29/10/2015

Tajska drama Veličastno pokopališče na Liffu


Še ena izmed azijskih produkcij, ki si jih bo možno ogledati na letošnjem festivalu Liffe, prihaja iz Tajske, od koder smo po večini vajeni vratolomnih akcionerjev, vendar tokrat ne gre za enega izmed njih. Organizatorji festivala Liffe so se odločili, da nam bodo letos iz Tajske servirali dramo, ki je v bistvu tajska, britanska, francoska in nemška koprodukcija. Film se je predvajal tudi na filmskima festivaloma v Cannesu in Londonu. Govora je o drami

VELIČASTNO POKOPALIŠČE
Naslov izvirnika: Rak ti Khon Kaen
Angleški naslov: Cemetery of Splendour
Država, leto: Tajska, VB, Francija, Nemčija, 2015
Režija: Apichatpong Weerasethakul
Igrajo: Jenjira Pongpas Widner (Jen), Banlop Lomnoi (Itt), Jarinpattra Rueangram (Keng), Petcharat Chaiburi (medicinska sestra), Tawatchai Buawat (inštruktor meditacije), Sujittraporn Wongsrikeaw (boginja št. 1), Bhattaratorn Senkraigul (boginja št. 2)
Zvrst: drama
Jezik: tajščina
Podnapisi: slovenski
Trajanje: 121 minut

Termini projekcij:
- Sreda, 11. 11. 2015, ob 17:00
  Kinodvor, LJ
- Nedelja, 15. 11. 2015, ob 21:00
  Kosovelova dvorana, LJ
- Četrtek, 19. 11. 2015, 21:30
  Linhartova dvorana, LJ

Opis na spletni strani festivala Liffe:
Apichatpong Weerasethakul v svojem prepoznavnem, meditativnem slogu razmišlja o času, spominu, zavesti in o različnih oblikah bivanja človeškega uma.

Vojake, ki trpijo za skrivnostno spalno boleznijo, premestijo v začasno kliniko v poslopju nekdanje šole. Spominov polna stavba gospodinji in prostovoljki Jenjiri pomeni prostor razodetja, saj mora skrbeti za Itta, postavnega vojaka brez družine. Jen se spoprijatelji tudi s Keng, jasnovidko, ki s svojimi parapsihološkimi sposobnostmi spečim vojakom pomaga komunicirati z okolico. Zdravniki medtem poskušajo lajšati težke sanje vojakov s svetlobno terapijo. Morda celo obstaja povezava med boleznijo in starodavnim mitološkim najdiščem, ki se skriva pod poslopjem. Magija, zdravilstvo, romantika in sanje v tem okolju tvorijo del Jeninega popotovanja v globlje zavedanje o sebi in o svetu okrog nje.

"Pred tremi leti je bil objavljen članek o bolnišnici na severu, kjer se je pojavila skrivnostna bolezen, zaradi katere je bolnišnica morala v karanteno osamiti štirideset vojakov. Podobo vojakov sem spojil z bolnišnico in šolo v Khon Kaenu. V teh treh letih je politični položaj na Tajskem zašel v slepo ulico (v kateri je pravzaprav vse do danes). Prevzela me je tematika spanja in začel sem si zapisovati svoje sanje. Mislim, da gre za način pobega pred strašnimi razmerami na ulicah." (Apichatpong Weerasethakul)

Napovednik:


Vir: Liffe

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Igrana adaptacija mange Golden Kamuy dobi še letos nadaljevanje

Na uradnem profilu na družbenem omrežju X (nekdanji Twitter) za filmsko adaptacijo mange Golden Kamuy , katere avtor je Satoru Noda, so razk...