03/06/2015

Na Dunaju razstava "Rinko Kawauchi: Illuminance"


Kunst Haus Wien GmbH je v sodelovanju z Veleposlaništvom Japonske v Avstriji pripravil razstavo Rinko Kawauchi: Illuminance. Razstava sicer poteka že od 20. marca, vendar si jo je še možno ogledati vse do 5. julija. Če se boste torej v junijskih dneh mudili na Dunaju in vas zanimiva fotografska umetnost, potem se oglasite v Kunst Haus Wien GmbH, Untere Weißgerberstraße 13, Dunaj, Avstrija in si oglejte razstavo te japonske fotografinje in umetnice. Vstopnina za odrasle znaša 10 €, za mladostnike med 11. in 18. letom 5 €, medtem ko je za otroke do vključno 10. leta vstop prost.

V letaku, ki ga najdete na spletni strani Veleposlaništva Japonske v Avstriji, so organizatorji o razstavi zapisali nekaj besed, s katerimi so izpostavili kakovosti te leta 1972 v prefekturi Shiga rojene umetnice, ki se je navdušila nad fotografiranjem v času študija v univerzi Osaka Seikei. Večina njenih fotografij je v formatu 6x6 in vsebujejo utrinke iz vsakdanjega življenja.

Če prevedem besedilo v letaku, so o delu Rinko Kawauchi zapisali sledeče:
Fotografije Rinko Kawauchi očarajo z vizualnim jezikom, ki je istočasno znan in univerzalen. Velikopotezni cikli, kakršni so Ciu Ciu, Aila, Illuminance in Ametsuchi, ki so nastajali skozi mnoga leta, omogočajo refleksijo o človeškem obstoju. S pretežno analognimi in pri naravni svetlobi mastalimi fotografijami uspe umetnici ujeti osnovne in bežne trenutke. Rinko Kawauchi raziskuje posebnosti v vsakdanjem, kar jo na koncu privede do bistvenih življenjskih krogov in na videz nenamernega naravnega reda v formalnih strukturah. Tenkočutnost njenega pogleda na svet, ki nas obdaja, navdaja njena dela z nenavadno privlačnostjo in hipnotično lepoto. Umetnostna ustvarjalnost Rinko Kawauchi se prepleta z močno povezanostjo z naravo. Njeno celostno razumevanje sveta in raziskovanje podzavesti vplivata na izbiro njenih subjektov in kompozicij. Posebej za to razstavo je nastala nova zbirka del z naslovom Search for the Sun, za katero je umetnica osebno pripotovala v Avstrijo. Njeno iskanje posebnega, esence sveta, jo je med drugim vodilo v talilnico zlata in ledeniški svet gorovja Dachstein. Razstava v KUNST HAUS WIEN tako prikazuje svetovno priznano delo japonske umetnice Rinko Kawauchi (*1972) v fotografijah, posnetkih in knjigah, kar ponuja prvo obsežno retrospektivo na polovici njene kariere v Evropi.

Kuratorka: Verena Kaspar-Eisert
Vir: Japanische Botschaft in Österreich

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Konvencija UmiKo 2024 je pred vrati

To soboto, 20. 4. 2024, od 11. ure dalje bo v Osnovni šoli Koper potekala konvencija UmiKo 2024 , ki jo organizira istoimensko društvo na ...