14/01/2014

Volk z Wall Streeta (2013)


The Wolf of Wall Street. ZDA, 2013. Režija: Martin Scorsese. Igrajo: Leonardo DiCaprio, Jonah Hill, Matthew McConaughey, Margot Robbie, Kyle Chandler, Rob Reiner, Jon Bernthal, Jon Favreau, Katarina Čas, Christine Ebersole, Shea Whigham. Biografska komična kriminalka. 179 minut.
Jordan Belfort (DiCaprio) je povprečen poslovnež, ki želi uspeti v svetu trgovanja z delnicami. Z dna se sčasoma dokoplje do samega vrha in zaživi ameriške sanje. Ima prelepo ženo Naomi (Lapaglia), uspešno podjetje, ki trguje z delnicami, in goro denarja, ki pa ga ni dobil na popolnoma legalen način. S tem pa si nakoplje na glavo FBI, ki začne preiskovati njegovo podjetje. Belfort začne spoznavati, da življenje na samem vrhu prinaša tudi veliko nevšečnosti, predvsem pa ugotovi, da lahko s sanjskega oblaka kaj hitro pristaneš na trdna tla realnosti, v kateri ti ni nič poklonjeno. Preden se mu torej ves ta svet zruši, želi Belfort zavarovati to, kar mu je najljubše - svoje bogastvo in prestižen način življenja.

Martin Scorsese, ki z DiCapriom sodeluje že od filma Tolpe New Yorka, je uspel s tem filmom dokazati, da obvalada tudi nekoliko manj resnejše tematike, saj je uspel v Volku z Wall Streeta združiti ravno pravšnjo mero humorja, drame in drznosti, ki film napravijo zanimiv in zabaven vse od začetka pa do nekoliko bolj dramatično izpiljenega konca, kar pa je že tako Scorsesejeva odlika. Pohvaliti je treba drznost in ekscentričnost projekta, saj so tako režiser in igralci dali od sebe prav vse in z improvizaciju uspeli pričarati kar se da pristen humor. Film na trenutke deluje resnično surealno, kar je še en plus, saj tako režiserju uspe vzpostaviti neko nasprotje med uživanjem sanjskega življenja in neizprosno realnostjo, ki lahko potolče še tako bogate osebke.

Tudi Leonardo DiCaprio se je v vlogi Jordana Belforta odlično znašel in ga prikazal kot večplastno osebnost, ki se od skromnega poslovneža na začetku začne počasi razvijati v razvpitega plejboja in naduteža, ki je mnenja, da se z denarjem da prav vse urediti. Poleg DiCapria so dobro delo opravili tudi stranski igralci, kot so Jonah Hill kot Donnie, Rob Reiner kot Jordanov oče Max, Kyle Chandler kot agent Denham in Matthew McConaughey kot Mark Hanna. A povprečen Slovenec si je film verjetno ogledal predvsem iz enega samega razloga, in sicer da vidi v njem Katarino Čas v vlogi Chantalle, ki v filmu pokaže ves svoj stas. In verjetno bo za povprečnega gledalca to vrhunec filma.

A Dejstvo je, da je film veliko bolj vsestranski, saj si upa biti drzen, vulgaren, zabaven, brez dlake na jeziku (in tudi tam spodaj) in poln življenjskih klišejev, kakršni so pohlep, nadutost, egocentričnost itd. Vsekakor je golote, seksa, preklinjanja in uživanja drog v filmu na pretek, ampak to so zgolj površinski elemnti, ki služijo kot mašila, ki gledalca zabavajo. A ko zaideš pod gladino filma, ugotoviš, da se med vrsticami skrivajo raznovrstni nauki in kritike nekdanje ter sodobne družbe, ki jasno kažejo, kaj je z današnjim svetom v bistvu narobe.

Zanimiv je tudi podatek, da se poleg slovenske igralke v filmu pojavi tudi slovenska zastava. Ali gre zgolj za naključje ali za resno namigovanje glede korupcije v naši državi, nikakor ne moremo vedeti. Je pa vsekakor zanimivo, da se ravno v filmu, ki govori o skorumpirancih in pohlepnežih, dejansko omenja Slovenija.

Ob vsem tem pa se mi v glavi porodi še dvoje. Najprej pregovor, ki pravi: "Kdor visoko leta, nizko pade." Kot drugo pa famozne besede Bruce Waynovega očeta v Nolanovem filmu Batman: Na začetku, ki se glasijo: "Zakaj pademo? Da se lahko spet poberemo na noge." Oboje odlično sovpada s tematiko filma, ki govori, da se moramo v življenju soočati tako z vzponi kot tudi padci.

Volk z Wall Streeta je skratka zabavna triurna vožnja na toboganu zabave, ki niti za trenutek ne izgubi svojega nabritega in vulgarnega tempa. Hkrati pa je tudi še eno prelomno delo Martina Scorseseja, ki je dokazal, da še ga ne gre tako hitro odpisati in da ga hollywoodski birokrati, ki so se zasidrali v tamkajšnje studie in filmsko akademijo, še zdaleč ne cenijo tako, kot bi si dejansko zaslužil. Isto velja za DiCapria, ki ga očitno še vedno lovi velika senca imenovana Titanic, ki je nedvomno eden njegovih prelomnih filmov, a istočasno eden izmed njegovih slabših. Na srečo Volk z Wall Streeta spada v tisto drugo skupino, ki jih uvrščamo med prave, drzne filmske mojstrovine.

9/10

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Konvencija UmiKo 2024 je pred vrati

To soboto, 20. 4. 2024, od 11. ure dalje bo v Osnovni šoli Koper potekala konvencija UmiKo 2024 , ki jo organizira istoimensko društvo na ...