18/11/2014

Japonska animacija na letošnji Animateki


Tokrat ponovno prihaja ena novica iz naših logov. Kot oboževalci animacij že verjetno veste, se bo v ljubljanskem Kinodvoru in Slovenski kinoteki od 8. do 14. decembra 2014 odvijal že 11. mednarodni festival animiranega filma Animateka, v mariborskem Udarniku pa bo od 15. do 19. decembra 2014 potekal še sklop Animateka po Animateki. Verjetno se sprašujete, zakaj omenjam oba dogodka. Razlogi za to so kar trije.
Za začetek bi rad omenil, da bo Animateka letos gostila mojstra japonske stripovske eksotike, vedno nasmejanega Akinorija Oishija. Tako v Ljubljani kot tudi Mariboru si bo možno ogledati njegovo razstavo Srečni Akijev nasmeh, povrhu pa bo v obeh mestih možno prisluhniti pogovoru s tem japonskim mojstrom. V Ljubljani si bo razstavo možno ogledati v sredo, 3. decembra 2014, po izložbah v centru mesta in od ponedeljka, 8. decembra 2014, od 22. ure v Kinodvoru za ves čas trajanja festivala, medtem ko si jo bo v Mariboru možno ogledati v četrtek, 18. decembra 2014, ob 19. uri po izložbah v mesta in v Udarniku.

Kar pa se tiče pogovora s tem umetnikom, bo v ljubljanskem Kinodvoru potekal v torek, 9. decembra 2014, ob 12. uri, v mariborskem Udarniku pa v petek, 19. decembra 2014, ob 19. uri. Če vas zanimajo podrobnejše informacije, lahko odklikate na povezavo tukaj.

