11/08/2012

Animoku @ Comics, manga & Co. - 3. del

O STRIPOVSKIH UMETNIKIH IN UMETNICAH



In že smo pri 3. delu našega članka o razstavi Comics, manga & Co., ki si jo lahko do 31. avgusta dnevno ogledate v Vetrinjekem dvoru v Mariboru od 10. do 20. ure. V prejšnjem delu smo si pogledali esej Andreasa Platthausa, v katerem nam je orisal nekaj zgodovinskih dejstev in vplivov na nemški sceni stripov ter nam predstavil nekaj ključnih oseb za razvoj nemškega stripa.

Tudi v tem delu se ne bomo veliko oddaljili od tega, saj si bomo podrobneje pogledali biografije posameznih risarjev in risark, katerih dela si lahko ogledate na tej razstavi. Kot smo že v prejšnjem delu večkrat omenili, gre tukaj za dela 13 risarjev in risark, ki so v zadnjih dvajsetih letih imeli bistven vpliv na nemško sceno stripov, nanje pa so prav tako vplivali različni risarski stili z vsega sveta.

Ta trinajsterica so torej Arne Bellstorf, Martin tom Dieck, Anke Feuchtenberger, Felix Görmann, bolje poznan kot Flix, Jens Harder, Sascha Hommer, Line Hoven, Ulf Keyenburg oz. Ulf K., Reinhard Kleist, Isabel Kreitz, Markus Witzel, bolje poznan kot Mawil, Christina Plaka in Henning Wagenbreth.

V nadaljevanju tako sledijo kratke biografije posameznih umetnikov in umetnic, v katerih vam bomo skušali omogočiti neko okvirno predstavo o njih. Biografije avtorjev smo razvrstili po abecednem zaporedju glede na njihov priimek, tako da je prvi na našem seznamu Arne Bellstorf.

ARNE BELLSTORF se je rodil leta 1979 v Dannenbergu. Med leti 2000 in 2005 je na Visoki šoli za uporabne znanosti v Hamburgu študiral ilustracijsko in komunikacijsko oblikovanje. Od leta 2004 je tudi soizdajatelj antologije Orang, prav tako pa je isto leto skupaj s Sascho Hommerjem ustanovil založbo Kiki Post. Trenutno živi in deluje kot svobodni risar stripov in ilustrator v Hamburgu. Če vas zanima kaj več o tem ustvarjalcu, pa se lahko o njem in njegovih izdelkih dodatno pozanimate oz. seznanite na njegovi spletni strani www.bellstorf.com.

MARTIN tom DIECK se je rodil leta 1963 v Oldenburgu in je med leti 1986 in 1992 na Visoki strokovni šoli za oblikovanje v Hamburgu obiskoval študij ilustracije. Od leta 2009 pa ima tudi profesuro za ilustracijo na Visoki šoli Folkwang v Essnu. Tudi tom Dieck deluje in živi, tako kot Bellstorf, kot svobodni risar stripov in ilustrator v Hamburgu. Če torej želite o tem umetniku, striparju, risarju in ilustratorju ter o njegovih izdelkih oz. umetnostnih in risarskih delih izvedeti kaj več, se tudi v tem primeru lahko podrobneje pozanimate na njegovi spletni strani, ki se glasi www.mtomdieck.net.

ANKE FEUCHTENBERGER se je rodila leta 1963 v Vzhodnem Berlinu in je med leti 1983 in 1988 na Visoki šoli umetnosti v Berlinu-Weißenseeju obiskovala študij uporabne grafike in kiparstva. Leta 1989 je bila soustanoviteljica umetniške skupine PGH Žareča prihodnost, ki je obstajala le kratko časovno obdobje. Od leta 1997 ima profesuro za ilustracijo na Oddelku za oblikovanje Visoke šole za uporabne znanosti v Hamburgu. Leta 2008 pa je s Stefano Ricci ustanovila založbo MamiVerlag. Danes živi in deluje kot svobodna risarka stripov in ilustratorka v Hamburgu in Quilowu. Več na njeni spletni strani www.feuchtenbergerowa.de.

