01/10/2015

Zbogom, Manglobe

Ugibanja, ali je animejski studio Manglobe dejansko bankrotiral, so se pojavila v sredo, ko je animator Toshio Kobayashi (direktor animacije učinkov pri SNIPES, Mobile Suit Gundam UC) na svojem Twitter računu objavil, da je zaradi "insolventnosti" tega animejskega studia ostal brez pričakovanega dohodka za ta in naslednji mesec. Objavo na svojem Twitter računu je sicer že izbrisal, vendar njegova prošnja za delo in obvestilo o brezposelnosti lahko še vedno najdemo na spletu.

Nato je še en animator, Hideto Komori (režiser animeja Hayate the Combat Butler! Heaven Is a Place on Earth), objavil svoja ugibanja, ali bo dobil plačilo, in izrazil svoje presenečenje, ko je prejel potrditveno e-poštno sporočilo. Povedal je, da se ne more prijaviti ne takrat še neimenovano spletno stran in da si mora poiskati delo drugje. Od srede dalje pa je nedosegljiva tudi uradna spletna stran animejskega studia Manglobe. Komori je poleg tega poročal, da se bo pozanimal, kako lahko zaposleni izterjajo neizplačane dohodke od bankrotiranega podjetja. Dodal je še, da bo to v četrtek zjutraj takoj potrdil po telefonu. K temu je scenarist Shigeru Morita dodal, da je še takrat neznano podjetje res bankrotiralo.

V četrtek, torej danes, pa je potem sledila še uradna potrditev, saj so na dan pricurljale informacije industrijskega novičarskega vira Anime! Anime! Biz, ki je že v torek poročal, da je animejski studio Manglobe naznanil bankrot. Poročilo navaja, da je podjetje bilo insolventno že kar lep čas in je ves ta čas iskalo načine, da bi poravnalo svoje dolgove, vendar je zašlo v takšno krizo, da ni več bilo sposobno poslovati dalje. Poročilo tudi navaja, da so vsi projekti do naznanitve bankrota potekali nemoteno.

Animejski projekti, katere je produciral studio Manglobe, so med drugimi animejska klasika Samurai Champloo, franšiza The World God Only Knows, franšiza Hayate the Combat Butler, animejski seriji Samurai Flamenco in Gangsta ter animejski celovečerec Genocidal Organ, ki bi naj izšel novembra letos, a bo zaradi očitno insolventnega podjetja pri njegovem izidu verjetno prišlo do nekaj težav.

Vir: ANN