19/06/2014

Mobile Suit Gundam UC: Čez mavrico (2014)


Sedma epizoda OVA serije Mobile Suit Gundam UC, ki nosi naslov Čez mavrico (Over the Rainbow), je sklepno dejanje te serije, ki je za razliko od prejšnjih epizod kar 30 minut daljše, saj namesto 60 traja 90 minut. Na zaključek te epske znanstveno-fantastične sage je bilo treba čakati kar štiri leta, a smo ga le dočakali.
Če na kratko povzamem zgodbo OVA serije: Piše se leto U.S. 0096. Od druge neo-zeonske vojne so minila tri leta. Govori se, da Zemeljsko federacijo in Anaheim Electronics iz ozadja manipulira Fundacija Vist, ki skuša ustvariti nov svet, zaradi česar poskuša neo-zeonskim potomcem, ki so poznani kot Sleeves, predati neko skrivnost. To pa bi pomenilo odprtje Laplaceve skrinje, v kateri je velika skrivnost glede univerzalnega stoletja (U.S.). Predaja med Fundacijo Vist in Sleevesi bi naj stekla v proizvodni koloniji Industrial 7, ki je dom dijaka Banagherja Linksa. Ko ta pobič reši dekle, ki pada skozi breztežnostno območje kolonije, se mu to predstavi kot Audrey Burne in mu pove, da želi preprečiti vojno, kar Banagherja spodbode, da se vmeša v ta spor glede Laplaceve skrinje. A pri tem se ne zaveda, da je s tem sporom povezan veliko bolj, kot si misli.

Sklepno dejanje se torej začne, kjer se je šesta epizoda končala in nas vrže naravnost v odločilno bitko, ki odloča o prihodnosti Zemlje in znanega vesolja. A čeprav je ta epizoda polna spopadov, so ustvarjalci uspeli med dogajanjem najti tudi čas za še dodaten razvoj likov in čustveno plat, kar animeju daje nek dodaten čar. Liki tako ne izpadejo kot enodimenzionalne figure v neskončnem spopadu, ampak kot pomemben del dogajanja, ki ni zgolj črno ali belo, saj imajo vse osrednje figure neko lastno prepričanje o tem, kaj je pravilno ravnanje. Tako likov ne gre enostavno deliti na dobre in slabe, saj vsako dejanje s sabo prinaša negativne in pozitivne posledice.


Sklepno dejanje tudi končno razkrije, kaj se skriva v Laplacevi skrinji. A ob tem razkritju se pojavi vprašanje, kako se bo zadeva razpletla, saj se lahko zgodi, da so vsi ti spopadi in vse smrti v prejšnjih epizodah animeja bili popolnoma zaman in brez pomena. To ustvarja še dodatno napetost vse do konca, saj je težko reči, kakšen bo razplet.

Pohvalna je tudi sama animacija, ki je nek "homage" staremu načinu ustvarjanja animejev, tako da vsebuje res minimalno mero računalniške animacije. Tako je večina mobilnih enot, eksplozij in spopadov ročno narisanih, kar daje animeju neko dodatno toplino in vrednost, ki jo zadnje čase pri novejših generičnih animejskih izdelkih močno pogrešam. Tudi detajli obraznih mimik in telesnih gibov so dokaj dobri, kar samim likom poleg posojevalcev glasov dahne še neko dodatno globino.

Češnja na vrh smetane je vsekakor tudi glasbena podlaga, ki je naravnost odlična, saj je Hiroyuki Sawano (Attack on Titan, Guilty Crown, Blue Exorcist) uspel z glasbo ustvariti naravnost naelektreno vzdušje, skupaj z instrumentalno verzijo skladbe StarRingChild, ki jo na koncu animeja v vokalni izvedbi izvaja tudi pevka Aimer, pa tudi zelo čustvene trenutke.

Čez mavrico je enostavno epizoda polna preobratov in pomembnih odločitev za prihodnost. Vprašanje, kdo je dober in kdo je zloben, enostavno postane sekundarnega pomena, saj se v ospredje postavlja vprašanje o prepričanjih individualnih oseb, ki sledijo svojim načelom, za katera mislijo, da so pravilna. Gundam UC je enostavno akcijska in čustvena bomba, ki izstopa iz preprostega okvirja spopadov med dobrim in zlim ter ustvarja popolnoma drugačen koncept, v katerem enostavno ni zmagovalca ali poraženca. Anime je eonstavno odličen in prepričan sem, da navdušencev resnejših znanstveno-fantastičnih avantur zagotovo ne bo razočaral. Prava epska mojstrovina.

OCENA: 10/10

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Konvencija UmiKo 2024 je pred vrati

To soboto, 20. 4. 2024, od 11. ure dalje bo v Osnovni šoli Koper potekala konvencija UmiKo 2024 , ki jo organizira istoimensko društvo na ...