FELIX GÖRMANN oz. FLIX se je rodil v Münstru leta 1976. Šolal se je na Visoki šoli upodabljajočih umetnosti Saar v Saarsbrücknu in na Escoli Massana v Barceloni. Študiral je komunikacijsko oblikovanje. Trenutno je docent za risanje na Visoki šoli upodabljajočih umetnosti Saar v Saarsbrücknu, živi pa v Berlinu, in sicer kot svobodni risar stripov, ilustrator in karikaturist. Če želite o Flixu, njegovem delovanju in njegovih izdelkih izvedeti kaj več, pa je najbolje, da obiščete, kot je bilo že omenjeno pri prejšnjih umetnikih, njegovo spletno stran www.der-flix.de.

JENS HARDER se je rodil v Weißwasser-Oberlausitzu leta 1970 in se med leti 1996 ter 2002 šolal na Visoki šoli za umetnost v Berlin-Weißenseeju. Študiral je komunikacijsko oblikovanje. Leta 1999 je soustanovil skupino Monogatari, v letih 2002 in 2003 pa je opravljal magisterij, in sicer prav tako na Visoki šoli za umetnost v Berlin-Weißenseeju. Od leta 2004 živi v Berlinu in deluje kot svobodni risar stripov ter ilustrator, kot vsi do zdaj omenjeni. Tudi o tem umetniku, risarju in ilustratorju ter njegovih delih si lahko več preberete oz. pogledate na njegovi spletni strani www.hardercomics.de.

SASCHA HOMMER se je leta 1979 rodil v Filderstadtu in je v letih 2001-2007 obiskoval Visoko šolo za uporabne znanosti v Hamburgu. Študiral je ilustracije. Od leta 2002 izdaja stripovsko antologijo Orang, pri čemer se mu je dve leti kasneje pridružil tudi Arne Bellstorf, s katerim je, kot smo že omenili, še isto leto, torej leta 2004, ustanovil založbo Kiki Post. Trenutno živi v Hamburgu in deluje kot svobodni risar stripov ter ilustrator, tudi pod psevdonimom Pascal D. Bohr. Za več podrobnosti o njem in njegovih delih lahko preverite tudi njegov blog http://saschahommer.blogspot.com.

LINE HOVEN se je rodila leta 1977 v Bonnu. Bila je tudi asistentka za kostumografijo in scenografijo v Državnem gledališču Kassel. Opravila je dvoletni študij vizualne komunikacije na Visoki šoli za umetnost v Kasslu, nato pa še študij ilustracije na Visoki šoli za uporabne znanosti v Hamburgu, kjer danes tudi živi in deluje kot svobodna risarka stripov in ilustratorka. Če želite več informacij o tej umetnici in njenih delih oz. risarskih podvigih, jih najdete na njeni uradni spletni strani www.linehoven.de.

ULF KEYENBURG oz. ULF K. se je rodil leta 1969 v Oberhausnu. Šolal se je na Visoki šoli Folkwang v Essnu, kjer je leta 1989 opravljal študij komunikacijskega oblikovanja. Osem let kasneje, torej leta 1997, pa je ustanovil samozaložbo, ki se je imenovala Ubu Imperator. Trenutno živi v Düsseldorfu in deluje, tako kot že vsi do zdaj omenjeni umetniki in umetnice, kot svobodni risar stripov ter ilustrator. Več o njem najdete na njegovem blogu http://ulf-k.blogspot.com.

REINHARD KLEIST se je rodil v Hürth-Kölnu, in sicer leta 1970. Šolal se je v Münstru, kjer je obiskoval Visoko šolo za grafiko in oblikovanje, danes pa svoje dneve preživlja v Berlinu in, kot vsi do zdaj omenjeni umetniki in umetnice, deluje kot svobodni risar stripov in ilustrator, in sicer prav tako v Berlinu. Tudi Kleist ima svojo uradno spletno stran, na kateri lahko najdete dodatne informacije v zvezi z njim in njegovimi stvaritvami oz. njegovim umetniškim ustvarjanjem. Naslov spletne strani se torej glasi www.reinhard-kleist.de.

