20/06/2013

Mojstri iluzij (2013)


Now You See Me. ZDA/Francija, 2013. Režija: Louis Leterrier. Igrajo: Jesse Eisenberg, Mark Ruffalo, Morgan Freeman, Michael Caine, Woody Harrelson, Isla Fisher, Dave Franco, Mélanie Laurent, Common, Michael Kelly. Akcijski triler. 115 minut.

Štirje iluzionisti - J. Daniel Atlas (Eisenberg), Merritt McKinney (Harrelson), Jack Wilder (Franco) in Henley Reeves (Fisher) - prejmejo povabilo, na katerega se odzovejo, in v majhnem stanovanju naletijo na neverjeten iluzionistični koncept. Leto dni po tem srečanju v Las Vegasu izvedejo čarovniško točko, pri kateri oropajo banko v Parizu, s čimer si na glavo nakopljejo FBI in Interpol. Pred njimi sta še dve težavni iluzionistični predstavi in v obe so vpletene velike vsote denarja. Ampak za petami jim ni zgolj agent Dylan Rhodes (Ruffalo), ki je v primer zagrizel kot pes v kost, ampak tudi Thaddeus Bradley (Freeman), ki na vse pretege hoče razkrinkati zagrete čarovnike kot navadne sleparje.

Mojstri iluzij je hiter, premeten in nadvse zabaven akcijski triler na tematiko ropa bank. S to tematiko so se že srečevali filmi, kot so Vročina (Heat) Michaela Manna, Mesto (The Town) Bena Afflecka, trilogija Oceanovih (Ocean's Trilogy) Stevena Soderbergha in Oropaj bogataša (Tower Heist) Bretta Ratnerja. Medtem ko sta prva dva resnejša predstavnika tega filmskega žanra, je trilogija Oceanovih nekaj vmesnega, slednji pa preprosta komedija. Mojstre iluzij pa bi lahko uvrstili nekje vmes med slednja dva. Ampak kljub temu si ne moremo pomagati, da nas film ne bi spominjal tudi na filma, kot sta Skrivnostna sled (The Prestige) in Iluzionist (The Ilusionist), ki pa sta oba z nekoliko resnejšo tematiko.

Režiser Louis Leterrier (Prenašalec 2, Neverjetni HulkSpopad titanov) se je tokrat resnično odrezal in gledalcem serviral točno to, kar se od tovrstnega filma pričakuje, ali vsaj iluzijo tega. Za razliko od njegovega prejšnjega filma Spopad titanov (Clash of the Titans), kjer so liki bili popolnoma enoplastni in nezanimivi, mu je tokrat uspelo ustvariti zelo zanimive karakterje, ki skrivajo veliko več, kot se zdi na prvi pogled. Vse te simpatične like pa je uspel še dodatno začiniti z ravno pravšnjo mero humorja in resnosti, tako da film najde skoraj popolno ravnovesje med komičnimi zapleti in resnimi situacijami.

Poleg tega se je režiser posluževal enakega prijema kot sami iluzionisti, in sicer odvračanja pozornosti. Na ta način mu je uspelo ustvariti tudi številne preobrate v zgodbi. Nekateri med njimi so sicer privlečeni malce za lase, spet drugi pa so dokaj zanimivi, a kljub temu je končni preobrat popolnoma presenetljiv in nepričakovan.

Vsa zasluga za dobre karakterje pa nikakor ne gre samo režiserju, temveč tudi zanimivi igralski zasedbi, na čelu katere so mladi igralci, kot so Jesse Eisenberg, Isla Fisher in Dave Franco, katerim pa družbo delajo tudi hollywoodski veterani, kot sta Mark Ruffallo in Woody Harrelson, ter vsekakor legendarna igralca Morgan Freeman in Michael Caine, ki sta skupaj igrala že v Nolanovi trilogiji o Batmanu. Zanimiva je nadvse osvežujoča kemija med vsemi temi igralci, saj te uspejo dobesedno posrkati v celotno dogajanje.

Seveda se tudi tukaj ni šlo popolnoma izogniti računalniški animaciji, ki ponekod deluje malce preveč ceneno, ampak ne preveč moteče, saj je njena uporaba res minimalistična, kar je pri hollywodskih produkcijah zadnje čase prava redkost. Povrhu vsega ima sam film tudi nekaj scenarističnih lukenj, ki bodo tiste res pozorne malce preveč motile, ne pa tudi povprečnih gledalcev, saj je režiser v odvračanju pozornosti res spreten in uspe te luknje zamašiti z ravno pravšnjo mero napetosti in akcije, kar je že dokazal v filmih Prenašalec 2 in Neverjetni Hulk.

Omeniti pa je treba tudi glasbo, ki še dodatno popestri dogajanje. Zanjo je poskrbel Brian Tyler (Rambo, Hitri in drzni 5, Državljan zlih namer), ki je z epsko glasbo pričaral izjemno napetost v dogajanju in, tako kot režiser s kamero in montažo, uspel gledalcu z glasbo odvračati pozornost.

Če torej povzamemo, Mojstri iluzij ni nikakor film, ki bi podiral kakršnekoli meje, vendar pa je odlična "popcorn" zabava, ki bo gledalca prikovala na sedež od začetka do konca, za nameček pa še ni popolnoma brezglava, kakršni so po navadi poletni "blockbusterji", kar je vsekakor en velik plus. Če obožujete čarovniške trike, pregone z avtomobili, lov na ubežnike in rope bank ter želite ob filmu hkrati tudi malce razmišljati, potem je to vsekakor film za vas. Zabava je vsekakor zagotovljena.

7,5/10

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Konvencija UmiKo 2024 je pred vrati

To soboto, 20. 4. 2024, od 11. ure dalje bo v Osnovni šoli Koper potekala konvencija UmiKo 2024 , ki jo organizira istoimensko društvo na ...