22/08/2012

Popolni spomin (2012)



Total Recall. ZDA, 2012. Režija: Len Wiseman. Igrajo: Colin Farrell, Jessica Biel, Kate Beckinslae, Bill Nighy, Bryan Cranston, John Cho. ZF akcijski film. 121 minut.

Popolni spomin je adaptacija kratke zgodbe Philipa K. Dicka, ki deloma sloni tudi na filmski adaptaciji iz leta 1990, v kateri sta blestela Arnold Schwarzenegger in Sharon Stone. Zgodba se osredotoča na tovarniškega delavca Douglasa Quaida (Colin Farrell), ki ima prelepo ženo Lori (Kate Beckinsale), katero ljubi, vendar pa si od življenja želi veliko več, saj je le-to dolgočasna rutina. Poleg tega ga tudi pestijo môre. Da bi ušel vsakodnevni rutini, se odloči, da obišče Rekall, kjer obiskovalcem nudijo spomine različnih osebnosti. Ampak kaj kmalu se začno dogajti čudne stvari in Quaidu so za petami vladni uslužbenci, prav tako pa ga skuša ubiti tudi njegova žena. Beg in iskanje resnice sta tako Quaidovi edini možnosti, da se reši iz te zagate, pri tem pa se neprestano sooča z vprašanjem, ali je vse to resničnost ali zgolj njegova domišljija.

Zgodbe Philipa K. Dicka so zadnje čase zelo priljubljena literarna dela med hollywoodskimi ustvarjalci, čeprav le redki režiserji znajo potencial teh del dobro izkoristiti. Samo spomnimo se Plačila Johna Wooja ali pa Slutnjo Leeja Tamahorija, kjer je ob Nicolasu Cagu prav tako igrala Jessica Biel, ki nista najbolj blesteči adaptaciji. Med boljše adaptacije pa vsekakor lahko uvrščamo Iztrebljevalca Ridleyja Scotta in Posebno poročilo Stevena Spielberga.

Popolni spomin režiserja Lena Wisemana spada v prvo skupino. Film se sicer začne obetavno in zastavi vsa pravilna vprašanja, na katera bi glavni junak moral najti odgovore, vendar pa po obetavnem in nekoliko počasnem začetku zgodba postane sekundarnega pomena in na zaslonu zavladajo bolj dinamične akcijske sekvence, ki se do konca filma kar vrstijo.

Kar se tiče vizualnih učinkov in računalniške animacije, so prava paša za oči, akcijski prizori so dodelani, vendar na trenutke bizarni, stranski liki pa zelo nedodelani. V bistvu v filmu najbolj blesti Kate Beckinsale, ki gledalca tudi tukaj bolj ali manj spominja na vampirko Seline iz Podzemlja. Tudi Colin Farrell in Jessica Biel sta v svojih vlogah dokaj solidna. V bistvu se je Farrell v tej vlogi odrezal bolje kot Schwarzenegger.

Ampak igra žal ni vse. Najšibkejša točka filma je prav režiser Len Wiseman, ki je masakiral že franšizo Umri pokončno. Tako kot Michael Bay tudi Wiseman vidi v filmu zgolj eksplozije, akcijo in ostalo navlako, ki zgodbo popolnoma izpodrinejo. S tem skuša prikriti vse scenaristične luknje, ki pa jih je v bistvu preveč, da gledalec tega ne bi opazil.

A če odmislimo vse napake, je Popolni spomin vseeno solidna, zabavna znanstveno-fantastična toboganska vožnja, ki od gledalca ne zahteva preveč razmišljanja in kljub temu premore vsaj kanček napetosti, ki gledalca pripravi, da nad filmom ne obupa ter zdrži do samega konca, ki v primerjavi z verzijo iz leta 1990 ni nič kaj presenetljiv.

6,5/10

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Konvencija UmiKo 2024 je pred vrati

To soboto, 20. 4. 2024, od 11. ure dalje bo v Osnovni šoli Koper potekala konvencija UmiKo 2024 , ki jo organizira istoimensko društvo na ...