17/12/2014

Hobit: Bitka petih vojska (2014)


Hobit: Bitka petih vojska (Hobbit: The Battle of the Five Armies) je sklepno dejanje filmske trilogije o majhnem zmikavtu in njegovih škratovskih prijateljih, ki je nastala po knjižni predlogi slovitega J.R.R. Tolkiena, avtorja Gospodarja prstanov, zato o sami zgodbi ne bom raje zgubljal besed, saj je v tem filmu dogajanja iz knjige za slabe pol ure, vse ostalo pa je Jacksonov dodatek.
Čeprav ima film številne slabosti, bom najprej izpostavil nekaj prednosti. Prva je vsekakor njegovo trajanje, saj je film veliko krajši od prvih dveh in se tako ne vleče po nepotrebnem. Samo dogajanje iz knjige dobi tudi nekaj dodatnega ozadja, uspe pa mu tudi vzpostaviti povezavo z Gospodarjem prstanov. Na trenutke so tudi škratje potisnjeni v ospredje in jih končno lahko vidimo v svojem elementu, vendar pa se tukaj prednosti tudi končajo.

Ena največjih slabosti je ta, da je Bilbo Bisagin (Martin Freeman) potisnjen nekoliko v ozadje, čeprav filmska trilogija nosi naslov Hobit, kar Jacksonu ne bi bilo za zameriti, če bi vsi ostali liki, na katere se je osredotočal, bili vsaj malce bolj dodelani, a večinoma služijo zgolj za zabavo in vratolomne akrobacije. Tako v filmu še posebej izstopa Legolas, ki s svojimi vratolomnimi podvigi, ki kljubujejo zakonom težnosti, uspe rešiti vsako situacijo, in to kljub temu da ga v knjigi sploh ni.

Tudi glasbena podlaga filma ni nikakor markantna. Medtem ko je Howard Shore v Gospodarju prstanov kreiral odlične instrumentalne mojstrovine, tukaj njegova glasba nikakor ne pride do izraza, razen v odjavni špici, kjer Billy Boyd odpoje svojo tematsko skladbo.

Ob vsem tem nikakor ne morem niti mimo dejstva, da bi Jacksona primerjal z Georgom Lucasom, ki je prav tako uspel svojo novo trilogijo Vojna zvezd zavoziti. Zanimivo je, da gre pri obeh trilogijah za predzgodbo veliko uspešnejše in dodelane trilogije. V obeh primerih je tako tretji del najboljši del trilogije, kateremu se vsaj deloma uspe približati originalu, vendar pa pri vsem tem pri gledalcu pusti nek grenak priokus, katerega se uspe popraviti na samo en način - pogledati originalno trilogijo.

Čeprav je celotna trilogija Hobit zabavna dogodivščina, mu nikakor ne uspe enako kot Gospodarju prstanov, saj se je Jackson enostavno preveč trudil iz Hobita izvleči epskost, čeprav je knjižna predloga enostavna, zabavna in navihana fantazijska dogodivščina, ki svojo pozornost usmerja na Bilba in škratovsko druščino, kar Jacksonu ob vsej navlaki stranskih likov, dobrih in slabih, enostavno ni uspelo zajeti. Tako je Hobit zgolj povprečna fantazijska avantura, ki je sicer gledljiva in na trenutke tudi zabavna, vendar žal hitro potone v pozabo.

OCENA FILMA: 7/10
OCENA TRILOGIJE: 6,3/10

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Konvencija UmiKo 2024 je pred vrati

To soboto, 20. 4. 2024, od 11. ure dalje bo v Osnovni šoli Koper potekala konvencija UmiKo 2024 , ki jo organizira istoimensko društvo na ...