30/08/2012

Animoku @ Comics, manga & Co. - 5. del

O RAZSTAVI V MARIBORU

V dosedanjih člankih o razstavi Comics, manga & Co. smo vam predstavili avtorje, katerih dela so razstavljena na razstavi (članek 3 in članek 4) in esej Andreasa Platthausa z naslovom Nemški strip se je vrnil: Risarke in risarji ter tendence zadnjih 20 let (članek 2) ter vam ponudili tudi uvodne besede, s katerimi sta Eva Maria Schmitt in Matthias Schneider začrtala pomen te razstave (članek 1).


Preden pa se lotimo same razstave v Mariboru, vas želimo opomniti, da si boste razstavo lahko ogledali samo še danes (30. 08. 2012) in jutri (31. 08. 2012) od 10. do 20. ure, in sicer še vedno na isti lokaciji, torej v Vetrinjskem dvoru v Mariboru (nasproti McDonaldsa v centru mesta).

In kaj torej lahko povemo o mariborski razstavi? Dela 13 umetnikov so razstavljena v dveh nadstropjih in resnično zajemajo široko paleto najrazličnejših slogov risanja, izmed katerih je našo pozornost zbudila predvsem že v prejšnjem delu omenjena Christina Plaka, saj je njen risarski slog pod velikim vplivom mange oz. japonskega stripa. Pa tudi slog Line Hoven je zanimiv, saj deloma tudi kaže nekakšne zametke tega vpliva, čeprav ti niso tako izraziti kot pri Plaki.


Na otvoritveni dan, torej 6. avgusta 2012, so imeli govor tudi odgovorni za to razstavo, prav tako pa smo prejeli nekaj materiala, med katerimi je bila knjiga, v kateri so predstavljeni vsi avtorji, razglednice z motivi slik z razstave in strip, pripravljen posebej za to razstavo, ki nosi naslov Kvaribor. Prav tako pa so organizatorji poskrbeli za pogostitev obiskovalcev.


Da pa ne bomo izgubljali nepotrebnih besed, je najbolje, da si ogledate posnetek z otvoritve, ki smo ga pripravili za vas (najdete ga pod poglavjem Nagovor organizatorjev). V nadaljevanju pa si boste lahko prebrali prve štiri strani stripa Kvaribor, za katere smo se odločili, da vam jih ponudimo.


KVARIBOR

Kvaribor je torej strip, narejen posebej za EPK in je delo treh avtorjev, in sicer Jakoba Klemenčiča, Titusa Ackermana in Karin Nagao. Več o njih si lahko preberete v stripu spodaj. 



NAGOVOR ORGANIZATORJEV

In tako smo prispeli do konca naše serije člankov o razstavi Comics, manga & Co. Kot smo vam obljubili, si za konec še lahko ogledate posnetek z otvoritve, ki vključuje kratek posnetek razstave in nagovor organizatorjev. Če si razstave torej še niste ogledali in bi si jo radi, sta današnji in jutrišnji dan še vaša zadnja priložnost, saj se potem razstava seli dalje v tujino.


Upam, da ste uživali v prebiranju te serije člankov. Spetembra pa se nadaljuje še ena serija člankov, in sicer Animoku okusomanija, saj je naša kolegica Kimoko-chan bila trenutno malce zasedena in ni imela časa. Morda bomo v bližnji prihodnosti začeli še tudi kakšno drugo serijo člankov, če bo seveda zanimanje zanje, pa upajmo, da nam ne bo prej nebo padlo na glavo, kot sta velikokrat izrazila svoj strah najbolj znamenita stripovska junaka iz Galije.

KONEC

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Konvencija UmiKo 2024 je pred vrati

To soboto, 20. 4. 2024, od 11. ure dalje bo v Osnovni šoli Koper potekala konvencija UmiKo 2024 , ki jo organizira istoimensko društvo na ...