31/07/2013

Ognjeni obroč (2013)

Pacific Rim. ZDA, 2013. Režija: Guillermo del Toro. Igrajo: Charlie Hunnam, Idris Elba, Rinko Kikuchi, Charlie Day, Diego Klattenhoff, Burn Gorman, Max Martini, Robert Kazinski, Clifton Collins Jr., Ron Perlman, Mana Ashida, Joe Pingue. ZF akcijska pustolovščina. 131 minut.

Ko Zemljo napadejo ogromna bitja, imenovana Kaiju, ki vstopijo na naš planet skozi meddimenzijski prehod na dnu Tihega ocena, je človeštvo nemočno proti njihovemu napadu, vendar kmalu najde odgovor, kako se proti tem stvorom boriti. Tako ustvarijo ogromne borilne robote, imenovane Jägerji, ki jih simultano upravljata dva pilota, katerih misli so nevronsko povezane. Eden izmed teh pilotov je tudi Raleigh Becket (Charlie Hunnam), ki skupaj z bratom Yancyjem (Diego Klattenhoff) pilotira robota, imenovanega Gipsy Danger. A nekega dne v spopadu s Kaijujem Yancy izgubi življenje in projekt Jäger se sooča z ukinitvijo, s katero pa se ne strinja njegov največji zagovornik Stacker Pentecost (Idris Elba), ki je odločen, da bo preostanek ogromnih robotov uporabil še za zadnjo pomembno misijo.

Film Ognjeni obroč je prvi tovrstni igrani film, katerega je režiser Guillermo del Toro (Hellboy, Favnov labirint) napravil po zgledu tako imenovanih "mecha animejev", kakršni so Evangelion, Broken Blade, Gundam, Macross in še mnogi drugi. Čeprav se na prvi pogled ne zdi tako, je del Toru prav tako uspelo ustvariti celotno mitološko ozadje Kaijujev in tako ustvariti kompleksen svet, ki film povzdigne visoko nad trumo poletnih blockbusterjev.

Igralska zasedba opravlja svoje delo odlično, saj je del Toro skoval več različnih vezi. Kot prvo je tukaj bratska vez med Raleighom in Yancyjem, ki je zaradi nevralne povezave prikazana kot nekaj zelo globokega, potem imamo tukaj še vez med krušnim očetom Stackerjem (Idris Elba) in njegovo posvojenko Mako (Rinko Kikuchi), ljubezensko vez med Ralighom in Mako ter vez med očetom (Max Martini) in sinom (Robert Kazinsky). Vsekakor pa film ne ubira samo resne dramatične poti, saj imamo v njem več kot dovolj komičnih situacij, za kar poskrbijo Charlie Day (Kako se znebiti šefa?, Sončna Philadelphia) kot dr. Newton Geiszler, Burn Gorman (Vzpon viteza teme, Maščevanje) kot Gottlieb in del Torova zvezda stalnica Ron Perlman (Hellboy, Blade 2). Ampak komične situacije niso vedno najbolje izkoriščene, saj včasih malce preveč ublažijo dramatičnost ali pa so pretirano banalne, vendar kljub temu ne pokvarijo celotne slike filma, saj režiser z njimi ne pretirava.

Osrednja atrakcija filma so vsekakor Jägerji in Kaijuji ter spopadi med njimi, ki so prikazani resnično odlično in spektakularno, da jih je kar užitek gledati, vendar pa se film nikakor ne brani spustiti tudi na osebno dramo posameznih osrednji karakterjev in tako ustvariti večdimenzionalne like, s katerimi se gledalec lahko poenoti. Ognjeni obroč tako postane ne samo akcijski razčefuk, v katerem se rušijo mesta, razpadajo roboti in se vrstijo eksplozije ena za drugo, ampak tudi tenkočutna drama ter odlična zabava, ki gledalca enostavno posrka v samo dogajanje na platnu.

K napetosti filma pa pripomore tudi odlična glasbena podlaga, za katero je poskrbel več kot mojstrski Ramin Djawadi (Iron Man, Igra prestolov) in jo res odlično tempiral, tako da dogajanje na zaslonu postane še živahnejše in bolj razgibano.

Ognjeni obroč je torej zabavna in globokomiselna akcijska dogodivščina, ki je napeta vse od samega začetka pa do eksplozivnega zaključka in za poletni blockbuster ponuja veliko več kot gledalec od nje pričakuje. Enostavno lahko rečemo, da je to zaenkrat najboljši film tega poletja, hkrati pa tudi eden izmed najbolj spregledanih. Skratka, odlična kinematografska izkušnja, ki Guillerma del Tora postavlja v sam vrh najboljših in najdrznejših vizionarjev našega časa.