11/10/2013

Teden japonskega filma - Maribor


V Udarniku (Grajski trg 1, Maribor) si v tem mesecu v okviru KinoKluba lahko vsako nedeljo ogledate japonske filmske poslastice na temo starodobne japonske. Sedaj pa nam je na uho prišla še novica, da od ponedeljka, 21. oktobra do četrtka, 24. oktobra Veleposlaništvo Japonske v Ljubljani skupaj z Zavodom Udarnik pripravlja tudi Teden japonskega filma.

Filmi se bodo predvajali z angleškimi podnapisi in, kar je najboljše, lahko si jih boste ogledali popolnoma brezplačno. Sedaj pa še preidimo kar k samemu bistvu, in sicer k filmom, ki si jih boste lahko ogledali.

Ponedeljek, 21. oktobra 2013 ob 20:00
Cyborg 009: Legend of the Super Vortex
Cyborg 009: Legend of the Super Vortex je japonski animirani film, posnet po animirani televizijski seriji Cyborg 009, ki je bila izvorno predvajana v črno-beli sliki leta 1968, nato pa leta 1979 še v barvni. Animirani film prikazuje ponovno srečanje devetih kiborgov s super močmi, ki se odpravijo na potovanje v globine vesolja, da bi rešili planete, ki jih ogroža intergalaktični zlobnež Zoa, ki se približuje tudi Zemlji. Gre za pravi znanstveno-fantastični animirani film z nekaj izjemnimi umetniškimi upodobitvami vesoljskih prizorov, vesoljskih ladij in planetarne krajine.


Torek, 22. oktobra 2013 ob 20:00
Always – Sunset on Third Street I
Dogajanje je postavljeno v povojni Tokio leta 1958. Zgodba pripoveduje o ljudeh, ki živijo in delajo v propadajoči soseski ter njihovem vplivu na življenja drugih. Mutsuko se je iz podeželja preselila v Tokio, kjer je našla delo pomočnice predsednika nekega avtomobilskega podjetja. Razočaranje sledi, ko ugotovi, da je avtomobilsko podjetje majhna garaža, katere lastnik je marljivi Suzuki. Nezadovoljen je tudi Suzuki, saj ugotovi, da je mehanik, ki naj bi ga zaposlil, v resnici ženska, ki popravlja kolesa. Mutsuko se naseli v Suzukijevem domu, kjer živi z ženo in navihanim dečkom po imenu Ippei. Čez cesto je prodajalna sladkarij, katere lastnik je Chagawa, zafrustriran pisatelj, ki nekaj denarja zasluži s pisanjem fantovskih akcijskih zgodb. Zaljubljen je v Hiromi, lastnico lokalne pivnice, ki njegovo naklonjenost s pridom izkorišča, ko ima težave z Junnosukejem, znančevim zapuščenim sinom. Neke noči pijanega Chagawa prepriča, da fantka vzame k sebi, in mu obljubi, da ga bo prihajala obiskovat. Kmalu ta nenavadna trojica začne spominjati na družino. Film je posnet na podlagi priljubljene mange, ki je prejela številne nagrade in bila na Japonskem velika uspešnica. Prejel je 12 nagrad japonske filmske akademije.


Sreda, 23. oktobra 2013 ob 20:00
Always – Sunset on Third Street II
Dogajanje je postavljeno v pomlad 1959. Olimpijske igre v Tokiu so bile uradno naznanjene, na Japonskem se je začelo obdobje hitre gospodarske rasti. Chagawa, ki še vedno ne more pozabiti Hiromi, ki je odšla brez besed, živi z Junnosukejem. Nekega dne se vrne Kawabata, fantkov premožni oče, ki zagrozi, da bo otroka vzel, če mu Chagawa ne bo omogočil normalnega življenja. Da bi sebi in Junnosukeju omogočil boljši življenjski standard, Hiromi pa dokazal, da je postal boljši človek, začne Chagawa pisati roman, s katerim se želi potegovati za literarno nagrado Akutagawa. Čez cesto se je Mutsuko naučila svojega dela in podjetje počasi raste. Nekega dne se družini Suzuki pridruži nova članica, sedemletna hči propadlega podjetnika in sorodnika, Miko. Vsi jo v družino sprejmejo zelo lepo, razen Ippeija. Miko je vajena bogatega življenjskega sloga, zato se na začetku vede zelo razvajeno in je izgubljena v novih okoliščinah ter življenju brez služkinje. Mutsuko se zaljubi v Takea, prijatelja iz otroštva, ki obiskuje kuharsko šolo. Chagawa želi najti Hiromi, ki je postala uspešna eksotična plesalka z imenom Betty.


Četrtek, 24. oktobra 2013 ob 20:00
Always – Sunset on Third Street III
Približuje se uradno odprtje olimpijskih iger v Tokiu in Chagawa se veseli novega televizijskega sprejemnika, na katerem bo lahko spremljal dogajanje. Njegova žena Hiromi je noseča. Nad svojo prodajalno je zgradil še eno nadstropje za posvojenca Junnosukeja, da bo imel dovolj zasebnosti za pripravo na sprejemne izpite za študij na tokijski univerzi, ki mu bo omogočil dobro zaposlitev. Junnosukeju želi prihraniti tegobe, s katerimi se je srečeval sam kot pisatelj. Družina se še naprej zanaša na prihodke od Hiromijinega bara. V publikaciji, ki je objavljala njegove akcijske zgodbe za fante, se pojavi nov avtor z imenom The Virus in Chagawo postane strah nove konkurence. Nov televizijski sprejemnik, vendar nekoliko boljši model, dobi tudi Suzuki. Mutsuku še vedno vodi avtomehanično delavnico družine Suzuki. Včasih se zjutraj uredi in se sprehodi do bližnje ulice v upanju na »naključno« srečanje z dr. Kikuchijem, ki je pred kratkim oskrbel opeklino na njeni roki. Srednješolec Ippei sanja o karieri rock zvezdnika. Vsi prebivalci ulice v senci tokijskega stolpa čutijo velik ponos, ker Tokio gosti olimpijske igre.


Veleposlaništvo Japonske v Ljubljani in Zavod Udarnik vas torej vljudno vabita, da se prepustite filmskim užitkom iz dežele vzhajajočega sonca.

Prijeten ogled.

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Konvencija UmiKo 2024 je pred vrati

To soboto, 20. 4. 2024, od 11. ure dalje bo v Osnovni šoli Koper potekala konvencija UmiKo 2024 , ki jo organizira istoimensko društvo na ...