14/01/2015

Ugrabljena 3 (2015)


Saj veste, kako pravijo. V tretje gre rado. Ampak žal je tretje nadaljevanje Ugrabljene (Taken) vse prej kot odlično nadaljevanje v pojemajoči franšizi. Bryan Mills (Liam Neeson) v tem delu resnično deluje, kot da si je že zdavnaj zaslužil pokoj, čeprav so tako Neeson, Janssenova in Whitaker dali res vse od sebe, da naredijo svoje like vsaj nekoliko zanimive.
Tudi sama zgodba filma ni ravno najbolj sveža, saj je bila videna že v mariskaterem drugem filmu. Tokrat Millsu naprtijo umor bivše žene Leonore (Famke Jenssen) in za njim se spustijo trume policistov, medtem ko skuša ugotoviti, kdo stoji za njenim umorom. Film vsekakor premore preobrat na koncu, a je žal nekoliko preveč predvidljiv, tako da na gledalca nima ravno velikega učinka.

Glavna težava filma pa je vsekakor režiser Olivier Megaton (Prenašalec 3, Kolumbijka), ki je očitno imel hude težave pri samih rezih v akcijskem dogajanju. Akcijske scene so tako zelo nedodelane in nerodno izvedene, saj se na trenutke sploh ne uspe videti, kaj se dogaja na zaslonu. Povrhu vsega pa se vidi, da je film zelo močno rezan, da je prilagojen nekoliko mlajšemu najstniškemu občinstvo, kar zadnja leta pesti večino hollywoodskih produkcij, še posebej če ima vmes prste Fox. Verjetno lahko na Blu-Ray ploščku ponovno pričakujemo necenzurirano verzijo filma.

Še ena stvar, ki je bodla v oči, pa so nedodelani negativci, ki so v filmu samo zato, da so v filmu. V bistvu je povezava med Millsom in Malankovom predstavljena tako ohlapno, da se včasih gledalec celo vpraša, kako je sploh prišlo do tega. Če ne bi bilo tistega končnega preobrata, sploh ne bi bilo nobene povezave. Vsi policisti v filmu pa so tako klišejski, da gledalca začne kar boleti glava, saj so prvič popolnoma nesposobni in drugič vsi po vrsti uživajo v tem, da se bašejo s krofi, še posebej Dotzler (Forest Whitaker).

Slaba kamera, obupna montaža, predvidljiva zgodba, obrabljene in nezanimive akcijske scene, negativci, ki hitro potonejo v pozabo, in še vedno zanimivi ter zabavni osrednji liki. Tako bi lahko na kratko opisali najnovejše nadaljevanje v tej akcijski franšizi, ki se z domnevno zadnjim delom tako nikakor ni zaključila v velikem slogu. Če je bil prvi film cordon bleu in drugi soliden dunajski zrezek, potem je tretji popolnoma zažgana slanina. Enostavno porazno.

OCENA: 3,5/10

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Konvencija UmiKo 2024 je pred vrati

To soboto, 20. 4. 2024, od 11. ure dalje bo v Osnovni šoli Koper potekala konvencija UmiKo 2024 , ki jo organizira istoimensko društvo na ...