26/10/2015

Korejska drama Razloži si sam na Liffu


Kot četrti film azijske produkcije, ki se bo predvajal na letošnjem 26. festivalu Liffe, želimo omeniti južnokorejsko dramo iz leta 2014, ki je bila prisotna na filmskih festivalih v Seattlu, Rotterdamu in Pusanu, kjer je tudi prejela nagarado Movie Collage Award. Govorimo o filmu

RAZLOŽI SI SAM
Naslov izvirnika: Kkum-bo-da hae-mong
Angleški naslov: A Matter of Interpretation
Država, leto: Južna Koreja, 2014
Režija: Lee Kwang-kuk
Igrajo: Shin Dong-mi (Choi Yeon-shin), Kim Gang-hyeon (Shin U-yeon, fant Yeon-shin), Yu Jun-sang (detektiv Seo), Seo Yeong-hwa (Seo Dong-hui, detektivova sestra), Kim Tae-u (potnik v taksiju), Lee Ju-hyeon (Choi Du-gyeong, gledališki režiser)
Zvrst: drama
Jezik: korejščina
Podnapisi: angleški, slovenski
Trajanje: 99 minut

Termini projekcij:
- Ponedeljek, 16. 11. 2015, ob 21:00
  Kosovelova dvorana, LJ
- Sobota, 21. 11. 2015, ob 17:00
  Kino Šiška, LJ
- Nedelja, 22. 11. 2015, ob 20:45
  Kinodvor, LJ

Opis na spletni strani festivala Liffe:
Lahkotna, minimalistična, a tudi z osupljivo suverenostjo izpeljana pripoved, v kateri se zgodba porodi iz zgodbe, resničnost pa se prepleta s sanjskim.

Ne najbolj uspešno mlado igralko močno potre dejstvo, da na premiero predstave, v kateri je nastopila, ni prišel prav nihče. Še več, to se je zgodilo na dan, ko jo je zapustil fant. Užaloščena se odpravi proti parku, da bi v miru malce posedela, ko jo preseneti klic prijateljice. Ta ji pove, da jo je tisto noč videla v zloveščih sanjah, zato ji predlaga, naj malce popazi. Igralka sede na klop v parku in kmalu se ji približa detektiv. Opozorilu sledijo vljudnostne fraze, kmalu zatem pa se neznanca zapleteta v pogovor. Igralka ugotovi, da ima detektiv prav poseben dar: čeprav sam nikoli ne sanja, zna nadvse dobro razložiti sanje drugih. Začne mu pripovedovati o sanjah prijateljice, on pa ji te razloži ob primeru, s katerim se ukvarja. Tako se resnično in sanjsko začneta prepletati.

"Ko sem začel snemati filme, sem ugotovil, da veliko razmišljam o sanjah. Ko je bil oče bolan, velikokrat ni znal ločiti med sanjami in resničnostjo. Mislim, da sem se zaradi tega bolj začel posvečati razmerju med sanjskim in stvarnim." (Lee Kwang-kuk)

Napovednik:


Vir: Liffe

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Konvencija UmiKo 2024 je pred vrati

To soboto, 20. 4. 2024, od 11. ure dalje bo v Osnovni šoli Koper potekala konvencija UmiKo 2024 , ki jo organizira istoimensko društvo na ...