14/10/2012

Ponovitev animeja Pompoko na TV Sloveniji 1

Japonski animirani film (v nadaljevanju anime) Pompoko se je že nekaj mesecev nazaj vrtel na slovenski nacionalki in, če me spomin ne vara, je takrat bila zadeva v francoščini. Kakorkoli že, če ste ta anime takrat, ko se je predvajal, zamudili, imate 27. oktobra ob 10:50 še eno priložnost, da si ga ogledate na slovenski televiziji, in sicer v sklopu Kina Kekec na TV Sloveniji 1.

Pompoko je torej anime iz leta 1994, ki je nastal v studiu Ghibli in pod taktirko režiserja Isaoja Takahate, idejo zanj pa je dal Hayao Miyazaki, ki velja za legendo japonske animacije, prav tako pa je pri projektu sodeloval kot producent.

Zgodba govori o tanukijih, ki so pravljična bitja, podobna rakunom in ki lahko po potrebi spreminjajo svojo obliko. Že stoletja živijo v gozdovih, nekje na robu mest in vasi, v karseda mirnem sožitju z ljudmi. Zaradi širitve Tokia in gradnje novega ogromnega naselja se njihov življenjski prostor čedalje bolj krči, začne pa jim primanjkovati tudi hrane, zato med njimi prihaja do sporov in napetosti. Šele na poziv stare matriarhinje Oruku se pomirijo in se skupaj postavijo po robu ljudem. Na gradbišču je tako čedalje več sabotaž, izginjajo tovornjaki, skupaj z njimi pa tudi delavci. Vrhunec upora predstavlja karneval duhov, ki naj bi do konca prestrašil bodoče prebivalce naselja.

Če si boste anime ogledali, vam želimo obilo užitkov ob ogledu, hkrati pa vas opozarjamo, da bo tudi ponovitev po vsej verjetnosti s francoskim tonskim zapisom, tako da v tem primeru žal ne boste deležni izvirnih glasov, kar pa še ne pomeni, da bo zaradi tega anime kaj manj zabaven, saj ima veliko zanimivih pripetljajev.

Vir: RTV Slo