05/08/2012

EPK 2012: Oder med nebom in zemljo - Tobari

V soboto, 22. septembra, in nedeljo, 23. septembra, bo ob 19.30 v Veliki dvorani SNG Maribor na Slovenski ulici 27 v Mariboru v sklopu projekta Oder med nebom in zemljo potekala predstava Tobari.

Tobari lahko v japonščini pomeni zaveso ali pa tisti trenutek večera, ko se mrak prevesi v temo. Predstava Tobari tako govori o sreči in žalosti, luči in temi ter življenju in smrti. Gre za predstavo s t. i. plesom butoh, ki je nastal na Japonskem po 2. svetovni vojni in se v večini osredotoča na igrive ter groteskne prikaze, tabuje in ekstremno ter absurdno okolico, poleg tega pa se v tradicionalni obliki izvaja v belem ličilu in s počasnimi, hiper-nadzorovanimi gibi.

Predstava bo potekala v izvedbi legendarne japonske skupine tovrstnega plesa, ki jo je v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja ustanovil veliki maestro in velik estet Ushio Amagatsu. Ta skupina se imenuje Sankai Juku, kar v japonščini pomeni studio, ki se nahaja poleg gore in ob morju. Amagatsujev butoh je mehak in izjemno globok. Lahko bi rekli, da je že skoraj svečeniško filozofski.

Tej skupini so njeni nastopi, na katerih prikazujejo sublimno lepoto, prinesli svetovno slavo in jo urstili v sam vrh izjemnih gledaliških fenomenov. Na sami predstavi se plesalci pred obzorjem, ki ga prekriva 6600 svetlečih se zvezd, in na podu, na katerem se lesketa še 2200 dodatnih zvezd, ki ponazarjajo poletno nočno nebo nad Japonsko, premikajo v počasnih, skoraj sanjskih gibih v popolni koncentraciji, da se zdijo kot resnični bojevniki lepote. Njihov ples odzvanja kot nemi krik v temo, tako da gledalec ostane ujet v njihov čar še dolgo zatem, ko zapusti gledališko dvorano.

Zaenkrat še sicer ni znano, ali bo vstopnina ali ne, tako da vam tega žal še ne moremo sporočiti. Kakršnekoli spremembe bodo tako ali tako javili na strani EPK dogodka, prav tako pa vas bomo o kakršnihkoli spremembah obvestili tudi mi.

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Konvencija UmiKo 2024 je pred vrati

To soboto, 20. 4. 2024, od 11. ure dalje bo v Osnovni šoli Koper potekala konvencija UmiKo 2024 , ki jo organizira istoimensko društvo na ...