05/09/2013

Tsukimi - japonski dan 2013

Ob uspehu lanskoletnega dogodka Poletni dan Japonske se je Veleposlaništvo Japonske v Sloveniji odločilo tudi letos pripraviti podoben dogodek, le da bo letos odet v jesenske barve. Tako vas skupaj s Turističnim društvom Zbilje vljudno vabijo, da se udeležite dogodka

TSUKIMI - JAPONSKI DAN 2013

ki bo v soboto, 28. septembra 2013 od 11. do 18. ure
ob Zbiljskem jezeru.

Tsukimi (月見) ali Otsukimi v dobesednem prevodu pomeni opazovanje lune in se nanaša na japonski festival v počastitev jesenske lune. Po tradicionalnem japonskem lunisolarnem koledarju je to praznovanje polne lune po navadi 15. dne 8. meseca, kar po modernem sončevem koledarju običajno sovpada s koncem septembra in začetkom oktobra.

Kot so zapisali na strani dogodkov Veleposlaništva Japonske v Sloveniji, pripravljajo za obiskovalce raznovrstne aktivnosti in prireditve:
Prireditev je namenjena predstavitvi različnih vidikov japonske kulture. Organizirane bodo različne delavnice, predstavitve in druge aktivnosti, ki bodo obiskovalcem približale deželo vzhajajočega sonca. Obiskovalcem bomo ponudili udeležbo na delavnicah japonske pisave, izdelovanja origamijev in japonskih pahljač ter risanja mang, poskusili bodo lahko japonske čaje, nosili japonska oblačila, igrali japonske namizne igre, prisluhnili japonskim pravljicam ter si ogledali prikaze japonskih borilnih veščin, kot so kendo, aikido, karate, ninjutsu, nanbudo, kyudo in iaido.
Vstop je prost.