22/12/2012

Burst Angel (2004)



Bakuretsu Tenshi. Japonska, 2004. Režija: Koichi Ohata. Glasovi: Akeno Watanabe, Megumi Toyoguchi, Rie Tanaka, Mikako Takahashi, Yuji Ueda, Katsuhisa Houki, Kyoko Hikami, Risa Hayamizu, Susumu Chiba, Tadahisa Saizen. Animirana zf akcijka pustolovščina. 24x24 minut.

Burst Angel je futuristična avantura, ki se naslanja na špageti vesterne in kitajske streljaške akcionerje. Zgodba se odvija v Tokiu prihodnosti, kjer je politika tako skorumpirana, da v prbivalcih vidi le ovce za zakol. Mesto tudi ustrahujejo kiberoidi. Skupina štirih deklet - Jo, Meg, Sei in Amy - je del organizacije, ki se tej vladi upira. Dekletom se kot kuhar pridruži tudi dobrosrčni Kyohei, ki se sprva sploh ne zaveda, kdo ta dekleta so, vendar kaj kmalu ugotovi, da so plačanke, ki so dnevno izpostavljene smrtni nevarnosti.

Režiser Koichi Ohata (Ikki Touse: Dragon Destiny, You're Under Arrest: Full Throtle) je s tem animejem ustvaril posvetilo strelskim spopadom na divjem zahodu in strelskim spopadom v John Woojevih akcijskih filmih. Akcijske sekvence so sicer dodelane, vendar tud klišejske, kar tudi morajo biti, saj so povsem špagetarsko zahodnjaške.

Kombinacija vzhodnjaške in zahodnjaške kulture je sicer še kar posrečena, vendar zdaleč od popolnosti. Menjavanje med posameznimi prizori je včasih prehitro in ima gledalec večkrat občutek, kot da vmes nekaj manjka, tako da strelski obračuni večkrat pustijo grenak priokus. Robot, ki ga upravlja Jo (Akeno Watanabe), ima posrečeno ime Django, kar odgovarja tudi njegovi obliki, saj izgleda kot nekakšen mehiški kavboj. To pa posledično odraža tudi Joino osebnost in odnos do stvari, ki je po domače povedano "kavbojski", saj enostavno uživa v strelskih obračunih. Burst Angel lahko torej označimo kot vzhodnjaški zf vestern.

Animejska serija šteje 24 epizod, vendar bi jih vsekakor lahko tudi samo 12, saj prva polovica animeja deluje kot epizodično dogajanje, ki je skoraj prisilno povezano v neko celoto šele po 12. epizodi, ko se vrnemo v Joino in Megino (Megumi Toyoguchi) preteklost, kjer ugotovimo, kako sta se dekleti spoznali in kaj se skriva za Joino amnezijo, čeprav še vseeno ne izvemo vsega pred zadnjimi tremi epizodami, ki pa nikakor ne ponudijo vseh odgovorov, saj zaključek deluje nekako vsiljen in nesmiseln.

Burst Angel je torej povprečen žanrski izdelek, ki sicer nudi dobro zabavo, seksi dekleta, strelske spopade, velike robote in krvavo akcijo, vendar pa ne nudi najpomembnejšega - dobre in konsistentne zgodbe, saj le-ta predstavlja pravo zmešnjavo in deluje, kot da so si avtorji dogajanje izmišljali iz epizode v epizodo. Ampak to še ne pomeni, da ob animeju ne morete uživati.

6/10

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Konvencija UmiKo 2024 je pred vrati

To soboto, 20. 4. 2024, od 11. ure dalje bo v Osnovni šoli Koper potekala konvencija UmiKo 2024 , ki jo organizira istoimensko društvo na ...