20/04/2014

Animoku okusomanija #4: Nabodala po korejsko

Prejšnji članek iz rubrike Okusomanija se je navezoval na veliko noč, tokrat pa bomo zakorakali v eno najpogostejših spomladanskih kulinaričnih opravil. Že veste, na kaj namigujem. Tako je. Pomlad je čas piknikov. In kaj bi bil piknik brez nabodal. Tako si bomo torej v tem poglavju te rubrike pobliže pogledali, kako pripraviti okusna nabodala na korejski način.
Najprej poglejmo, kaj vse potrebujemo, če želimo pripraviti obrok za štiri osebe. Sestavine, ki bi jih naj imeli pripravljene, so torej:
  • 600 g govejega fileja,
  • 1 strok česna,
  • sezamova semena,
  • sojina omaka,
  • trsni sladkor,
  • tabasko
  • in olje.
Ko preverimo, ali imamo na voljo vse našteto, je končno čas, da se lotimo priprave nabodal. To lahko razdelimo na naslednje korake:
  1. Najprej narežemo file na približno 10 cm dolge trakove.
  2. Vsak posamezen trak nataknemo na leseno nabodalo, in sicer tako, da ostane čim bolj sploščen.
  3. Pripravljena nabodala naložimo na pladenj.
  4. Olupimo česen.
  5. Sezamova semena prepražimo na korejski način, kar pomeni, da jih brez dodane maščobe v ponvici, v katero damo 1 žlico teh semen, pražimo približno 5 minut na zelo majhnem ognju.
  6. Nato jih stolčemo s hrapavim tolkačem (suribači).
  7. Ko vse to opravimo, vzanemo skledo in v njej zmešamo 4 žlice sojine omake, 2 žlici olja, 1 žlico prepraženih in stolčenih sezamovih semen, 2 žlički trsnega sladkorja, tabasko (po lastnem okusu) in strt česen. Mešamo, dokler se sladkor ne stopi.
  8. Dobljeno omako polijemo po nabodalih.
  9. Nabodala pustimo v marinadi za 15 minut in jih vmes nekajkrat obrnemo.
  10. Nato jih damo bodisi na žarno rešetko pečice bodisi kamina.
  11. Nabodala pečemo nekaj minut.
  12. Postrežemo jih z dušeno zelenjavo.
Sodeč po podatkih bi naj bil čas priprave tega obroka približno 30 minut. Če se vam torej zahoče nekoliko bolj eksotičnega piknika, potem je to vsekakor ena izmed jedi, ki jo je zagotovo treba vsaj enkrat poskusiti.

Jal mug get sum ni da.

Večer animejev in družabnih iger 7/2024

V soboto, 30. 3. 2024, ob 17. uri ste ponovno vabljeni v Kulturni inkubator na Koroški cesti 18 v Mariboru na Večer animejev in družabnih ...