11/04/2015

Hitri in drzni 7 (2015)


Hitri in drzni 7 se nadaljujejo tam, kjer se je predhodnik zaključil. Deckard Shaw (Jason Statham) se Torretu (Vin Diesel) in njegovi ekipi želi maščevati, ker so pohabili njegovega brata Owena (Luke Evans). Tako najprej s poti spravi Hana v Tokiu, nato pa se spravi še nad agenta Hobbsa (Dwayne Johnson), kjer pridobi vse potrebne podatke o Torretovi ekipi. In tako se prične igra mačke in miši oz. leva in njegovega plena. A vprašanje je, kdo je v tej igri lev in kdo plen.

Film je akcijski tobogan, ki nikakor ne pojenja in kljub svoji skoraj 140-minutni dolžini nima niti enega samega dolgočasnega trenutka, saj se dogajanje iz sekunde v sekundo stopnjuje. Vsekakor k temu pripomore menjava režiserja, saj se je v prejšnjem delu zdelo, kot da Justin Lin nekako izgublja svoj "nox". Tako je tokrat krmilo prevzel James Wan (Žaga, Priklicano zlo), ki je vsekakor dokazal, da v tako dolgi franšizi še vedno niso pošli vsi pospeški. Wanu je uspelo v samo filmsko serijo vnesti zadostno mero svežine, kar mu je deloma uspelo z nekaj novimi obrazi (Kurt Russell, Jason Statham, Nathalie Emmanuel) in deloma z njegovimi malce temačnejšimi prijemi, pri čemer pa je še vedno uspel ohraniti zabaven in šaljiv ton predhodnikov.

Že sam začetek filma obljublja akcijsko nabito dogodivščino, ko se Deckard pojavi v popolnoma demolirani londonski bolnišnici, že nekaj minut kasneje pa se soočata s Hobbsom kot dva stekla buldoga, ki uničujeta vse pred, pod, nad in za sabo. Statham sicer igra podobno vlogo kot v vseh ostalih njegovih filmih, le da je tokrat on tista baraba, ki mu je treba izprašiti rit. Če sem odkrit, kot negativec deluje dokaj prepričljivo. Žal pa so ostali negativci, s katerimi Shaw sklene zavezništvo, preveč nedodelani, predvsem Jakande (Djimon Hounsou) in njegova desna roka Kiet (Tony Jaa). A vseeno je to v tako veliki produkciji, ki uspešno preusmerja gledalčevo pozornost v dogajanje na zaslonu, zanemarljivo.


Glavni adut Hitrih in drznih 7 pa so vsekakor dramatični trenutki, ki se osredotočajo na družinsko in bratsko vez glavnih likov. Režiserju Wanu je dejansko uspelo iztisniti iz neizprosne akcije tudi solidno mero drame, ki daje že tako dodelanim likom še dodatno globino. Malce moteč, pa čeprav zabaven, je samo Tyrese Gibson, saj Romana upodablja enostavno preveč karikaturno črnskega. Pri vsem tem pa nikakor ne smemo pozabiti, da je serija s tem filmom izgubila eno glavno gonilno silo franšize - Paula Walkerja, kateremu so ustvarjalci in igralska zasedba namenili posebno pozornost ter tako zaključili to poglavje franšize na zelo čustveni noti.


Filma nikakor ne jemljite kot resno akcijsko dramo, ampak kot vratolomni, fizičnim zakonom nasprotujoči akcijski tobogan s komičnimi in dramatičnimi vložki. A odkrito rečeno je ob vsem tem gledalcu vseeno, saj mu film ponudi točno to, po kar je prišel v kino - zabavo, akcijo, razbito pločevino, ulične dirke, eksplozije, spopade mišičnjakov in obilo testosteronskih ter visokooktanskih podvigov. Vsekakor najboljši Hitri in drzni doslej.

OCENA: 8/10

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Konvencija UmiKo 2024 je pred vrati

To soboto, 20. 4. 2024, od 11. ure dalje bo v Osnovni šoli Koper potekala konvencija UmiKo 2024 , ki jo organizira istoimensko društvo na ...