02/06/2015

Animoku Igromanija #1: Uvod v rubriko

Že kar lep čas smo razmišljali, da bi začeli novo rubriko člankov, vendar nismo bili povsem prepričani, katera rubrika bi bila najprimernejša. Tako smo najprej razmišljali, da bi bilo lepo začeti rubriko z namiznimi igrami in igrami s kartami, ki izvirajo iz vzhodnoazijskega konca sveta, vendar se je ideja razvila v veliko obširnejšo obliko, ki zajema različne družabne igre in igre s kartami, ne glede od kod izvirajo. Tako se je porodila ideja o rubriki "Animoku Igromanija", ki je namenjena tako tradicionalnim kot tudi sodobnim namiznim igram in igram s kartami iz vsega sveta.
V tej novi rubriki si bomo vsako igro pogledali iz vsaj dveh ali treh vidikov. Najprej bomo izpostavili nekaj splošnih podatkov o igri, nato se malce poglobili v njeno zgodovino (v kolikor so podatki o tem dostopni), za konec pa še preučili pravila. Tako se bomo od naslednjega tedna dalje lotili vsakršne igre in bomo skušali vsak teden izdati nov članek, v kolikor bo to mogoče. Vsak članek o določeni igri bo izšel v dveh ali treh delih, kar pomeni, da bo vsak članek izhajal dva do tri tedne, odvisno od igre. Prvi del bo tako vseboval splošne podatke in zgodovino, drugi del pa pravila. V kolikor se določena igra lahko igra na dva načina, bo pravilo za prvi in drugi način izšlo v dveh različnih delih.
Obstajajo pa vsekakor tudi igre, ki so še veliko obširnejše, predvsem različne igre igranja domišljijskih vlog (RPG = Roleplaying game). V tem primeru bodo članki vsekakor vsebovali veliko več delov, v katerih bomo določene igre poskušali predstaviti čim bolj poenostavljeno, tako da bodo vsakomur razumljive. Poleg tega vam bomo servirali tudi vse bistvene podatke, tako da vam ne bo treba na dolgo in široko iskati po pravilih. Bistvo naših člankov je torej našim bralcem približati različne igre in jih predstaviti v čim bolj poenostavljeni obliki.

Verjetno se sedaj sprašujete, s katero igro bomo sploh začeli. Odgovor na to je v bistvu povsem preprost. Kot sem že omenil, se je ideja najprej porodila za predstavitev zgolj azijskih iger, tako da bomo kar začeli na osnovi te ideje. Kot prvo igro vam bomo v tej rubriki predstavili karte Hanafuda (Flower Card Game). Članek bo izhajal ves mesec junij, saj bo razdeljen na tri dele. Razlog za to leži v tem, da bomo predstavili kar dve igri, ki se lahko igrata s temi kartami. Tako bo razpored posameznih delov članka o kartah Hanafuda sledeči:
  • Hanafuda - 1. del: Osnovni podatki in zgodvina (predvideno med 8. in 14. junijem)
  • Hanafuda - 2. del: Koi-Koi (predvideno med 15. in 21. junijem)
  • Hanafuda - 3. del: Hachi-Hachi (predvideno med 22. in 28. junijem)
S katero igro bomo nadaljevali v mesecu juliju se še zaenkrat nismo odločili, se pa trenutno odločamo med tremi, in sicer med igro igranja domišljijskih vlog ONE PIECE D20, ki bo verjetno ena izmed tistih iger, ki jo bo treba predstaviti v veliko več delih kot zgolj treh, igro s kartami WEIß SCHWARZ, ki jo bo po vsej verjetnosti prav tako treba predstaviti v nekoliko več delih kot zgolj treh, in namizno igro THE RESISTANCE, v kolikor jo bomo v določenem terminu dobili dostavljeno.

Igre, ki jih bomo predstavili tukaj, bo vsekakor tudi možno igrati na naših druženjih, ki so skoraj vsaki petek, le da bodo sedaj v poletnih dneh malce manj redna zaradi številnih drugih dogodkov (Sakuga Gaiden 2015, Festival Lent 2015, Anime': Sejem stripov in družabnih iger 2015 itd.). Kar se tiče petkovih druženj v mesecu juniju, bo zgolj eno, in sicer ta petek, nato pa se vračajo šele v drugi polovici julija. Od takrat dalje pa boste verjetno lahko preizkusili tako karte Hanafuda kot tudi drugo izbrano igro ter vse ostale, ki vam jih nudimo že sedaj.

Naslednji teden torej stopite z nami v svet družabnih in namiznih iger ter iger s kartami in se naučite iger, ki ste si jih že od nekdaj želeli igrati, vendar niste našli časa in volje, da bi preučili za vas malce preobširna in prezapletena pravila. Če imate želje, da preučimo kakšno igro za vas in jo predstavimo ter razložimo v tej rubriki, nas kontaktirajte. Zavedati se sicer morate, da smo povsem neuradna skupina in imamo omejena sredstva, tako da bi tudi vsakršna donacija prišla prav, saj bi le tako lahko predstavili čim več različnih iger, ki bi jih na naših druženjih tudi sami lahko preizkusili.

Pripravil: Andrej Zupanič (zuppy-san)