23/08/2012

Plačanci 2 (2012)


The Expendables 2. ZDA, 2012. Režija: Simon West. Igrajo: Sylvester Stallone, Dolph Lundgren, Jason Statham, Jet Li, Arnold Schwarzenegger, Bruce Willis, Chuck Norris, Jean Claude Van Damme, Terry Crews, Randy Couture, Liam Hemsworth. Akcijski film. 102 minuti.

Barney Ross (Sylvester Stallone) in njegova druščina ostarelih, vendar še vedno nevarnih komandosov se zopet vrača. Tokrat imajo opravka z negativcem Vilainom (Jean Claude Van Damme), ki želi ukrasti pet ton plutonija in z njim preurediti red v svetu. Barneyja in njegovo ekipo najame g. Church (Bruce Willis), ki je prepričan, da mu Barney dolguje uslugo. Na opravljanju Churchove naloge tako ekipa naleti na Vilaina, ki ubije enega člana njihove ekipe ter ukrade podatke o nahajališču plutonija, zato se Barney odloči, da je čas za maščevalni pohod brez vsakršnega usmiljenja.

Zgodba v filmu je čisto preprosta in v bistvu služi le kot modni dodatek k filmu, saj je že od prvega trenutka lepo razvidno, da se avtorji požvižgajo na njo. V bistvu je glavni namen filma združitev starih mačkov akcijskega žanra in jih čim bolj blesteče predstaviti. V filmu se tako kar vrstijo enovrstičnice, ki hkrati proslavljajo in parodirajo stare klasike akcijskih junakov v tem filmu.

Film je poln visokooktanske akcije, začinjene s humorjem, ki je na trenutke tako banalen, da se človek enostavno mora smejati. Akcijske scene so v primerjavi s predhodnikom veliko bolj dodelane in so odlično skoreografirane, čeprav so nekatere bistveno prekratke in včasih tudi nezanimive. K temu je pripomoglo predvsem to, da tokrat Sylvester Stallone ni bil na režijskem stolčku in se je lahko bolj osredotočil na igro. Tokrat je režijsko krmilo prevzel Simon West (Letalo prekletih, Generalova hči, Lara Croft: Tomb Raider), ki je film solidno prikrmilil do konca.

V filmu je minimalna količina računalniško animiranih prizorov, saj se film želi skoraj v celoti zanašati na prave eksplozije in tisto dobro, staro, klasično akcijo, ki smo je bili deležni v 80. in 90. letih prejšnjega stoletja. Tako se k računalniški animaciji in posebnim učinkom zateče samo v prizorih, katere bi enostavno bilo nemogoče izvesti brez pomoči le-te. Tudi računalniško animirano kri, ki smo je bili deležni v prejšnjem delu, so tokrat raje opustili, saj se je izkzala že v Johnu Rambu za zelo slabo potezo.

Poleg glavne Rossove ekipe, ki jo sestavljajo Statham, Li, Couture, Crews in Lundgren, se tej druščini še pridružita torej Willis in Schwarzenegger, ki z njunimi enovrstičnicami parodirata drug drugega. Za češnjo na vrh smetane pa poskrbi Chuck Norris, ki s svojo pojavo v trenutko prevzame vso pozornost in gledalce nasmeji do solz. Tudi nekoliko mlajša igralska zasedba se kar solidno vključi v celotno dogajanje, saj Liam Hemsworth (Poslednja pesem) in Nan Yu (Speed Racer) prepričljivo odigrata njuni vlogi.

Kaj torej lahko rečemo o Plačancih 2? Film ima zagotovo obupno zgodbo in tudi pri pobijanju nasprotnikov malce pretiravajo, saj nekateri prizori izpadejo povsem nerealistični. Po drugi strani pa ekstremno pomanjkljivo zgodbo dobro zapolnijo zabavne enovrstičnice in neutrudna akcija, ki ne pojenja vse do konca. Oboje pa gledalca odvrne od tega, da bi razmišljal o tem, kako obupna je v bistvu sama zgodba. Skratka, zabaven film, ki pa dokaj hitro potone v pozabo.

5,5/10

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Večer animejev in družabnih iger 7/2024

V soboto, 30. 3. 2024, ob 17. uri ste ponovno vabljeni v Kulturni inkubator na Koroški cesti 18 v Mariboru na Večer animejev in družabnih ...