ISABEL KREITZ se je rodila v Hamburgu leta 1967. Študirala je ilustracijo na Visoki strokovni šoli za oblikovanje v Hamburgu, ki jo je obiskova od leta 1988. Že leta 1990 pa je odšla študirat v ZDA, kjer je v New Yorku obiskovala Parsons School of Design. Danes živi v Hamburgu, kjer tudi deluje kot svobodna risarka stripov in ilustratorka. Za razliko od ostalih tukaj omenjenih umetnikov in umetnic pa Kreitzova nima niti uradne spletne strani niti bloga, kjer bi se lahko podrobneje pozanimali o njej in njenih stvaritvah.

MARKUS WITZEL oz. MAWIL se je rodil v Vzhodnem Berlinu leta 1979 in je v letih 1996-2002 obiskoval Visoko šolo za umetnost v Berlin-Weißenseeju, kjer je študiral komunikacijsko oblikovanje. Bil je tudi soustanovitelj skupine Monogatari, ki je bila ustanovljena leta 1999 in ki smo jo omenili že v primeru Jensa Harderja, še enega izmed soustanoviteljev te skupine. Danes Mawil živi v Berlinu in tam deluje kot svobodni risar stripov, ilustrator in karikaturist. Več o Mawilu in njegovem ustvarjanju si lahko pogledate na njegovi uradni spletni strani www.mawil.net.

CHRISTINA PLAKA pa se je rodila leta 1983 v Offenbachu in je umetnica, kateri bomo v naslednjem delu posvetili nekoliko več pozornosti, saj že od leta 2002 objavlja mange pri založbah Carlsen in TokyoPop. V Frankfurtu na Majni je hodila na Goethe-Universität, kjer je študirala japonologijo in romanistiko. Danes še vedno živi v svojem rojstnem kraju Offenbach, kjer deluje kot svobodna risarka stripov in ilustratorka, kot vsi do zdaj omenjeni ustvarjalci oz. umetniki. Tudi Christina Plaka se lahko pohvali z lastno spletno stranjo, na kateri si lahko preberete več o njej in njenem ustvarjanju, tako da odklikajte na www.christinaplaka.com.

HENNING WAGENBRETH, zadnji izmed trinajsterice, vendar nikakor ne najmanj pomemben, se je rodil leta 1962 v Eberswaldeju. V letih 1982-1987 je na Visoki šoli za umetnost v Berlin-Weißenseeju študiral grafično oblikovanje, leta 1989 pa je poleg Anke Feuchtenberger pomagal pri ustanovitvi skupine PGH Žareča prihodnost, za katero smo že povedali, da je obstajala le krajše časovno obdobje. Od leta 1994 ima profesuro za ilustracijo in grafično oblikovanje na Oddelku za vizualno komunikacijo na berlinski Univerzi umetnosti. Danes pa živi v Berlinu, kjer deluje kot svobodni grafik in ilustrator. Tudi o njem si lahko preberete več na spletu, in sicer na njegovi spletni strani www.wagenbreth.de.

S Henningom Wagenbrethom smo tako zaključili biografije posameznih umetnikov in umetnic, katerih dela so razstavljena na razstavi Comics, manga & Co. Če vas torej zanimajo dodatni podatki, se lahko namenite tudi na njihove uradne spletne strani, ki jih imate napisane skoraj pri vseh, izjema je zgolj Isabel Kreitz.

V naslednjem delu našega članka pa bomo našo pozornost usmerili predvsem na dve umetnici, Line Hoven in Christino Plako. Osredotočili se bomo na nekaj njunih del, ki si jih prav tako lahko ogledate na razstavi v Mariboru. Christina Plaka pa je za nas zanimiva predvsem zato, ker je nanjo manga napravila največji vpliv, saj je zelo priljubljena mangaka v Nemčiji. Ampak več o njej in Line Hoven v naslednjem delu.

SE NADALJUJE ...
(Kliknite tukaj, če želite brati dalje)

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Konvencija UmiKo 2024 je pred vrati

To soboto, 20. 4. 2024, od 11. ure dalje bo v Osnovni šoli Koper potekala konvencija UmiKo 2024 , ki jo organizira istoimensko društvo na ...