21/12/2012

Atlas oblakov (2012)


Cloud Atlas. Nemčija/ZDA/HK/Singapur, 2012. Režija: Andy Wachowski, Lana Wachowski, Tom Tykwer. Igrajo: Tom Hanks, Halle Berry, Hugh Grant, Hugo Weaving, Jim Broadbent, Jim Sturgess, Doona Bae, Ben Whishaw, Keith David, Susan Sarandon, Xun Zhou. ZF misteriozna drama. 172 minut.


Atlas oblakov je zgodba o tem, kako lahko odločitve in dejanja posameznika vplivajo na soljudi v preteklosti, sedanjosti in prihodnosti. Vsako dejanje izoblikuje dušo. Tako se ena duša lahko prelevi iz morilske v junaško, eno dobro dejanje pa se laho prenaša skozi stoletja in navdihne pomembno spremembo v daljni prihodnosti.

Film je nastal na podlagi istoimenskega romana Davida Mitchella, na režiserskem stolčku pa so se znašli kar trije režiserji - Andy in Lana Wachowski (trilogija Matrica; Speed Racer) ter Tom Tykwer (Teci, Lola; Parfum) -, ki so si med sabo razdelili posamezne segmente, kateri se pri končnem izdelku med sabo prepletajo. Poteza je bila sicer zelo drzna in tvegana, saj bi z lahkoto lahko povzročila neskladje med posameznimi deli, vendar so izkušeni režiserji svoje delo opravili nadvse natančno, saj se posamezne zgodbe odlično prepletajo.

Tom Hanks (Romanca v Seattlu; Forrest Gump), Halle Berry (Možje X; Bal smrti), Hugh Grant (Notting Hill; Mož, ki je šel na hrib in prišl z gore) in ostala igralska zasedba so poleg režiserjev prav tako opravili odlično delo. Po vrhu vsega pa po zaslugi odlične maske v nekaterih sekvencah sploh niso prepoznavni, še posebej Grant in Berryjeva. Večina igralcev se je torej znašla v različnih vlogah in je uspela vsem tem različnim likom dahniti ravno pravšnjo mero raznolikosti.

Pohvaliti pa je treba tudi odlično glasbeno podlago, za katero so poskrbeli tandem Reinhold Heil in Johnny Klimek (Jutri, ko se je začela vojna; Parfum) ter eden izmed režiserske trojice, Tom Tykwer, ki doseže svoj vrhunec s sekstetom Atlas oblakov. Poleg tega je treba pohvaliti zelo izvirni glasbeni vložek skladbe Looking for Freedom Davida Hasselhoffa, ki skupaj z ustrezajočo sceno poskrbi za veliko mero smeha.

V filmu se prepletajo znanstvena-fantastika, drama, komedija, triler in pustolovščina, ki enostavno poskrbijo, da tempo filma nikoli ne upade in se napetost ves čas stopnjuje vse do epskega vrhunca. Atalas oblakov je ambiciozna filmska stvaritev, ki dokazuje, da za odlične znanstveno-fantastične izdelke ni potreben več kot 300-milijonski proračun, s katerim hollywoodski "mazači" uspejo ustvariti zgolj "zmazke", kakršni so Transformerji 3 in Možje v črnem 3. Za razliko od teh Atlas oblakov premore globoko in nadvse čustveno zgodbo, istočasno pa jih prekaša tako po akciji in komičnosti, ki ni izakazana zgolj z neumnimi enovrstičnicami.

Filmska stvaritev Wachovskijev in Tykwerja je projekt, ki se drži pravil znanstveno-fantastičnega žanra, hkrati pa v tem žanru postavlja nove mejnike (kot je to storil že film Matrica od Wachowskijev), ki jih bo v prihodnje težko prekašati. Atlas oblakov je tako enostavno rečeno eden izmed najambicioznejših in najboljših fimskih stvaritev letošnjega leta.

9,5/10

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Konvencija UmiKo 2024 je pred vrati

To soboto, 20. 4. 2024, od 11. ure dalje bo v Osnovni šoli Koper potekala konvencija UmiKo 2024 , ki jo organizira istoimensko društvo na ...