Drugi razlog je, da se bosta v okviru retrospektive Animirani omnibus predvajala dva japonska animirana celovečerca, in sicer:
Zimski dnevi / Fuyo no Hi / Winter Days / Jours d'Hiver
skupinsko delo / collective (Imagica Entertainment)
Japonska/Japan, 2003, 35 mm, 65', čb in barvni/bw and colour, v japonskem jeziku s francoskimi in slovenskimi podnapisi / In Japanese with French and Slovenian subtitles
--
Režija/Directed by: Kihachirô Kawamoto
Scenarij/Script: Matsuo Bashô
Glasba/Music: Ikebe Shinichirô, Ul Kôji
Animacija/Animation: Yuri Norstein, Morita Noriko, Shimamura Tatsuo, Okuyama Reiko, Kotabe Yôichi, Alexandre Petrov, Yoneshô Maya, Urumadelvi, Hayashi Seiichi, Isshiki Azuru, Bretislav Pojar, Bowda Katsushi, Katayama Masahiro, Mark Baker, Itô Yûichi, Kurosaka Keita, Yokosura Reiko, Asano Yûko, Kifune Tokumitsu, Ishida Sonoko, Wang Bai Rong, Takahata Isao, Hikone Norio, Mori Masaaki, Furukawa Taku, Co Hoedeman, Jacques Drouin, Yusaki Fusako, Yamamura Kôji, Kawamoto Kihachirô, Ohi Fumio, Fukushima Hal, Ikif, Raoul Servais, Suzuki Shinichi, Ishida Takuya, Naka Taro, Nomura Tatsutoshi, Kuri Yoji
Producent/Producer: Shimamura Tatsuo
Distribucija/Distribution: Les Films du Paradoxe
--
Deževje, ki je spremljalo dolgo potovanje, je uničilo moj slamnati klobuk in vsakodnevne nevihte so raztrgale moja oblačila. Čeprav mi je Gospa Revščina precej blizu, se počutim več kot pomilovanja vreden. Ko sem se nenadoma spomnil velikega pesnika, ki je nekoč davno hodil po tej pokrajini in pisal nesmiselne verze, sem začel pisati …
--
ZIMSKI DNEVI je ilustracija prve pesniške oblike »renku« pesnika Macua Basha. Macuo Basho (1644–1695) je prvi veliki pesnik v zgodovini haikuja in je skupaj s Chikamatsom Monzaemonom in Iharom Saikakujem eden največjih pisateljev »zlatega stoletja Osake« (Genroku). Renku ali renga je klasična oblika japonske poezije. Je daljše pesniško besedilo, sestavljeno iz krajših kitic, ki so jih spesnili različni pesniki. Verižno pesem sestavlja 36 haikujev. Renku se bere kot povezano zaporedje verzov, vsak naslednji verz se navezuje na prejšnjega.
Tokyo Loop
skupinsko delo / collective (Image Forum)
Japonska/Japan, 2006, 35 mm, 75'
--
Režija in animacija/Direction and animation: Masahiko Sato & Mio Ueta, Keiichi Tanaami, Mika Seike, Kei Oyama, Kotobuki Shiriagari, Tabaimo, Atsuko Uda, Nobuhiro Aihara, Takashi Ito, Maho Shimao, Atsushi Wada, Tomoyasu Murata, Furukawa Taku, Yoji Kuri, Koji Yamamura, Toshio Iwai
Glasba/Music: Seiichi Yamamoto
Producenta/Producers: Takashi Sawa, Koyo Yamshita
Distribucija/Distribution: Image Forum
Podpora/Support: Agency for Cultural Affairs
--
Animirani omnibus v japonsko počastitev stote obletnice animiranega filma. Kompilacija iz šestnajstih delov, ki jih je ustvarilo prav toliko režiserjev. Novo stoletje animiranega filma na tokijski način v fragmentirani in izmuzljivi zapeljivosti.
--
Tokyo Loop je nastal iz želje Image Foruma, da počasti stoto obletnico animiranega filma Stuarta Blacktona z naslovom Smešni izrazi zabavnih obrazov (1906), ki velja za prvi javno predvajani animirani film.
Animirani celovečerec Zimski dnevi se bo predvajal v torek, 9. decembra 2014, ob 17. uri v Kinoteki in v soboto, 13. decembra 2014, ob 20. uri v Kinodvoru, medtem ko se bo animirani celovečerec Tokyo Loop predvajal v Kinoteki v soboto, 13. decembra 2014, ob 19. uri in v nedeljo, 14. decembra 2014, ob 19. uri.
Zimski dnevi
Volčji otroci
Tretji razlog pa je, da se bo v sklopu Žirija se predstavi predvajal odličen animejski celovečerec Mamoruja Hosode, ki nosi naslov:
Volčja otroka / Ookami Kodomo no Ame to Yuki / Wolf Children
Japonska , 2012, dcp, 117'00''
v japonskem jeziku s slovenskimi podnapisi
--
Režija: Mamoru Hosoda
Scenarij: Mamoru Hosoda, Satoko Okudera
Zvok: Yoshio Obara
Glasba: Takagi Masakatsu
Izdelava likov: Yoshiyuki Sadamoto
Glavni animator: Takaaki Yamashita
Umetniški direktor: Hiroshi Ohno
--
Preden je Hana postala mati, je bila študentka. Bila je bistra in lepa in pred njo so se odpirale brezmejne možnosti. Potem je spoznala moškega, ki je bil pravzaprav volk, in skupaj sta ustvarila družino. Hana je svojega sopotnika goreče ljubila, a usoda ji ga je vzela in jo pustila samo z nenavadnima otrokoma, ki ju ni znala vzgajati. Hana se je bala razkritja, zato je z volčjima otrokoma zbežala na podeželje in si tam ustvarila nov dom. Vzgoja malih divjakov je bila prava pustolovščina, ki je Hani prizadejala praske, odrgnine in jo izčrpala – pa tudi preplavljala s srečo, ko je mladiča opazovala, kako se krepita in se od nje čedalje bolj oddaljujeta.
To je zgodba matere. Naučite otroke, da bodo sledili svojim sanjam – in ko se podajo v svet, da bi se našli, se v solzah tudi nasmehnite. Hana ni bila vedno mama, vendar ji je bilo to ves čas namenjeno.
--
Ko sem začela pripravljati Volčja otroka, je bil moj cilj orisati starševstvo, natančneje točko, kjer se odnos začne in kjer se konča. Sama mislim, da je naloga staršev končana, ko se otroci osamosvojijo. Potem imajo otroci priložnost, da uporabijo znanje, ki so ga pridobili. V nasprotju z mojimi prejšnjimi filmi, kjer se vsa zgodba odvije v treh dneh, je tu dogajanje razširjeno na 13 let. Treba je bilo pokazati vse, kar starši naredijo za svoje otroke. V tem smislu je film precej neobičajen.
- Mamoru Hosoda
Animejski celovečerec Volčja otroka se bo predvajal tako v Ljubljani kot tudi v Mariboru, le da se bo v mariborskem Udarniku predvajal z angleškimi podnapisi. V ljubljanskem Kinodvoru se bo prevajal v torek, 9. decembra 2014, ob 16. uri, v ljubljanski Kinoteki v soboto, 13. decembra, ob 21. uri, kar je kot nalašč za zaključek žuranja na Makkonu, in v mariborskem Udarniku v petek, 19. decembra 2014, po zaključku pogovora z Akinorijem Oishijem, kateri se prične ob 19. uri.


Ti trije animirani celovečerci so torej le del široke palete drugih animiranih filmov iz različnih evropskih in svetovnih držav, ki se jih vsekakor splača pogledati. Oboževalci japonske animacije imate tokrat resen razlog, zakaj obiskati letošnjo Animateko.

Viri: Vito Plahuta (najlepša hvala za izčrpne informacije), Animateka, Stripburger

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Konvencija UmiKo 2024 je pred vrati

To soboto, 20. 4. 2024, od 11. ure dalje bo v Osnovni šoli Koper potekala konvencija UmiKo 2024 , ki jo organizira istoimensko društvo na ...