23/10/2015

Na Liffu tajvanski film Morilka


Do sedaj smo omenili že dve azijski produkciji, ki se bosta predvajali na letošnjem 26. festvialu Liffe. Ker smo jutri ves dan odsotni, smo se odločili, da vam že kar danes serviramo naslednjo azijsko mojstrovino od deveterice, ki si jo boste lahko ogledali na festivalu. Tokrat je govora o tajvanski, kitajski, hongkonški in francoski koprodukciji, ki spada v zvrst akcijske drame in nosi naslov

MORILKA
Naslov izvirnika: Nie yin niang
Angleški naslov: The Assassin
Država, leto: Tajvan, Kitajska, Hongkong, Francija, 2015
Režija: Hou Hsiao-hsien
Igrajo: Qi Shu (Nie Yinniang), Chen Chang (Tian Ji'an), Satoshi Tsumabuki (čistilec ogledal), Ethan Juan (Xia Jing), Nikki Hsin-ying Hsieh (Huji), Sheu Fang-yi (Jiacheng, Jiaxin), Chun Shih, Yun Zhou (Lady Tian)
Zvrst: akcija, drama
Jezik: mandarinščina
Podnapisi: slovenski
Trajanje: 105 minut

Termini projekcij:
- Nedelja, 15. 11. 2015, ob 21:15
  Kino Šiška, LJ
- Ponedeljek, 16. 11. 2015, ob 15:00
  Linhartova dvorana, LJ
- Petek, 20. 11. 2015, ob 19:00
  Kinodvor, LJ

Opis na spletni strani festivala Liffe:
Tajvanski cineast Hou Hsiao-hsien predstavlja zgodbo o morilki v obdobju kitajske dinastije Tang. Nagrada za najboljšo režijo v Cannesu.

Kitajska, 9. stoletje. Desetletno generalovo hčer Nie Yinniang ugrabi nuna, jo uvede v svet borilnih veščin in jo prelevi v izjemno morilko, ki mora opraviti s krutimi in skorumpiranimi lokalnimi glavarji. Ko ji nekega dne pri eni izmed nalog spodleti, jo pošljejo nazaj h gospodarici v rojstno deželo z ukazom, da mora ubiti moškega, ki mu je bila obljubljena - bratranca, ki zdaj vodi največjo vojaško regijo na severnem Kitajskem. Po trinajstih letih azila se mora dekle soočiti s svojimi starši, spomini in potlačenimi občutki, predvsem pa se mora odločiti, ali bo žrtvovala moškega, ki ga ljubi, ali pa bo za vedno zavila s poti pravice iščočih morilcev.

"Vedno sem na strani žensk. Njihov svet, njihova duša se mi od vedno zdela veliko bolj zanimiva od moške. Ženske so bolj rahločutne in kompleksnejše razmišljajo, njihov odnos do stvarnosti me privlači. Lahko bi rekli, da so ženska čustva izostrena in precej vznemirljiva, moški pa razmišljajo razumsko in so precej dolgočasni. Poleg tega se ženska celovitost pri vsaki zelo razlikuje. /.../ Neodvisnost, odločnost, samota. Mislim, da so to tri lastnosti mojih ženskih likov." (Hou Hsiao-hsien)

Napovednik:


Vir: Liffe

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Konvencija UmiKo 2024 je pred vrati

To soboto, 20. 4. 2024, od 11. ure dalje bo v Osnovni šoli Koper potekala konvencija UmiKo 2024 , ki jo organizira istoimensko društvo na ...