02/07/2012

Poletni dan Japonske

Animokovci smo se tokrat udeležili Poletnega dneva Japonske, ki je bil 24. junija 2012 v Zbiljah. Dogodek je nastal ob 20. obletnici diplomatskih odnosov z Japonsko in je služil predstavitvi japonske kulture ter druženju ljudi, ki imajo skupno veselje do Japonske in njihove kulture.


Na dogodku se je predstavljalo več aspektov japonske kulture. Kaligrafija, predstavitev borilnih veščin z ali brez orožja, predstavitev yukat ter namiznih iger s kartama za mlajše in igre go za bolj odrasle ljudi. Predstavljali so tudi obrezovanje bonsajev in različne vrste bonsajev ter nam na sosednji stojnici tudi ponudili nekaj tradicionalne japonske hrane - suši. Dogodek je popestrilo tudi nekaj cosplayerjev, ki so suvereno predstavljali svoje like.


Japonska ambasada nam je popestrila dan z možnostjo izposoje yukat. Obiskovalci so lahko pomerili, pokorakali ter se slikali v teh tradicionalnih oblačilih. Na dogodku pa niso bili samo obiskovalci, ki so si yukate izposodili, ampak tudi tisti, ki jih imajo v domačem repertoarju, in izkoristili ta dogodek, da lahko v javnosti nosijo ta oblačila.


Tekom dneva so nas nagovorili tudi predstavniki japonske ambasade, občine Medvode ter oddelka za japonologijo Filozofske fakultete v Ljubljani. Kot del tega slavnostnega dogodka smo prisostvovali pri saditvi japonske češnje, kot simbolu dobrih diplomatskih odnosov.

Nagovor njegove ekselence g. Tošimica Išigure

Dan nam je s koncertom popestrila tudi gospa Moritoki Nagisa. Slišali smo nekaj tradicionalnih pesmi, zaigranih na tradicionalno glasbilo koto. To nam je popestrilo kulturno izkušnjo. Gospa Moritoki je ob spremljavi glasbila koto tudi zapela.


Ker je le bilo vse to namenjeno predstavitvi kulture in druženju ljudi, ki se zanimajo za japonsko kulturo, smo srečali nekaj starih znancev in spoznali nekaj novih ljudi, ki delijo naša zanimanja. Še posebej pa nam je bilo všeč, da smo ponovno dobili vpogled v japonsko kulturo.

Kot zaključek, v primeru, da ta članek zaide v javnost, bi se rad zahvalil vsem organizatorjem za izjemno delo in hvala za prelep dan ob Zbiljskem jezeru v družbi zanimivih ljudi in za izjemen kulturni program.

LP
Aleš D. Šopinger

P. S. Nastalo je nekaj slik, dosegljive tukaj.

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Večer animejev in družabnih iger 7/2024

V soboto, 30. 3. 2024, ob 17. uri ste ponovno vabljeni v Kulturni inkubator na Koroški cesti 18 v Mariboru na Večer animejev in družabnih ...