31/10/2012

EPK 2012: Razstava Čajniki v Čajeku

V čajnici Čajek, ki jo najdete na Slovenski ulici 4 v Mariboru, bo v ponedeljek, 19. novembra 2012 sredo, 31. oktobra 2012 ob 18. uri odtvoritev razstave Čajniki v Čajeku, na kateri si boste lahko ogledali ročno izdelane unikatne keramične čajnike in skodelice.

Kot so zapisali na strani EPK, gre za razstavo avtorskega tandema Metke Slamič in Boštjana Žurana. A da ne bomo podali kakšnih napačnih informacij, bomo zato raje kar citirali, kar so v nadaljevanju zapisali o razstavi organizatorji:
Kultura pitja čaja ima dolgo zgodovino, njegovo odkritje pa si še danes lastijo tako Kitajci kot tudi Japonci in Indijci, ki so razvili prave obrede pitja te pijače. V Evropi so ga sprva uporabljali kot zdravilo proti glavobolu, astmi, prehladu in celo kot sredstvo za odvračanje kuge.
Pitje in priprava čaja pa je tudi družabni dogodek. Kar najbolj vsakdanji dogodek, pri katerem se uporablja vsakdanje predmete, kot so na primer čajnik, skodelica, skodelica za mleko, razne posodice itn.
Pogosto pravo vrednost vsakdanjih stvari ugotovimo šele, ko jih izgubimo ali polomimo. Ti predmeti so polni skritih pomenov in predstavljajo nevidno strukturo naših življenj – najljubša skodelica za jutranjo kavo, ki si mi jo prinesel iz Istanbula, okrušen čajnik, ki je pravkar postal vaza, krožnik, ki je edina preživela priča večerje za dva, ob kateri je očka zaprosil za roko mamo …
Avtorja uporabljata različne ročne tehnike izdelave keramičnih izdelkov, ki jih dopolnita z industrijskimi. Raziskujeta vlogo vsakdanjih predmetov, izpolnjevanja njihove psihične in fizične funkcije, življenja, ki se samo stke okoli njih. Ali kot je napisal Lao Zi: «… korist je v snovnem, v brez snovnosti bistvo …«
Trideset prečk se steka v pestu,
v praznem med njimi je bistvo voza.
Gnetemo glino, da iz nje bo posoda,
praznina v njej smisel je njen.
Okna in vrata predirajo stene,
bistvo je hiše iz samih praznin.
Tako tedaj:
korist je v snovnem,
v brezsnovnosti bistvo.
(Lao Zi: Dao de jing, 11)
Razstavo si bo mogoče ogledati vse do 20. decembra 2012 v času njihovega delovnega časa, ki je od ponedeljka do petka med 7:30 in 22:00, v soboto med 7:30 in 14:00 ter 17:00 in 22:00, v nedeljo pa med 11:00 in 21:00. Če vas zanimajo čaji, čajniki in vse, kar spada zraven, potem si zagotovo oglejte to razstavo, ob vsem pa si še privoščite kak okusen čaj in se v družbi prijateljev sprostite.

Vir: Maribor 2012

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Konvencija UmiKo 2024 je pred vrati

To soboto, 20. 4. 2024, od 11. ure dalje bo v Osnovni šoli Koper potekala konvencija UmiKo 2024 , ki jo organizira istoimensko društvo na ...