27/10/2015

Na Liffu tudi ena igrana adaptacija mange


V zadnjih letih japonski filmski ustvarjalci, podobno kot hollywoodski, vedno bolj posegajo po stripovskih adaptacijah oz. adaptacijah mang. Tako smo v zadnjih nekaj letih bili deležni poplave tovrstnih filmov, med katerimi so nekatere adaptacije bile uspešno prenesene na filmsko platno (Rurouni Kenshin, Azumi, Shinobi: Heart Under Blade, Gantz), spet druge pa so bile deležne slabe ali nekakšne srednje kakovostne upodobitve (Parasyte, Attack on Titan, Silver Spoon). Vsekakor je tudi odvisno, kateri režiser je dobil v roke material in kako dobro ga je znal izkoristiti. Med režiserje, ki znajo zelo dobro izkoristiti material, zagotovo spada Kore-eda Hirokazu, filmski virtuoz, ki nam je serviral filma, kot sta Air Doll in Like Father, Like Son, pri čemer smo si slednjega lahko ogledali na 24. festivalu Liffe. Letos pa se Kore-eda vrača z novo mojstrovino, ki je nastala po istoimenski manga uspešnici, katero je narisala in spisala Akimi Yoshida in nosi naslov

SESTRICA
Naslov izvirnika: Umimachi Diary
Angleški naslov: Our Little Sister
Država, leto: Japonska, 2015
Režija: Kore-edaHirokazu
Igrajo: Haruka Ayase (Sači), Masami Nagasawa (Jošino), Kaho (Čika), Suzu Hirose (Suzu asano), Ryô Kase (Sakašita), Ryôhei Suzuki, Takafumi Ikeda (Hamada), Kentarô Sakaguchi (Tomoaki Fujii), Ohshirô Maeda (Futa Ozaki)
Zvrst: drama
Jezik: japonščina
Podnapisi: slovenski
Trajanje: 128 minut

Termini projekcij:
- Četrtek, 12. 11. 2015, ob 16:30
  Linhartova dvorana, LJ
- Torek, 17. 11. 2015, ob 20:00
  Kolosej, MB
- Sreda, 18. 11. 2015, ob 19:30
  Kosovelova dvorana, LJ
- Sobota, 21. 11. 2015, ob 21:15
  Kinodvor, LJ

Opis na spletni strani festivala Liffe:
Nežna, otroške radosti polna življenjska zgodba Kore-eda, posneta po predlogi istoimenske manga uspešnice.

Tri sestre - Sači, Jošino in Čika - živijo v veliki hiši v mestu Kamakura. Ko njihov oče, ki je bil zadnjih petnajst let odsoten, umre, sestre odpotujejo na podeželje, da bi prisostvovale njegovemu pogrebu. Tam srečajo plaho polsestro Suzu, s katero se hitro povežejo in jo povabijo, naj pride živet z njimi. Suzu sprejme, s tem pa se za štiri dekleta začne novo življenje radostnih odkritij.

"Ne zanima me samo lepota pokrajine v Kamakuri - ali štirih sester -, ampak tudi sprejemajoč odnos tega obmorskega mesteca, ki vsrka in prevzema vse. Gre za lepoto, ki izhaja iz ugotovitve - ne otožne, temveč odkritosrčne - da smo samo zrna peska, ki predstavljamo del večje celote ter da bosta mestece in njegov čas obstajala tudi, ko nas več ne bo." (Hirokazu Kore-eda)

Napovednik:


Vir: Liffe

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Konvencija UmiKo 2024 je pred vrati

To soboto, 20. 4. 2024, od 11. ure dalje bo v Osnovni šoli Koper potekala konvencija UmiKo 2024 , ki jo organizira istoimensko društvo na ...