07/01/2013

Guilty Crown (2011)


Guilty Crown. Japonska, 2011. Režija: Tetsuro Araki. Glasovi: Ai Kayano (Inori Yuzuriha, Mana Ouma), Yuuki Kaji (Shu Ouma), Yuichi Nakamura (Gai Tsutsugami), Kana Hanazawa (Ayase Shinomiya), Arugo (Anri Katsu), Nobutoshi Canna (Makoto Waltz Seiga), Aya Endo (Arisa Kuhoin), Yu Shimamura (Hare Menjo). Animirana zf akcijska drama. 22x23 minut.


Pred desetimi leti je na Japonskem izbruhnil nezemeljski virus. Dogodek je poznan kot "Lost Christmas" (izgubljeni božič). Sedaj je Japonska odvisna država, ki jo obvladuje začasna in okrutna vlada, imenovana GHQ. Tej vladi se upira skupina posameznikov, ki nosi ime Undertaker (pogrebnik). V tej neodvisni Japonski živi tudi nekoliko samotarski in zadržan srednješolec Shu (Yuuki Kaji), ki po naključju okoliščin nekega dne spozna lepo in stoično Inori (Ai Kayano) ter Gaija (Yuichi Nakamura), vodjo skupine Undertaker, dokoplje pa se tudi do neverjetne genetske moči, ki se imenuje "void" (praznina). Tako se pridruži tej uporniški skupini in se kaj kmalu sooči s kruto resnico o svoji pozabljeni preteklosti in o skrivnostni Inori.

Guilty Crown je 22-delna animejska serija, ki solidno preigrava žanrske recepte in deluje kot nek poklon za znanstveno-fantastične animejske klasike, kakršni so Evangelion, Gundam, Escaflowne in Macross, morda celo tudi Eureka Seven in Code Geas.

Poudariti je treba tudi, da je anime zelo barvit in odstopa od standardne zbledele obarvanosti večine novejših animejev, k čemur vsekakor pripomore uporaba računalniške animacije, ki se začuda pri tem animeju zelo dobro sklada s klasično in ne deluje moteče, kot je to značilno za veliko animejev, med drugimi tudi za animejska celovečerca Berserk in Appleseed ter animejsko serijo Kri-C (Blood-C).

Liki v animeju so privlačno narisani in tudi posojevalci glasov so opravili odlično delo, saj so likom dahnili zadostno mero življenja, da gledalcu bodisi prirasejo k srcu bodisi jih zasovraži. Vsekakor obstajajo tudi nedodelani liki, ki bi jih ustvarjalci lahko malce bolje razvili, ampak temu se v celoti tako ali tako ne da izogniti.

Kar se tiče tempiranja dogajanja v animeju, je dokaj enakomerno in hitro, čeprav nekje na polovici začne malce pešati, vendar hitro uspe uloviti ritem ter nadaljuje s polno hitrostjo do eksplozivnega zaključka. Tako kot tempiranje dogajanja začne tudi zgodba nekje na polovici pešati in deluje nekoliko nepovezano, ampak tudi tukaj animeju še pravi čas uspe ponovno najti rdečo nit in jo solidno zaključiti, čeprav nekateri odogovori na določena vprašanja vseeno obvisijo v zraku.

Anime vsebuje tudi številne sporočilne vrednosti na temo prijateljstva, ljubezni, odraščanja in usode, ki so včasih izražene neposredno, včasih pa jih je treba razbrti med vrsticami, vsekakor pa je najpomembnejše vprašanje to, kako dejanja posameznika vplivajo na ljudi okoli njega. Najdemo pa tudi kar nekaj ekvivalenc s Svetim pismom, predvsem kar se tiče Adama in Eve ter mesije.

Pohvaliti je treba tudi delo skladatelja Hiroyukija Sawanoja (Blue Exorcist, Mobile Suit Gundam Unicorn), ki je skmponiral res odlično glasbo, ki dogajanje animeja zelo popestri in pospeši, tudi v delih, kjer zgodba in tempo nekoliko pešata, ter dvigne ta sicer povprečen anime na malce višjo raven, saj glasba enostavno pripoveduje tudi lastno zgodbo ter se zgleduje po delih skladateljev, kot so Hans Zimmer, James Horner, Naoki Sato in Kenji Kawai.

Gledano v celoti je anime Guilty Crown povprečen, morda celo nekoliko nadpovprečen anime, ki se zgleduje po animejskih klasikah v znanstveno-fantastičnem žanru ter vsebuje številna sporočila in odlično glasbo. S prikupnimi liki in mnogimi tragičnimi momenti pa gledalca prikuje k zaslonu od začetka do konca, ki enostavno pusti zelo grenak priokus.

7,5/10

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Konvencija UmiKo 2024 je pred vrati

To soboto, 20. 4. 2024, od 11. ure dalje bo v Osnovni šoli Koper potekala konvencija UmiKo 2024 , ki jo organizira istoimensko društvo na ...