18/01/2016

Garakowa: Protivirusni programi v podobi najstnic


Animejski celovečerec Garakowa -Restore the World- ima zelo nenavaden koncept, saj govori o dveh dekletih, Dual in Dorothy, ki sta v bistu protivirusna programa, ki se borita proti virusom. Živita v t.i. Škatli modrosti, digitalnem svetu, v katerem se nahajajo številni svetovi. Če ti svetovi postanejo okuženi, jih je treba izbrisati. A nekega dne sredi napadajočega virusa dekleti odkrijeta še eno deklico, od katere izvesta samo dve stvari, in sicer da ji je ime Remo in stavek "Moram se vrniti na cvetlično gredo".
Animacija je delo studia A-1 Pictures, od koder prihajajo animeji kot so Fairy Tail, Silver Spoon, Sword Art Online, Accel World in številni drugi. To je tudi razlog, zakaj ni presenetljivo, da anime na trenutke spominja na Sword Art Online in Accel World, čeprav ima z njima skupnega samo to, da se vse dogaja v digitalnem svetu. Potegnemo lahko tudi paralele s filmsko trilogijo Matrica, ki si je tako ali tako ideje sposojala v animejih.

Sama ideja, da se protivirusnim programom da človeško podobo je zanimiva, čeprav na trenutek deluje absurdno in s pomanjkljivo oblečenimi dekleti apelira na potešitev najstniške publike, saj dekleta ne delujejo starejša kot 12 ali 13 let. Prav ti vložki t.i. "fan servica" škodujejo animeju, saj se tukaj nekako izgubi tista rdeča nit zgodbe, ki jo anime mora potem znova ujeti, kar mu večino časa sicer uspeva.


Osredja svetla točka animeja je tako Remo, ki poskrbi za zadostno mero misterija, drame in modrosti, čeprav se gledalec v ceoltnem dogajanju lahko pogosto izgubi, saj proti koncu dobi serviranih res veliko informacij o sami Škatli modorsti in njeni stvaritvi. Če mislite, da je anime zaradi svojega videza lahkoten, se motite. Že res, da ima lahkotne trenutke, vendar pa obravnava dokaj resne tematike, tako da se pod prisrčno podobo skriva kar temačen pogled na svet.

Kot v vsakem novejšem animeju se tudi tukaj prepletata klasična in računalniška animacija, ki pa dobro sovpadata in se dopolnjujeta, verjetno predvsem zato, ker dajeta nek kontrast med resničnim in virtualnim svetom oz. prikazujete zlitje resničnega in virtualnega sveta. K lepi vizualni podobi pripomore tudi barvitost virtualnih svetov.
Garakowa je tako animejski celovečerec, ki prej kot dejanski celovečerec deluje kot poskus ustvariti nekaj drugačnega, kar mu vsekakor na določenih točkah uspeva, vendar pa ima žal tudi kar nekaj že videnih in klišejskih prijemov. Videti je, da je anime nekakšen poskus v stilu animejskega celovečerca Black Rock Shooter, pri katerem je studio A-1 Pictures prav tako sodeloval in ki je zaradi uspeha potem dobil še animejsko serijo. Ali bo Garakowa prav tako uspešen, še ne moremo reči, a če bo, potem se verjetno lahko nadejamo tudi kakšne animejske serije. Končni izdelek ni nikakršna mojstrovina, je pa vsekakor solidna animacija, ki bo verjetno dobila kar nekaj oboževalcev.

Ocena: 7/10

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Konvencija UmiKo 2024 je pred vrati

To soboto, 20. 4. 2024, od 11. ure dalje bo v Osnovni šoli Koper potekala konvencija UmiKo 2024 , ki jo organizira istoimensko društvo na ...