12/10/2013

Teden japonskega filma - Ljubljana


Po majhnem brskanju po spletni strani Veleposlaništva Japonske v Ljubljani smo ugotovili tudi, da bo Teden japonskega filma potekal tudi v Slovenski kinoteki na Miklošičevi 28 v Ljubljani, in sicer prav tako od 21. do 24. oktobra 2013, vendar z nekoliko drugačnimi filmskimi projekcijami kot v Mariboru.

Ker nam je žal japonsko veleposlaništvo posredovalo samo podatke o projekcijah v Mariboru, žal nismo vedeli, da načrtujejo projekcije tudi v Ljubljani, zato se vam lepo opravičujemo za nekoliko poznejše obveščanje o tem. V glavnem, v Ljubljani si boste lahko ogledali naslednje filme:

Ponedeljek, 21. oktobra 2013 ob 20:00
NINDŽE
(Shinobi no mono)
Ob koncu državljanske vojne na Japonskem v 70. letih 16. stoletja se v provinci Iga nahaja veliko število izurjenih mojstrov borilnih veščin, ki so razporejeni pod dva gospodarja in nastanjeni v dve trdnjavi. Kot bi trenil z očesom, se obe tolpi morilcev zapleteta v krvav klobčič prevar, izdajstev, dvojne igre in smrti. Eden ključnih japonskih filmov o legendarnih nindžah, bojevnikih z domala nadnaravnimi sposobnostmi, ki so se pojavili v obdobju državljanske vojne in nato usodno zaznamovali fevdalno zgodovino otoške civilizacije. Orjaška domača uspešnica, ki ji je sledilo kar sedem nadaljevanj.


Torek, 22. oktobra 2013 ob 19:00
VRNITEV NINDŽ
(zoku shinobi no mono)
Prvo nadaljevanje nadvse uspešnega, pionirskega nindža filma Tolpa morilcev je umeščeno v leto 1582 in pripoveduje resnično zgodbo o velikem japonskem generalu Nobunagu Odi. Ta je eden redkih posameznikov, ki preživi sicer vedno smrtonosni napad nindže. Iz maščevanja sklene provinco Iga očistiti vseh zamaskiranih morilcev. Nindže se kakopak ne uklonijo tako zlahka. Tako kot Tolpa morilcev je tudi Vrnitev tolpe morilcev posneta po seriji romanov Tomoyoshija Murayame, ki je poleg pisateljevanja deloval tudi kot eden osrednjih japonskih akterjev na področju socialističnih in avantgardnih kulturniških gibanj. Ker je bil levičar po srcu tudi režiser Yamamoto, so njegovi filmi o nindžah prežeti z idejo proletarskega socializma, nindže pa nastopajo kot hrabri borci zoper izkoriščanje in avtoriteto.


Torek, 22. oktobra 2013 ob 21:00
IGRALČEVO MAŠČEVANJE
(Yukinojo henge)
Sloviti igralec Yukinojo, specializiran za igranje ženskih vlog v japonskem klasičnem plesnem gledališču kabuki, med turnejo po državi nekega dne naleti na tri moške, ki so pred dvajsetimi leti povzročili smrt njegove družine. Igralec se sklene maščevati, pri čemer mu je v veliko pomoč dejstvo, da ni spreten zgolj na odru, marveč je tudi nadvse vešč mečevalec. Veličastna, vizualno osupljiva klasika japonskega samurajskega filma. »Ichikawa je bil izjemno plodovit in komercialno uspešen ter je spretno menjaval stil. Pogosto je uporabljal osupljive tehnične trike, v Igralčevem maščevanju razsrediščene kompozicije na širokem platnu.« David Bordwell


Sreda, 23. oktobra 2013 ob 19:00
JUNAŠKA KRONIKA KLANA SANADA
(Sanada fuunroku)
Osaka, začetek 17. stoletja. Ko se poleže prah po veliki bitki med lokalnima šogunoma, med trupli tava samo še skupina osirotelih otrok in zbira kose oklepov. Pot jim nenadoma prekriža Sasuke, deček z magičnimi sposobnostmi, ki zase trdi, da je na Zemljo dospel z meteorjem. Mlada sirota Okiri se nemudoma zaljubi v nenavadnega dečka, vendar jo ta zavrne, češ da je njegova skrivnostna usoda na Zemlji preveč pomembna in jo lahko izvrši le sam. Nenavadna, mestoma absurdna mešanica samurajskega filma, komedije in znanstvene fantastike, ki se v eksplicitno politično branje ponuja kot alegorija za hkrati energično in izgubljeno japonsko mladež šestdesetih, razočarano nad napakami očetov in negotovo glede prihodnosti, ki jo še vedno krojijo isti očetje.

Sreda, 23. oktobra 2013 ob 21:00
POTEPUŠKI SAMURAJ
(Kaze no bushi)
Skrivni agent šogunata Tokugawa je odposlan v pokrajino Kishu, kjer mora najti in pri življenju ohraniti pomembno princeso, ki se skriva v teh krajih. Princesi je za petami vrsta političnih frakcij. Tajni agent, sicer izurjen samuraj, princeso kmalu najde in uspešno obrani pred napadi sovragov, vendar se obenem vanjo tudi zaljubi, kar predstavlja hudo kršitev takratnih družbenih norm. Tragična mešanica nesojene romance in samurajske akcije.

Četrtek, 24. oktobra 2013 ob 20:00
ČUDNE PRIGODE SAMURAJA VOHUNA
(Ibun Sarutobi Sasuke)
Samuraj vohun pripoveduje izmišljeno zgodbo o sledilcih resničnega japonskega generala Yukimure Sanade iz začetka 17. stoletja, enega najbolj zaslužnih posameznikov za radikalna spreminjanja japonskega političnega zemljevida tistega časa. V rokah Masahira Shinode, ki je samurajskim filmom Akire Kurosawe javno očital, da se jemljejo preresno, je ta zgodba podana na izrazito stiliziran, zvočno in vizualno izjemno domiseln način, kar film trga iz domene čistega žanra in umešča v sfero takratnega japonskega novega vala.

Veleposlaništvo Japonske v Ljubljani in Slovenska kinoteka vam želita obilo filmskih užitkov iz dežele vzhajajočega sonca. Pa prijeten ogled.

VIR: Veleposlaništvo Japonske v Ljubljani

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Konvencija UmiKo 2024 je pred vrati

To soboto, 20. 4. 2024, od 11. ure dalje bo v Osnovni šoli Koper potekala konvencija UmiKo 2024 , ki jo organizira istoimensko društvo na ...