraza. A kljub temu bi lahko lik imel vsaj malo več ozadja, da bi bila paleta dobro razvitih likov popolna. Ampak to je zgolj majhna napaka, ki pa ne pokvari celotne izkušnje filma, saj so nam ustvarjalci že tako servirali toliko drugih stvari, da jim lahko ta majhen spodrsljaj oprostimo.
Film se glede na svojo zvrst ne zgleduje po filmih o superjunakih, ampak po filmskih klasikah, kot so Pobesneli Max (Mad Max), tisti z Melom Gibsonom, Avtoštopar (The Hitcher), tisti iz leta 1973, filmski seriji Umazani Harry (Dirty Harry) in vesternu Neoproščeno (Unforgiven). Zgleduje se tudi po enem filmu, omenjenem v samem dogajanju, vendar ga na tem mestu ne bom razkril, saj je na neki točki pomemben za zgodbo. Režiser Mangold tako uspe iz vseh omenjenih filmov iztisniti res najboljše in nam to ponudi na res prefinjen, a hkrati brutalen način.
Logan: Wolverine je torej prava filmska mojstrovina, ki dokazuje, da so tudi stripovski junaki lahko odlično uprizorjeni na velikem platnu. Če pričakujete tipično superjunaško akcijado z veliko nesmiselnimi in glasnimi eksplozijami, potem tega vsekakor ne boste dobili. Kar pa boste dobili, je odlično akcijsko avanturo, polno krvi, odsekanih udov, odličnega razvoja likov ter zelo tenkočutnega dramatičnega dogajanja, začinjenega s kopico zabavnih enovrstičnic, ki vas bo držalo prikovane na sedežu od začetka do konca. James Mangold je ustvaril drugačen film o mutantih, ki v vsakem pogledu prekaša vse svoje predhodnike.

OCENA: 9/10

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Konvencija UmiKo 2024 je pred vrati

To soboto, 20. 4. 2024, od 11. ure dalje bo v Osnovni šoli Koper potekala konvencija UmiKo 2024 , ki jo organizira istoimensko društvo na ...