17/09/2014

Črni butler (2014)


Igrana adaptacija mange Črni butler (Kuroshitsuji) Yane Toboso v bistvu ni adaptacija, temveč neke vrste nadaljevanje, ki se odvija v bližnji prihodnosti, kjer je svet razdeljen na dva teritorija - zahodnega in vzhodnega. Prvemu vlada britanska kraljica, slednjemu pa njena opozicija. Kraljica je v veliko držav vzhodnega teritorija odposlala svoje agente, ki so poznani pod zloglasnim vzdevkom "kraljičini psi čuvaji". Eden izmed teh agentov je tudi Shiori Genpou (Ayame Gouriki), ki je potomka znamenite družine Phantomhive in se izdaja za fanta z imenom Kiyoharu, saj lahko družinsko tradicijo podedujejo samo moški potomci. Ob strani ji stoji butler Sebastian (Hiro Mizushima), ki pa ni navaden butler, temveč demon, s katerim je Shiori sklenila pogodbo, da ji pomaga najti morilce njenih staršev. Poleg tega se v vzhodnem teritoriju začnejo pojavljati smrtni primeri z mumificiranimi trupli, kar je poznano pod zloglasnim imenom "hudičevo prekletstvo". Shiori in Sebastian raziskujeta te smrtne primere in kmalu prideta na sled storilcem, pri tem pa odkrijeta še nekaj drugega.
Režiserja Kentaro Otani (Nana, Nana 2) in Keiichi Sato (Karas, Tiger & Bunny) sta uspela ustvariti nekoliko nenavaden detektivski film, poln črnega humorja in solidnih akcijskih scen, vendar se zgodba odvija nekoliko prepočasi. Tudi same ugotovitve in spoznanja iz najdenih sledi so v nekaterih primerih preveč privlečeni za lase. Ideja, da se zgodba oddalji od mange in se postavi v njeno prihodnost, je sicer zelo drzna in zanimiva, saj tako niti oboževalci mange ne morejo predvideti tok dogodkov, a to samo v teoriji. Priznati si je treba, da je film zelo predvidljiv, saj je že skoraj na začetku možno ugotoviti, kdo vleče vajeti, čeprav nam konec ponudi majhen preobrat. Skoraj bi bilo bolje, če bi bil režiser samo Otani, saj Sato nekako nima izkušenj z igranimi filmi, kar filmu včasih daje preveč animejski občutek, kar pa nikakor ne paše k samemu vzdušju.

Glavna igralca Ayame Gouriki in Hiro Mizushima sicer svoji vlogi odigrata solidno, še posebej Mizushima, a žal je večina stranskih likov, s svetlo izjemo služkinje Rin, ki jo upodablja Mizuki Yamamoto, zelo nedodelanih. Nekateri igralci nastopajo celo nekoliko preveč teatralno, še posebej Yuka, ki upodablja Shiorino teto Hanae Wakatsuki.

Čeprav film skuša biti neke vrste noirovska detektivka v stilu L.A. zaupno, hkrati pa tudi bolj ali manj uspešno ubira neke montypythonovske prijeme, je rezultat le povprečna mešanica obojega, ki sicer ponudi kar nekaj zabavnih trenutkov, vendar je, kot sem že rekel, tempo filma nekoliko prepočasen in neenakomeren, da bi režiserja uspešno ustvarjala neko napetost. Povrhu vsega so določeni prizori nekoliko preveč razvlečeni, saj bi film lahko mirne volje trajala kakih 40 minut manj in ne bi izgubil kaj bistvenega.

OCENA: 5,5/10

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Konvencija UmiKo 2024 je pred vrati

To soboto, 20. 4. 2024, od 11. ure dalje bo v Osnovni šoli Koper potekala konvencija UmiKo 2024 , ki jo organizira istoimensko društvo na ...