29/12/2012

Dnevnik prihodnosti (2011)


Mirai Nikki. Japonska, 2011. Režija: Naoto Hosoda. Glasovi: Misuzu Togashi (Yukiteru Amano), Tomosa Murata (Yuno Gasai), Mai Aizawa (Minene Uryuu), Manami Honda (Murmur), Norio Wakamoto (Deus ex Machina), Akira Ishida (Aru Akise), Asami Sanada (Reisuke Hojo), Eri Sendai (Tsubaki Kasugano). Animirani fantazijski akcijsko-romantični triler. 26x24 minut.

Dnevnik prihodnosti je 26-delna animejska serija, ki je nastala po istoimenski mangi (japonskem stripu) Sakaeja Esunoja in govori o Yukiteruju Amanu (Misuzu Togashi), ki je samotar in nima nebenega pravega prijatelja, ima pa navideznega prijatelja Deusa (Norio Wakamoto), ki ga nekega dne povabi k sodelovanju v igri preživetja, katere cilj je, da se določi, kdo bo naslednji Bog. Yuki se tako znajde v neizprosni igri, v kateri se 12 igralcev z vsemi sredstvi spopada med sabo in v kateri prav tako spozna skrivnostno Yuno Gasai (Tomosa Murata), za katero se izkaže, da je obsedena z njim, vendar pa je to zgolj vrh ledene gore, saj Yuno obdajajo številne skrivnosti.

Animejska serija zelo dobro prepleta različne zvrsti, še posebej dramo, akcijo, triler in misterij, prav tako pa tudi romantiko, vendar vse v bolj ali manj pravšnji meri, tako da ne pride do nikakršnih nepotrebnih pretiravanj. Celotno dogajanje je odlično tempirano, s čimer je ustvarjalcem uspelo ustvariti neverjeten suspenz. Poleg vsega tega pa celotno zgodbo še dodatno popestrijo številni preobrati, ki se kar vrstijo.

Z Yuno Gasai so ustvarjalci, predvsem pa avtor mange, ustvarili odličen lik za preusmerjanje gledalčeve pozornosti, saj vse skrivnosti, ki se skrivajo za njeno osebnostjo, enostavno odvrnejo pozornost od vseh ostalih majhnih detajlov, ki bi lahko pomagali priti do pravega sklepa že veliko prej. A kljub temu ima gledalec občutek, da je Yuno najslabše razvijajoč se lik, kar pa ni niti presenetljivo, saj so očitno ustvarjalci hoteli, da je končno razodetje čim bolj presenetljivo. Pohvaliti pa je vsekakor treba odlično razvite osebnosti večine stranskih likov, čeprav bi jih pri nekaterih lahko razvili še nekoliko bolje.

Anime sicer zelo spominja na prav tako japonski film Battle Royale, ki prav tako govori o igri preživetja, hkrati pa je zelo očitna kritika resničnostnih šovov, kakršen je na primer Survivor in v bodoče načrtovani resničnostni šov studia CW, ki bi naj bil v slogu Iger lakote, torej posledično tudi v slogu Battle Royala. Poleg te očitne kritike pa anime ponudi tudi odlično študijo človeške narave, ki jo odraža skozi različne like, sooča pa se tudi z vprašanjem, kaj vse je človek pripravljen storiti za lastno preživetje.

Enostavno povedano je anime odlična toboganska vožnja s številnimi preobrati in vratolomno ter krvavo akcijo od začetka do konca, ki se po mnenju mnogih razlikuje od konca v mangi, kar pa ne drži popolnoma, saj anime zgolj ponudi konec, ki omogoča gledalcu lastno interpretacijo in v tem pogledu celo prekaša konec mange. Ampak za tak konec morate zadnjo epizodo nujno pogledati do konca odjavne špice. Za ta anime moram enostavno dati dva palca gor, saj si ju zagotovo zasluži.

8,5/10

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Konvencija UmiKo 2024 je pred vrati

To soboto, 20. 4. 2024, od 11. ure dalje bo v Osnovni šoli Koper potekala konvencija UmiKo 2024 , ki jo organizira istoimensko društvo na ...